ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ένεση 4,3 δισ. σε επιχειρήσεις με τρία προγράμματα φθηνών δανείων

Τι έχει δοθεί ήδη με τα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείου Εγγυοδοσίας, ποια είναι τα μέτρα στήριξης ρευστότητας που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση.

Φθηνά δάνεια ύψους 4,3 δισ. ευρώ έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής στις ελληνικές επιχειρήσεις για να υποστηριχθούν εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο 7ο Στρατηγικό Συνέδριο με θέμα «Επενδύσεις στην Ελλάδα και αναπτυξιακή προοπτική», ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα τρία βασικά εργαλεία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, δηλαδή την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα δάνεια με επιδότηση τόκων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και τα δάνεια με εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, εξηγώντας ποιες είναι οι χρηματοδοτήσεις που ήδη έχουν προσφερθεί και τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες:

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, 52.490 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 602 εκατ. ευρώ τον μήνα Μάιο. Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους. Δηλαδή, το 94% του συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει μέχρι 20 εργαζόμενους, αποδεικνύοντας έτσι ότι βοηθήθηκαν κυρίως οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα οι επιχειρήσεις από 1 έως 50 εργαζόμενους, που συνιστούν το 86% του συνόλου των επωφελούμενων επιχειρήσεων, μοιράστηκαν το 80% των διαθέσιμων πόρων. Αυτό είναι στοιχείο όχι μόνο οικονομικής αποτελεσματικότητας, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Στη δεύτερη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν ήδη δοθεί 312,4 εκατ. ευρώ σε 40.297 επιχειρήσεις. Ενώ πάνω από 73.000 επιχειρήσεις έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους. Επιπλέον, ένας τρίτος κύκλος έχει σχεδιαστεί για τον Αύγουστο. Ο στόχος είναι να δοθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ.
  • Κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ): Έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 7.539 δάνεια, και έχουν εκταμιευθεί 6.422 δάνεια, ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ.
  • Το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, διαθέτει στην αγορά νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, θα φτάσουν, τελικά, τα 7 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη εγκριθεί 5.420 δάνεια, 5.117 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Έχουν εκταμιευθεί ήδη 139 δάνεια, εκ των οποίων 118 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 182 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, εκτός από τα παραπάνω μέτρα, η ρευστότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ενισχύονται και με τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

  1. Αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους μήνες της κρίσης του κορονοϊού, και ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο και έναρξη αποπληρωμής το 2021.
  2. Έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.
  3. Συμψηφισμός του 25% στον ΦΠΑ, με μελλοντικές υποχρεώσεις. Έκαναν χρήση του μέτρου πάνω από 160.000 επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές ή επλήγησαν λόγω του κορονοϊού. Το συνολικό ποσό της ωφέλειας για τις επιχειρήσεις αυτές ανήλθε σε περίπου 155 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας, μέσω του δικαιώματος συμψηφισμού, επιπρόσθετη ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές υποχρεώσεις τους.
  4. Σχεδιαζόμενη, γενναία, μείωση ή ακόμη και ο μηδενισμός στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις.
  5. Επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
  6. Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, με το οποίο προσφέρεται ένα ακόμη εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ, και απευθύνεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας και σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras_investment_forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Οι επτά πηγές για χρηματοδότηση της ανάπτυξης

Φθηνά δάνεια από την αγορά ομολόγων και 5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης οι κύριες πηγές χρηματοδότησης. Ενισχύσεις ρευστότητας ύψους 11 δισ. στις επιχειρήσεις με τα κρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα.
staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Μέσα στο 2022 η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί παράδειγμα βιώσιμης χρηματοδότησης, έχοντας συμπεριλάβει επενδύσεις οι οποίες συμφωνούν με την «Αρχή Μη Πρόκλησης Σημαντικής Βλάβης» της Ε.Ε.
staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Στο β' εξάμηνο του 2022 η έκδοση «πράσινου» ομολόγου

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι «σκοπός μας είναι να διαμορφώσουμε έναν συνεκτικό φάκελο επιλέξιμων έργων, επιπλέον εκείνων που ήδη χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης».