ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Σε 6 έως 24 δόσεις η εξόφληση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Όσοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν σε 8 δόσεις το φόρο εισοδήματος ή σε 6 τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν φέτος τη δυνατότητα να εξοφλήσουν ακόμη και σε 24 δόσεις με επιτόκιο 6%.

Την ψήφιση από τη Βουλή της διάταξης για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις και για την έκπτωση του 2% για εφάπαξ εξόφληση του αναμένει η ΑΑΔΕ για να προσαρμόσει το λογισμικό του taxisnet στα νέα δεδομένα. Παράγοντες της ΑΑΔΕ επισημαίνουν ότι έως τις 29 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα δουν στο taxisnet τα ποσά και τις νέες προθεσμίες αλλά και την έκπτωση.  

Για τους φορολογούμενους που έχουν ήδη πληρώσει εφάπαξ τον φόρο η έκπτωση του 2% θα συμψηφισθεί με τις οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ ή αν δεν υπάρχουν θα επιστραφεί στους δικαιούχους. Για τους υπόλοιπους που έχουν ήδη καταβάλλει την πρώτη διμηνιαία δόση, το ποσό θα συμψηφισθεί με τις επόμενες μηνιαίες δόσεις.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι το 58% των φορολογούμενων έχει υποβάλλει δήλωση (3.756.566 σε σύνολο 6.411.687). Το 32,24% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι χρεωστικό με το μέσο φόρο να ανέρχεται σε 705 ευρώ, το 13,07% πιστωτικό με το μέσο φόρο για επιστροφή να διαμορφώνεται στα 262 ευρώ ενώ το 54,51% των εκκαθαριστικών είναι μηδενικά.  

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση:

  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2019 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Ιουλίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών. Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στη προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 2%
  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των 7 επόμενων μηνών. Ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε μέχρι την 29η Ιουλίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του 2020, δηλαδή την Παρασκευή 31 Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.
  • Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις. Εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2021

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος σε 8 δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις έχουν τη δυνατότητα να τους εξοφλήσουν σε έως 12 δόσεις με επιτόκιο 4,5% και σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο της τάξης του 6%. Για τη ρύθμιση δεν απαιτείται η οφειλή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Μπορεί να ρυθμιστεί και πριν την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης και των επόμενων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: 14,6 εκατ. ευρώ σε 34.200 αγρότες για επιδότηση λιπασμάτων

Στα 14,6 εκατ. ευρώ ανέρχεται η νέα πληρωμή της ΑΑΔΕ για ενίσχυση του αυξημένου κόστους λιπασμάτων σε 34.200 δικαιούχους, με αιτήσεις που έγιναν 7-17 Σεπτεμβρίου και αφορούν αγορές από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2026.
Ψηφιακή φορολογία Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεθοδολογία της εφορίας για τον λεπτομερή έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων

Τα ποσά που εντοπίζονται από την εφορία στους τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν φορολογούνται στο σύνολό τους, αλλά αφαιρούνται πληρωμές, για να προκύψει το «ύποπτο» ποσό που θα συγκριθεί με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Ακίνητα στο κέντρο Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιστώθηκε η επιστροφή ενοικίων σε 17.074 εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς

Ολοκληρώθηκε η καταβολή επιστροφής δύο ενοικίων σε 17.074 εκπαιδευτικούς, ιατρούς και νοσηλευτές στην περιφέρεια για το 2024, με συνολικό ποσό 4,88 εκατ. ευρώ, απευθείας στους λογαριασμούς τους, χωρίς αίτηση.
Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

ΑΑΔΕ: Έως 31/10 η αίτηση για εναλλακτική φορολόγηση συνταξιούχων εξωτερικού

Η ΑΑΔΕ παρατείνει την προθεσμία για υπαγωγή στο καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης συνταξιούχων εξωτερικού που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, από 31 Μαρτίου σε 31 Οκτωβρίου, με νέες διαδικαστικές ρυθμίσεις.
Κατασχεμένα πακέτα τσιγάρων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύκονος: Κατάσχεση 120.000 τσιγάρων και 4,5 κιλών λαθραίου καπνού

Έλεγχοι της ΑΑΔΕ στο αεροδρόμιο Μυκόνου εντόπισαν και κατέσχεσαν 120.000 λαθραία τσιγάρα και 4,5 κιλά καπνού ναργιλέ από δύο επιβάτες που ταξίδευαν από Κάιρο, αποτρέποντας τη διάθεσή τους στην αγορά.