Φωτο: Shuuterstock

Πάνω από 500 εκατ. κόστισαν στο κράτος οι συντάξεις της Εθνικής

Κεφαλαιακή μεταβίβαση 545 εκατ. ευρώ επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό το 2019 για την ανάληψη υποχρεώσεων πληρωμής συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ.

Εφάπαξ επιβάρυνση που ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ προκάλεσε στον προϋπολογισμό η ανάληψη από το Δημόσιο του κόστους των επικουρικών συντάξεων της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες καλύπτονταν στο παρελθόν από ειδικό λογαριασμό της τράπεζας, τον Λογαριασμό Επικούρησης Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ).

Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2019 έχει επιβαρυνθεί με την ανάληψη υποχρεώσεων για πληρωμή συντάξεων του επικουρικού ταμείου της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 545 εκατ. ευρώ.

Η ΤτΕ εξηγεί ότι, σύμφωνα με το ν. 4618/2019, όπως επικαιροποιήθηκε από το ν. 4680/2020, οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ) και του  Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος-Πρώην Προσωπικού Εθνικής Ακινήτων Α.Ε. (ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ) υπάγονται από 1.1.2019 στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, ο οποίος και αναλαμβάνει την καταβολή των συντάξεών τους.

Το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει για την κάλυψη των υποχρεώσεων αυτών από τον e-ΕΦΚΑ καταγράφηκε εθνικολογιστικά ως μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη (κεφαλαιακή μεταβίβαση) της γενικής κυβέρνησης τη χρονική στιγμή ανάληψης των υποχρεώσεων αυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκυριακή απόκλιση 771 εκατ. στο πλεόνασμα του προϋπολογισμού

Χαμηλές εισροές κοινοτικών κονδυλίων και έκτακτη πληρωμή τόκων στην Εθνική Τράπεζα διαμόρφωσαν χαμηλότερα το πλεόνασμα Ιανουαρίου από τον αρχικό στόχο, με το ΥΠΟΙΚ να χαρακτηρίζει συγκυριακή την αστοχία.
Φώτο: ΑΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πακέτο» 1 δισ. ευρώ για ελάφρυνση φόρων και εισφορών

Ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ το κόστος των ελαφρύνσεων φόρων και εισφορών, που κατανέμονται κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις. Μεγάλο και το «πακέτο» εξισορρόπησης, που βελτιώνει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά 1,86 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε ο δρόμος για επιστροφή 600 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Χωρίς «αστερίσκους» για πιθανή απώλεια του στόχου για το πλεόνασμα η νέα έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για εκταμίευση προς την Ελλάδα 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρή κριτική από ΣΕΒ στο νέο προϋπολογισμό

Σε λάθος κατεύθυνση τα μέτρα ελάφρυνσης των φόρων εισοδήματος, λείπουν οι μετρήσιμες παρεμβάσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους των στελεχών επιχειρήσεων, υπογραμμίζουν οι αναλυτές του ΣΕΒ. Κίνδυνος αποκλίσεων στους στόχους και επιβολής διορθωτικών μέτρων.