ΓΔ: 1482.12 0.30% Τζίρος: 39.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:50:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο; Shutterstock

Εμπλοκή στις φορολογικές δηλώσεις και σενάριο για νέα παράταση

Λιγότερες κατά 600.000 σε σχέση με πέρυσι οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί. Αν δοθεί νέα παράταση, όσοι την αξιοποιήσουν χάνουν τη δυνατότητα εξόφλησης σε οκτώ δόσεις. Για ποιους εκδίδονται νέα εκκαθαριστικά.

Εντείνεται η πίεση στο υπουργείο Οικονομικών για την ανακοίνωση και νέας παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και αν δοθεί η παράταση, το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει, κάτι που σημαίνει ότι αν ένας φορολογούμενος υποβάλει τη δήλωσή του μετά τις 29 Ιουλίου, σε περίπτωση νέας παράτασης, θα χάσει τη δυνατότητα πληρωμής σε οκτώ δόσεις και θα κληθεί να εξοφλήσει σε επτά δόσεις.

Η χαοτική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει τα μέτρα στήριξης, με λογιστές και φορολογούμενους χαμένους σε... πλατφόρμες του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας, υποδεικνύεται από τους λογιστές ως η κυριότερη αιτία της σοβαρής καθυστέρησης που παρουσιάζεται φέτος στην υποβολή των δηλώσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ως τώρα, και ενώ μένουν δύο εβδομάδες ως τη λήξη της προθεσμίας, έχουν υποβληθεί περίπου 600.000 λιγότερες δηλώσεις σε σχέση με την ίδια χρονική στιγμή της περασμένης χρονιάς.

Αν δεν υπάρξει δραστική επιτάχυνση των ρυθμών, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί άλλη μια παράταση, τουλάχιστον ως τα μέσα Αυγούστου, ενώ όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν μετά τον Ιούλιο δήλωση θα κληθούν να αποπληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε επτά μηνιαίες δόσεις.

Όταν είχε δοθεί η πρώτη παράταση, το Οικονομικό Επιμελητήριο είχε τονίσει ότι δεν ήταν αρκετή και είχε ζητήσει παράταση για τις δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων έως τις 28 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενο τον φόρτο εργασίας των λογιστών - φοροτεχνικών που μεγαλώνει διαρκώς, λόγω τόσο των καθιερωμένων υποχρεώσεων, όσο και των έκτακτων από τον κορονοϊό, και μάλιστα σε ασφυκτικές προθεσμίες. Πάντως, το σενάριο της παράτασης δεν εξετάζεται ακόμα από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα επανεξετάσει το θέμα λίγο πριν την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πλήθος προβλημάτων

Αυτά, όμως, δεν είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος το υπ. Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Η φορολογική διοίκηση καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν λάβει χρεωστικό σημείωμα, επειδή δεν έχει προβλεφθεί το νέο δοσολόγιο που αυξήθηκε σε 8 δόσεις, καθώς και η έκπτωση 2% για όσους αποπληρώσουν το φόρο εφάπαξ.

Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση των δηλώσεων των αγροτών του ειδικού καθεστώτος οι οποίοι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Περίπου 150.000 αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα απαλλαγούν από το ποσό των 650 ευρώ. Σημειώνεται πάντως ότι η σχετική διάταξη δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή, καθώς το σχέδιο νόμου βρίσκεται ακόμα σε δημόσια διαβούλευση.

Αλλαγές θα πρέπει να γίνουν και στα εκκαθαριστικά σημειώματα των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% για επιχειρήσεις, εμπόρους και επαγγελματίες. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση περιμένει τα τελικά στοιχεία εσόδων του α΄ εξαμήνου, προκειμένου να καταλήξει στην έκπτωση που δικαιούται κάθε επιχείρηση. Το πιθανότερο είναι οι επιχειρήσεις να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί συμψηφισμός ή να γίνει νέα εκκαθάριση από τη φορολογική διοίκηση.

Έσοδα 1,2 δισ. ευρώ ως τώρα

Με βάση τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί προς το παρόν, τα έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4.172.212 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 5.753.994 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Το 33,03% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.900.665 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,41 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 744 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021.
  • Το 54% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο. Σε σύνολο 5.753.994 εκκαθαριστικών σημειωμάτων,3.107.808 είναι μηδενικά.
  • Για το 12,96% των φορολογουμένων ή 745.521 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 269 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 200,5 εκατ. ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εμπλοκή στις φορολογικές δηλώσεις, ζητούν παράταση οι λογιστές

Μόλις 100 δηλώσεις Ε1 υποβλήθηκαν χθες, ενώ τις προηγούμενες ημέρες υποβάλλονταν περισσότερες από 100.000. Εντοπίζονται σφάλματα στα ποσά των παρακρατούμενων φόρων. Πίεση στο υπουργείο για παράταση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χαρακώματα λογιστές και υπ. Οικονομικών για δηλώσεις και προθεσμίες

Πλήθος προβλημάτων και καθυστερήσεων επισημαίνουν οι λογιστές και ζητούν παράταση προθεσμιών υποβολής. Σκληρή απάντηση του Κ. Χατζηδάκη και της ΑΑΔΕ με αιχμές για συντεχνιακές σκοπιμότητες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Η καινοτομία που επιφέρει το νομοσχέδιο αφορά στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που ενσωματώνει αλλαγές, από την προσυμπλήρωση μέχρι και την υποβολή και εκκαθάρισή τους.