Φώτο: Shutterstock

Unicredit: «Βουτιά» 16% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2020, πτώση 50% στα τουριστικά έσοδα

Αντιμέτωπη με πρωτόγνωρη ύφεση στο β' τρίμηνο η ελληνική οικονομία, αλλά θα κατορθώσει να επιτύχει ισχυρή η ανάκαμψη το 2021 με ρυθμό της τάξης του 11,8%.

Τη μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των κρατών - μελών της ευρωζώνης και όχι μόνο θα εμφανίζει η Ελλάδα το 2020, η οποία θα φθάσει στο -16%, σύμφωνα με την Unicredit, ποσοστό βελτιωμένο σε σύγκριση με το -18,6% που προέβλεπε σε προηγούμενη του έκθεση ο ιταλικός χρηματοπιστωτικός όμιλος. 

Ταυτόχρονα, όμως, η ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να ανακάμψει το 2021 με τον εντυπωσιακό ρυθμό του 11,8%, με τη βαθιά ύφεση για το 2020 να αποδίδεται σαφώς στην αναμενόμενη πτώση τόσο για τον κλάδο του τουρισμού όσο και γι' αυτόν των μεταφορών και κυρίως των ναυτιλιακών. 

Η βελτίωση της εκτίμησης, όπως αναφέρεται στην έκθεση, για το 2020 αποδίδεται την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του ελληνικού ΑΕΠ στο α' τρίμηνο, με συρρίκνωση κάτω του 2% σε τριμηνιαία βάση, σε πλήρη αντίθεση με το σύνολο της ευρωζώνης όπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο -3,6%. 

 

Ο ιταλικός όμιλος αναφέρει ότι στο β' τρίμηνο του 2020 η ελληνική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου ύφεση, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο και οδήγησαν σε σχεδόν πλήρη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας. 

Πέραν του τουρισμού και της ναυτιλίας και οι εξαγωγές αναμένεται ότι έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα, ενώ ήδη έχει χαθεί ένα μέρος της τουριστικής σεζόν. Με δεδομένο ότι η κανονική τουριστική δραστηριότητα θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο εκτιμάται ότι οι κρατήσεις θα είναι πολύ λιγότερες, με πρόβλεψη ότι τα έσοδα θα μειωθούν κατά 50% φέτος. 

Πάντως η Unicredit φροντίζει να δώσει τα εύσημα και στην κυβέρνηση τόσο για τη διαχείριση της κρίσης όσο και για τα μέτρα στήριξης που προώθησε, ενώ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλλει την πιθανότητα εφαρμογής δημοσιονομικών μέτρων και το φθινόπωρο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να πείσει τους δανειστές ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 2%. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: Νέα έξοδος στις αγορές για άντληση 750 εκατ. ευρώ

H Κυπριακή Δημοκρατία ανέθεσε στην Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs International Bank και HSBC ως συμβούλους για μια διπλή έκδοση μέσω του επανανοίγματος υφιστάμενων ομολόγων, λήξης στις 3 Δεκεμβρίου 2024 και 21 Ιανουαρίου 2040.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς τέλη Αυγούστου η ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων

Ο αρχικός προγραμματισμός για ενεργοποίηση αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου για τον πρωτογενή τομέα ήταν να γίνει τον Ιούλιο, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού που έπληξε όλο τον πλανήτη, καθυστέρησε την όλη διαδικασία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη η σύμβαση για την αξιοποίηση του Πύργου, στο λιμάνι του Πειραιά

Η επένδυση προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων, καταστημάτων, χώρους ενημέρωσης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά, πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών, με χώρο εστίασης, γραφεία και εστιατόριο.