ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στο -9% βελτιώνει την εκτίμηση για την ύφεση του 2020 η Κομισιόν

Η ανάκαμψη το 2021 θα φθάσει στο 6%, με τουρισμό και μεταφορές να είναι οι δύο κλάδοι που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση, τονίζει η Επιτροπή.

Σε βελτίωση της εκτίμησής της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020 προχώρησε η Κομισιόν, με τις εκτιμήσεις, βέβαια, να παραμένουν αρνητικές, καθώς αναμένεται ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο -9% από -9,7% στις Εαρινές Προβλέψεις της Επιτροπής, με ταυτόχρονα πιο «χαλαρή» ανάκαμψη για το 2021. Για το επόμενο έτος η Επιτροπή αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6% από 7,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.

Στις νέες εκτιμήσεις της Επιτροπής θετικό είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι, πλέον, ο... πρωταθλητής της ύφεσης στην ευρωζώνη, καθώς αναμένεται ότι αυτόν τον δυσάρεστο ρόλο αναλαμβάνει η ιταλική οικονομία, με πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί 11,2% το 2020, ακολουθούμενη από τις οικονομίες Ισπανίας (-10,9%) και Γαλλίας (-10,6%).

 

Όπως υπογραμμίζει το ειδικό τμήμα της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε 1,6% σε τριμηνιαία βάση το α' τρίμηνο, κάτι το οποίο σαφώς αντικατοπτρίζει τα μέτρα περιορισμού που έλαβε η Αθήνα στα τέλη Μαρτίου. 

Η υποχώρηση του ΑΕΠ οφείλεται στην πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών, ενώ η κυβέρνηση αντίθετα υποστηρικτικές ήταν τόσο οι κυβερνητικές δαπάνες όσο και η ιδιωτική κατανάλωση. Η οικονομική δραστηριότητα περιορίστηκε περισσότερο στις υπηρεσίες, ενώ σε χαμηλότερο ποσοστό σε βιομηχανία και αγροτικό τομέα, με τις κατασκευές να αποτελούν ένα «μαξιλάρι» που συγκράτησε τη γενικότερη υποχώρηση, εξαιτίας και του γεγονότος ότι τον Ιανουάριο υπήρξε μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο. 

Παράλληλα τονίζεται ότι το πλήρες οικονομικό αποτέλεσμα των μέτρων περιορισμού αναμένεται να «εμφανιστεί» στο δεύτερο τρίμηνο με έντονη μείωση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών. Καθώς τα μέτρα κοινωνικής απόστασης χαλάρωσαν σταδιακά, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει, οδηγώντας σε μερική ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. 

 

Η ταχεία εφαρμογή φορολογικών μέτρων που ανέρχονται περίπου στο 9,5% του ΑΕΠ για την εξουδετέρωση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας θα πρέπει να μετριάσει την εγχώρια ζήτηση σε κάποιο βαθμό. Αναμένεται επίσης να συμβάλει στην αποτροπή των επιπτώσεων της υστέρησης στην αγορά εργασίας καθώς και των  πτωχεύσεων επιχειρήσεων. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 9% το 2020 και να αυξηθεί κατά 6% το 2021.

Η ανάκαμψη των εξαγωγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά από την κρίση. Η συγκέντρωση του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις αλλαγές που προκαλεί η πανδημία στην ταξιδιωτική συμπεριφορά.

Μετά την εισαγωγή των μέτρων περιορισμού, οι μετακινήσεις εντός και εκτός της αγοράς εργασίας καθυστέρησαν αποτελεσματικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, επίσης λόγω μέτρων που προστατεύουν την απασχόληση και τα διαθέσιμα εισοδήματα. Η οικονομική ύφεση, αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά βραχύβια αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε ετήσια βάση  0,6% το α' τρίμηνο, αλλά μειώθηκαν κατά 0,8% και κατά 0,6% (σε ετήσια βάση) τον Απρίλιο και τον Μάιο. Το επίπεδο τιμών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το υπόλοιπο το έτους και θα αρχίσει να αυξάνεται το 2021, μαζί με την οικονομική ανάκαμψη.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει πως η πρόβλεψή της υπόκειται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης έκθεσης σε κινδύνους αναφορικά με τα ταξίδια και την επίπτωση στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας. Τα ανοδικά ρίσκα σχετίζονται με μια πιο ευνοϊκή προοπτική για την εγχώρια ζήτηση, στην περίπτωση που υπάρξει ταχύτερη βελτίωση του κλίματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν 225 δισ. έχουν εκταμιευθεί στα κράτη - μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση αξιολόγηση του RRF, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» και «μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλά», αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης.
Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλία της Κομισιόν για τις τιμές των προϊόντων ζητεί ο Ι. Λιανός

Υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν η πρώτη αρχή ανταγωνισμού στην Ευρώπη, που στο πλαίσιο της δράσης της έναντι τις ακρίβειας, ξεκίνησε συστηματικές συγκριτικές έρευνες τιμών Ελλάδας και χωρών Ε.Ε. για βασικά προϊόντα.
european union-europi-europe-komision
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» Κομισιόν στο νέο χάρτη περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων

Στο 50% θα αυξηθούν οι επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες στο Νότιο Αιγαίο και στο 60% θα ανεβούν σε Κρήτη και Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με τον τροποποιημένο χάρτη που θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει την 4η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος ΦΠΑ στην ΕΕ

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις ελλείμματος ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες εσόδων της, κυρίως λόγω φοροδιαφυγής.