ΓΔ: 2701.69 -0.18% Τζίρος: 432.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Επενδύσεις στην Ελλάδα

Euronext Athens: Πύλη άντλησης κεφαλαίων και επενδυτών του εξωτερικού

Ο Αλ. Εξάρχου της Aktor τόνισε πως το ξένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές, με μεγάλα funds να αναζητούν πλέον ευκαιρίες στη χώρα και την κεφαλαιαγορά να εισέρχεται σε εποχή ωριμότητας και ανάπτυξης.

Ξένοι επενδυτές δείχνουν πρωτοφανές ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Aktor, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου. «Στα 60 χρόνια της ζωής μου δεν έχω ξαναδεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο», ανέφερε χαρακτηριστικά πρόσφατα.

Στο παρελθόν, η αναφορά σε ελληνικές εταιρείες συχνά προκαλούσε επιφυλάξεις και απομάκρυνε επενδυτές από συμφωνίες. Πλέον, η κατάσταση έχει αλλάξει, με μεγάλα επενδυτικά funds να αναζητούν ενεργά ευκαιρίες στη χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το 2026 αναδεικνύεται ως έτος-ορόσημο για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Μέσα από δημόσιες προσφορές και συναλλαγές έχουν ήδη κινητοποιηθεί πάνω από 8 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή ωριμότητας και εμπιστοσύνης, με ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η επιστροφή των ξένων κεφαλαίων, σε συνδυασμό με την έντονη δραστηριότητα στην πρωτογενή αγορά, αποτελούν ενδείξεις ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση αναβάθμισης του επενδυτικού του προφίλ.

Η ελληνική αγορά αλλάζει επίπεδο και στο ζήτημα της ρευστότητας, μετά τη σύνδεσή της με τον Euronext και την ένταξή της στις ανεπτυγμένες αγορές.

Έτσι, η αγορά έχει ανακτήσει τον διπλό της ρόλο ως μηχανή άντλησης κεφαλαίων και προσέλκυσης επενδυτών από το εξωτερικό.

Ιστορικά υψηλές αντλήσεις κεφαλαίων και ρευστότητα

Η ελληνική κεφαλαιαγορά διανύει περίοδο κινητικότητας αντίστοιχη με εκείνη του 2007, σύμφωνα με τη Beta Securities. Το 2025, οι εταιρικές πράξεις άντλησης κεφαλαίων ανήλθαν σε 2,53 δισ. ευρώ, ενώ το 2026 το ποσό έχει ήδη φτάσει τα 8,1 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 6,5 μήνες.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τη σημαντική αναβάθμιση της αγοράς, αλλά συνοδεύεται και από προκλήσεις, καθώς η απορρόφηση τόσο μεγάλων κεφαλαίων δοκιμάζει τα όρια της διαθέσιμης ρευστότητας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο, η ΔΕΗ άντλησε 4,25 δισ. ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 659,3 εκατ. ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών 530 εκατ. ευρώ, η CrediaBank 300 εκατ. ευρώ, η Aktor 650 εκατ. ευρώ και η ElvalHalcor 250 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων.

Το 2026 προβλέπεται να σημειωθεί η υψηλότερη άντληση κεφαλαίων από το 2021, όταν οι εισηγμένες συγκέντρωσαν συνολικά 7,9 δισ. ευρώ, με κορυφαίες κινήσεις τα 2,36 δισ. της Πειραιώς, την αύξηση κεφαλαίου 1,38 δισ. και τα 1,35 δισ. της ΔΕΗ, καθώς και τα 800 εκατ. της Alpha Bank.

Οι αντλήσεις κεφαλαίων αυξήθηκαν από 1,2 δισ. ευρώ το 2022, σε 1,7 δισ. το 2023, 2,2 δισ. το 2024 και 2,5 δισ. ευρώ το 2025. Το 2026 εξελίσσεται σε χρονιά με διαφορετική δυναμική.

Αυξανόμενη συμμετοχή ξένων επενδυτών

Για τον CEO του Euronext Athens, κ. Γιάννο Κοντόπουλο, οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ότι το χρηματιστήριο λειτουργεί πλέον ως βασικός μηχανισμός χρηματοδότησης, με αυξανόμενη σημασία για τις επιχειρήσεις. Όσο αυξάνονται τα αντλούμενα κεφάλαια, τόσο περισσότερες εταιρείες βλέπουν το χρηματιστήριο ως εργαλείο ανάπτυξης και όχι απλώς ως χώρο διαπραγμάτευσης μετοχών.

Ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυξήθηκε κατά 52,8% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, ενώ οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν καθαρές εισροές 364 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, αντιπροσωπεύοντας το 69,3% της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας.

Η συμμετοχή των ξένων στη ρευστότητα έφτασε το 64,1% το 2025, επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί από την προ-κρίσης περίοδο, σημειώνοντας σταθερή άνοδο από το 50,8% το 2020.

Η ιστορικά υψηλή ιδιοκτησία (69%) και η κυριαρχία στο trading (64%) επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει αναβαθμιστεί σε προορισμό με ισχυρή πεποίθηση για το παγκόσμιο θεσμικό κεφάλαιο.

Ωστόσο, η συμμετοχή επενδυτών ανεπτυγμένων αγορών στην Ελλάδα παραμένει περιορισμένη. Μόλις το 12% των ευρωπαϊκών funds διατηρεί έκθεση στην ελληνική αγορά, αφήνοντας σημαντικά περιθώρια για νέες εισροές τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι πούλησαν και ποιοι αγόρασαν τον Αύγουστο στο Χρηματιστήριο

Οι ξένοι πραγματοποίησαν καθαρές εισροές 50,4 εκατ. ευρώ, με τους εγχώριους επενδυτές να πραγματοποιούν ισόποσες εκροές. Το βλέμμα πάει στην επόμενη μέρα, αυτή της αναβάθμισης στις ανεπτυγμένες αγορές.
Κτήριο Euronext εξωτερικό
ΑΓΟΡΕΣ

Euronext Athens: Σεπτέμβριος ορόσημο για άνοδο στη «Super League» αγορών

Τον Σεπτέμβριο του 2026, το ελληνικό χρηματιστήριο επιστρέφει στις ανεπτυγμένες αγορές, μετά από 13 χρόνια στις αναδυόμενες. Η αναβάθμιση αναμένεται να ενισχύσει την εικόνα της αγοράς και να προσελκύσει νέες επενδύσεις.
Πλοίο-Star Bulk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Star Bulk: Δημόσια πρόταση για εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο

Η Star Bulk Carriers ηγέτιδα στη μεταφορά ξηρού φορτίου, προχωρεί σε δημόσια προσφορά μετοχών στην Ελλάδα και εισαγωγή στη Euronext Athens, στοχεύοτας στην άντληση έως 112,2 εκατ. για αναβάθμιση στόλου.