ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ομόλογα και χρήματα
Φώτο: Shutterstock

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 400 εκατ. ευρώ στις 3 Ιουνίου

Το Ελληνικό Δημόσιο προχωρά στις 3 Ιουνίου σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων, ύψους 400 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών.

Το Ελληνικό Δημόσιο προχωρά την επόμενη εβδομάδα σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2026 θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, σε άυλη μορφή, συνολικού ποσού 400 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία λήξης στις 4 Ιουνίου 2027.

Παράλληλα, το Δημόσιο δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να αποκτήσουν τους τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία. Το ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε ιδιώτη ορίζεται στα 15.000 ευρώ.

Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί στη σταθμισμένη μέση τιμή των επιτυχουσών ανταγωνιστικών προσφορών (weighted average price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω της δημόσιας εγγραφής θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η περίοδος εγγραφών ορίζεται από την Τρίτη 2 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2026.

Για την αγορά των τίτλων απαιτείται η καταχώρησή τους σε μερίδα του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.), η οποία μπορεί να ανοιχθεί μέσω των φορέων διάθεσης με την προσκόμιση Αστυνομικής Ταυτότητας και Α.Φ.Μ.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται κρατικά χρεόγραφα, όπως έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών, σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομόλογα και χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένο επιτόκιο 2,12% για τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου

Με αυξημένο επιτόκιο 2,21% διατέθηκαν τα νέα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 400 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να φτάνουν τα 1,047 δισ. ευρώ και υπερκάλυψη 2,62 φορές.
Ομόλογα και χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 2,12% διαμορφώθηκε το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων

Η νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων συγκέντρωσε προσφορές 976 εκατ. ευρώ, με απόδοση 2,12%, χαμηλότερη από την προηγούμενη (2,16%), υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 2,44 φορές.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο

Το Ελληνικό Δημόσιο προχωρά αύριο σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου με δημοπρασία στις 15 Απριλίου 2026. Το ομόλογο έχει σταθερό επιτόκιο 3,375% και λήγει στις 16 Ιουνίου 2036, ώστε να καλύψει επενδυτική ζήτηση και να ενισχυθεί η αγορά.
Ομόλογα και χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση επιτοκίου στα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου στο 1,95%

Με αυξημένο επιτόκιο 1,95% έναντι 1,74% στην προηγούμενη έκδοση διαθέτει το Δημόσιο νέα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 400 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να φτάνουν τα 946 εκατ. ευρώ και υπερκάλυψη 2,37 φορές.