Φώτο: ΑΠΕ

Ακόμη και «μηδενισμό» της προκαταβολής φόρου εξετάζει η κυβέρνηση

Πιθανή και μία τρίτη φάση για την επιστρεπτέα προκαταβολή, όπως υποστήριξε ο υπ. Οικονομικών, καθώς η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα. 

Το ενδεχόμενο για κάποιες περιοχές να μην εφαρμοστεί το μέτρο της προκαταβολής φόρου εξετάζει  η κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. 

Σε δηλώσεις του στο ΘΕΜΑ 104,6 ο υπ. Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι «οριοθετούμε το πρόβλημα, έχουμε ταμειακά διαθέσιμα. Υπάρχει και η μείωση της προκαταβολής φόρου που θα υλοποιήσουμε μέσα στον Ιούλιο και θα είναι γενναία. Πιθανόν σε ορισμένες περιοχές να μην υφίσταται προκαταβολή φόρου».

Αναφέρθηκε ακόμη στο ενδεχόμενο μίας τρίτης φάσης για την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, καθώς αυτό «θα εξαρτηθεί και από το πόσα χρήματα θα εκταμιευθούν» στην δεύτερη φάση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Υποστήριξε ότι οι συμμετέχοντες στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι λιγότεροι από ότι ανέμενε το υπουργείο Οικονομικών, δηλώνοντας ότι  «ολοκληρώνεται η 2η επιστρεπτέα προκαταβολή με δυνητικούς δικαιούχους 100.000, είναι λιγότεροι από ό,τι περιμέναμε καθώς η δική μας εκτίμηση ήταν ότι θα μπορούσαν να μπουν μέχρι 300.000 επιχειρήσεις» προσθέτοντας ότι η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «η άσκηση για την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή θα γίνει «λαμβάνοντας υπόψη τα δυσμενη στοιχεία για τον τουρισμό για Ιούνιο και Ιούλιο. Επίσης 7.000 ξενοδοχεία είναι μεταξύ των δικαιούχων της 2ης επιστρεπτέας προκαταβολής».

Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας είπε ότι «η αίσθηση που έχω είναι ότι δεν θα υπάρχει κατάρρευση και γι' αυτό ερχόμαστε να πάρουμε αυτά τα μέτρα που είναι πρωτόγνωρα σε ένταση και ταχύτητα. Κάποιες επιπτώσεις λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης του τουρισμού θα γίνουν ορατές από τον Σεπτέμβριο και μετά. Θα εκδηλωθούν δυσκολίες αλλά υπάρχει ρευστότητα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση».

«Η αίσθησή μου είναι ότι αν βρεθεί εμβόλιο ή κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τον χειμώνα του 2020 θα καλύψουμε το σύνολο των απωλειών το 2021 αλλιώς θα μας πάρει λίγο περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας καλώντας το τραπεζικό σύστημα «να συμβαδίσει με την κυβέρνηση ώστε οι επιπλέον πόροι να εκταμιευθούν μέσα στον Ιούλιο. Πρέπει και τράπεζες και πολιτικοί να είμαστε προσεκτικοί με την κουλτούρα πληρωμών. Αν δημιουργήσουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα».

Όσον αφορά την πορεία του τουρισμού ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «περιμένουμε μεγάλη συρρίκνωση, προσδοκούμε ότι αυτή θα περιοριστεί. Η αίσθηση που έχω είναι ότι ό,τι μπορεί να προσεγγιστεί με αυτοκίνητο δεν θα έχει το πρόβλημα που θα έχουν τα νησιά» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να το λάβει έγκαιρα υπόψη και να λάβει μέτρα για όσους πλήττονται περισσότερο μέσα στο καλοκαίρι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νομοσχέδια για ξέπλυμα χρήματος και πτωχευτικό κώδικα

Τα νομοσχέδια θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες και θα έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος του μήνα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή.