ΙΟΒΕ: Μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο

Ο δείκτης υποχώρησε στις 87,6 μονάδες, έναντι 88,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, λόγω ελαφρώς χαμηλότερων προσδοκιών σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες.

Μικρή επιδείνωση εμφάνισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο και συγκεκριμένα υποχώρησε στις 87,6 μονάδες, έναντι 88,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Μικρή επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφηκε σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες, ενώ αντίθετα σε Κατασκευές και Λιανικό εμπόριο υπήρξε σχετική διόρθωση των προσδοκιών μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων μηνών.

Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η επιδείνωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία αποδεικνύεται περισσότερο σταδιακή από πολλές άλλες ευρωπαϊκές, όπου υπήρξε εντονότερη αρχική επιδείνωση αλλά στη συνέχεια σχετική βελτίωση, πιθανώς λόγω και του περισσότερου κλειστού χαρακτήρα και ακαμψιών μεγάλου τμήματος της οικονομίας και η εξέλιξη του οικονομικού κλίματος και της ίδιας της ύφεσης κατά τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων, εγχώριους και του εξωτερικού περιβάλλοντος. 

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει το ΙΟΒΕ, η επόμενη περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό το οποίο καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο πεδίο του εγχώριου προϊόντος και σε ετήσια βάση.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα διογκώθηκε και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες περιορίστηκαν ήπια.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα παραγωγής ενισχύθηκαν, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση εμφάνισαν οριακή βελτίωση.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται αισθητά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ παράλληλα τα αποθέματα διογκώνονται ελαφρά.
  • στις Υπηρεσίες, οι ήπιες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων περιορίστηκαν έντονα, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση αλλά και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχωρούν οριακά σε αντίθεση με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους όπου βελτιώνονται ήπια, όπως επίσης και οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές ενώ η πρόθεση για αποταμίευση εξασθενεί οριακά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ο τομέας του ναυτιλιακού εξοπλισμού μπορεί να στηρίξει την οικονομία

Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο τομέας της κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού αλλά και στις προοπτικές τις οποίες διαθέτει και μέσω αυτών μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, εξετάζει μελέτη του ΙΟΒΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Έντονη υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η απαισιοδοξία κλιμακώθηκε οριακά από τον Απρίλιο, με τα νοικοκυριά να κάνουν αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των οικονομικών τους και της ευρύτερης οικονομίας στους επόμενους 12 μήνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απολύτως αναγκαία η ευρωπαϊκή συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Βασική διαπίστωση της εκδήλωση; που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ ήταν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει ουσιαστικές δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, ξεπερνώντας αγκυλώσεις και αντιπαραθέσεις του παρελθόντος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελληνική Οικονομία και η επόμενη μέρα της κρίσης του κορoνοϊού

Στην επόμενη μέρα στην οικονομία ήταν αφιερωμένη η διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των  Δελφών, με τίτλο «Η Ελληνική Οικονομία και η επόμενη μέρα της κρίσης του κορονοϊού».