ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Περισσότερες από 900.000 επιχειρήσεις εντάσσονται στα μέτρα στήριξης

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενταχθούν εκατοντάδες νέοι ΚΑΔ στο πρόγραμμα στήριξης. Για απώλεια τζίρου κοντά στο 90% για όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Στο κόκκινο» βρίσκονται πλέον 900.000 επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν σχεδόν το 90% του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς έχουν χτυπηθεί από το πάγωμα των συναλλαγών και τη ραγδαία πτώση της κατανάλωσης και τώρα αναζητούν καταφύγιο στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας έχουν ενταχθεί 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς περιμένουν στην ουρά για το πακέτο διάσωσης άλλες 300.000.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, μιλώντας χθες στο Star Κεντρικής Ελλάδος, τόνισε ότι «έχουμε μια απώλεια τζίρου κοντά στο 90% για όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας» και ότι οι παρεμβάσεις στήριξης της κυβέρνησης αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ, ενώ αποκάλυψε πως οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων στους πληττόμενους κλάδους κοστίζουν 6 δισ. ευρώ το μήνα.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η  επιστρεπτέα προκαταβολή, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα είναι χαμηλότοκη κρατική ενίσχυση και όχι δάνειο και υπογράμμισε ότι το σχετικό σχέδιο έχει σταλεί ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να το εγκρίνει αφού αποτελεί κρατική ενίσχυση. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση τρέχει να σχηματοποιήσει και προγράμματα χρηματοδότησης με την αξιοποίηση πόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Εκατοντάδες νέοι ΚΑΔ

Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται τα στοιχεία που καταφθάνουν καθημερινά από το μηχανισμό παρακολούθησης που έχει στηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και προχωρούν στον εμπλουτισμό της λίστας με τις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα που στροβιλίζονται στη δίνη του κορωνοιου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί νέος γύρος με εκατοντάδες νέους ΚΑΔ μεταξύ των οποίων θα είναι και δευτερεύοντες που μέχρι σήμερα έχουν μείνει εκτός λίστας. Μάλιστα λόγω των προβλημάτων και της έλλειψης στοιχείων για το ακριβές προφίλ κυρίως στο χώρο των μικρομεσαίων, των επιτηδευματιών και των επιστημόνων, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να εντοπίσει περιπτώσεις επαγγελματιών με βάση τα ΑΦΜ. Ωστόσο κάτι τέτοιο όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με δημόσιες δηλώσεις του παραδέχθηκε τα κενά και τις ελλείψεις στη λίστα με του κωδικούς των επιχειρήσεων και υποσχέθηκε ότι σταδιακά θα διορθωθούν οι αδικίες και θα ενισχυθούν με πλέγμα μέτρων όλοι όσοι δέχονται πλήγματα από τη κρίση. Από τα μέτρα θα εξαιρεθούν τα σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και τα φάρμακα

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμαρτύρονται για επιλεκτική μεταχείριση καθώς παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνονται στη λίστα εξαιρέθηκαν από το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Χαρακτηριστική περίπτωση οι δικηγόροι, που με χθεσινή τους ανακοίνωση στηλιτεύουν την απόφαση της κυβέρνησης να τους θέσει εκτός του επιδόματος και να περιορίσει τη στήριξη τους στην πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα.

Πάντως για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους κωδικούς προβλέπονται:

 • Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών
 • Η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών.

Ειδικότερα, τα μέτρα έχουν ως εξής:

 • Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.
 • Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών - επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.
 • Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.
 • Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
 • Η καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους.
 • Η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους επεκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις.
 • Η συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής από το κράτος προς τις επιχειρήσεις, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.
 • Η συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, εγγυήσεων για χορήγηση δανείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.
 • Η δυνατότητα αξιοποίησης του καθεστώτος αναστολής της σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις στην περίμετρο των ΚΑΔ που θα ανακοινωθούν.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λήξη των μέτρων στήριξης στην Ευρώπη «σφυρίζει» σήμερα το Eurogroup

Από τις γενικές στις στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης περνά η Ευρώπη. Υπερδιπλάσιο των αρχικών προβλέψεων το κόστος των μέτρων στήριξης στην Ελλάδα, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σχέδιο για τις επιταγές: Εξόφληση με δανεικά από το κράτος

Τρόπους για να αποτρέψει ένα «τσουνάμι» απλήρωτων επιταγών από πληττόμενες επιχειρήσεις αναζητεί τώρα η κυβέρνηση. Έρχεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης και Πάτρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτοξεύεται πάνω από 6% το έλλειμμα, αγωνία για άνοιγμα της οικονομίας

Επανεκκίνηση πάση θυσία του εμπορίου και της εστίασης θέλει το οικονομικό επιτελείο, καθώς το κόστος των μέτρων στήριξης γίνεται δυσβάστακτο και «φουσκώνει» από 3,9% σε 6% του ΑΕΠ το πρωτογενές έλλειμμα.