ΓΔ: 2608.33 -0.56% Τζίρος: 237.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:18:38
Φωτο: Shutterstock

Στο -9% βελτιώνει την εκτίμηση για την ύφεση του 2020 η Κομισιόν

Η ανάκαμψη το 2021 θα φθάσει στο 6%, με τουρισμό και μεταφορές να είναι οι δύο κλάδοι που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση, τονίζει η Επιτροπή.

Σε βελτίωση της εκτίμησής της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020 προχώρησε η Κομισιόν, με τις εκτιμήσεις, βέβαια, να παραμένουν αρνητικές, καθώς αναμένεται ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο -9% από -9,7% στις Εαρινές Προβλέψεις της Επιτροπής, με ταυτόχρονα πιο «χαλαρή» ανάκαμψη για το 2021. Για το επόμενο έτος η Επιτροπή αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6% από 7,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.

Στις νέες εκτιμήσεις της Επιτροπής θετικό είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι, πλέον, ο... πρωταθλητής της ύφεσης στην ευρωζώνη, καθώς αναμένεται ότι αυτόν τον δυσάρεστο ρόλο αναλαμβάνει η ιταλική οικονομία, με πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί 11,2% το 2020, ακολουθούμενη από τις οικονομίες Ισπανίας (-10,9%) και Γαλλίας (-10,6%).

 

Όπως υπογραμμίζει το ειδικό τμήμα της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε 1,6% σε τριμηνιαία βάση το α' τρίμηνο, κάτι το οποίο σαφώς αντικατοπτρίζει τα μέτρα περιορισμού που έλαβε η Αθήνα στα τέλη Μαρτίου. 

Η υποχώρηση του ΑΕΠ οφείλεται στην πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών, ενώ η κυβέρνηση αντίθετα υποστηρικτικές ήταν τόσο οι κυβερνητικές δαπάνες όσο και η ιδιωτική κατανάλωση. Η οικονομική δραστηριότητα περιορίστηκε περισσότερο στις υπηρεσίες, ενώ σε χαμηλότερο ποσοστό σε βιομηχανία και αγροτικό τομέα, με τις κατασκευές να αποτελούν ένα «μαξιλάρι» που συγκράτησε τη γενικότερη υποχώρηση, εξαιτίας και του γεγονότος ότι τον Ιανουάριο υπήρξε μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο. 

Παράλληλα τονίζεται ότι το πλήρες οικονομικό αποτέλεσμα των μέτρων περιορισμού αναμένεται να «εμφανιστεί» στο δεύτερο τρίμηνο με έντονη μείωση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών. Καθώς τα μέτρα κοινωνικής απόστασης χαλάρωσαν σταδιακά, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει, οδηγώντας σε μερική ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. 

 

Η ταχεία εφαρμογή φορολογικών μέτρων που ανέρχονται περίπου στο 9,5% του ΑΕΠ για την εξουδετέρωση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας θα πρέπει να μετριάσει την εγχώρια ζήτηση σε κάποιο βαθμό. Αναμένεται επίσης να συμβάλει στην αποτροπή των επιπτώσεων της υστέρησης στην αγορά εργασίας καθώς και των  πτωχεύσεων επιχειρήσεων. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 9% το 2020 και να αυξηθεί κατά 6% το 2021.

Η ανάκαμψη των εξαγωγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά από την κρίση. Η συγκέντρωση του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις αλλαγές που προκαλεί η πανδημία στην ταξιδιωτική συμπεριφορά.

Μετά την εισαγωγή των μέτρων περιορισμού, οι μετακινήσεις εντός και εκτός της αγοράς εργασίας καθυστέρησαν αποτελεσματικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, επίσης λόγω μέτρων που προστατεύουν την απασχόληση και τα διαθέσιμα εισοδήματα. Η οικονομική ύφεση, αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά βραχύβια αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε ετήσια βάση  0,6% το α' τρίμηνο, αλλά μειώθηκαν κατά 0,8% και κατά 0,6% (σε ετήσια βάση) τον Απρίλιο και τον Μάιο. Το επίπεδο τιμών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το υπόλοιπο το έτους και θα αρχίσει να αυξάνεται το 2021, μαζί με την οικονομική ανάκαμψη.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει πως η πρόβλεψή της υπόκειται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης έκθεσης σε κινδύνους αναφορικά με τα ταξίδια και την επίπτωση στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας. Τα ανοδικά ρίσκα σχετίζονται με μια πιο ευνοϊκή προοπτική για την εγχώρια ζήτηση, στην περίπτωση που υπάρξει ταχύτερη βελτίωση του κλίματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νταν Γιόργκενσεν πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κόκκινο» φυσικό αέριο και πετρέλαιο, σφυρίζει αδιάφορα η Κομισιόν

Τι είπε χθες ο Επίτροπος Ενέργειας αμέσως μετά τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. Παραμένουν οι στόχοι για το κλίμα, πρώτο τρίμηνο του 2027 η πρόταση της Κομισιόν. Προαναγγελία για απελευθέρωση 42,6 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Αρναούτογλου: Ερώτηση για ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στην αλιεία

Τι ποσοστό των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων φτάνει στους επαγγελματίες αλιείς, ρωτά ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σ. Αρναούτογλου, την Κομισιόν, τονίζοντας πως το 90% των ιδιωτικών ενισχύσεων δόθηκε σε μη αλιείς, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου.
Ενέργεια και τρόφιμα κόστος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Έκκληση στην Κομισιόν για διαφάνεια και ασφάλεια στα data centers

Τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν από την Κομισιόν διαφάνεια στα δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας/νερού στα data centers και εγγυήσεις ότι το κόστος ηλεκτρικών υποδομών δεν θα μετακυλιστεί στους πολίτες.
Γιώργος Χατζημάρκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρόδος: Συνάντηση για ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στα νησιά με στέλεχος ΕΕ

Στη Ρόδο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο διευθυντής της DG REGIO της ΕΕ συζήτησαν για το πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027» και τις προκλήσεις των νησιών, εστιάζοντας στη σημασία των ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπτυξή τους.
Εκπομπή διοξειδίου καμινάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη επιβραδύνει τη μείωση εκπομπών CO₂, ψηλά η Ελλάδα λόγω της ναυτιλίας

Μείωση 51,7% των εκπομπών από το 2005, αλλά μόλις 1,7% το 2025. Τα 154 δισ. ευρώ σε δωρεάν δικαιώματα εκπομπών προς την ευρωπαϊκή βιομηχανία, ο ρόλος του άνθρακα και οι υψηλές εκπομπές ρύπων της ναυτιλίας.