ΓΔ: 2203.09 -0.85% Τζίρος: 205.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:02
Φώτο: ΑΠΕ

Σύνοδος Κορυφής: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά το απόγευμα 

Στις 17.00 ώρα Ελλάδας ξεκινούν, εκ νέου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, καθώς δεν έχει ακόμη υπάρχει κάποια συμβιβαστική λύση αποδεκτή απ' όλους.

Τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων δεν είναι αρκετές για να γεφυρώσουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και κυρίως του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Μετά από ολονύκτιες συνομιλίες, οι ηγέτες διέκοψαν τις επαφές τους σήμερα στις 5.30 ώρα Ελλάδας, με τον εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου να ανακοινώνει, μέσω twitter, ότι η Ολομέλεια και οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συναντηθούν και πάλι στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά του ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την πορεία των δύσκολων, μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος. «Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Κουρτς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες  διαφωνούν όσον αφορά τον καταμερισμό των κεφαλαίων του ταμείου ανάκαμψης, το οποίο έχει σκοπό να βγάλει την Ευρώπη από τη βαθύτερη ύφεση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το ποιοι θα είναι οι όροι για τις χώρες που θα ωφεληθούν.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει αναλυτικά το BD, σε μία ακόμη Σύνοδο Κορυφής όπου οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν γενικούς και αόριστους κανόνες αλλά κεφάλαια, καταγράφεται απόλυτα ξεκάθαρα το βαθύ χάσμα ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου.

Ρούτε: Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις 

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο συντηρητικός Μαρκ Ρούτε, έκρινε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι σημειώνεται πρόοδος μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία υπέστη βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και τον αντίκτυπό της, αλλά προειδοποίησε πως δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη η επίτευξη συμφωνίας.

«Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε. Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Ρούτε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ετοιμάζει τη νέα συμβιβαστική πρόταση.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσημος σε ομιλία φόρουμ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αύξηση κεφαλαίου του Δημοσίου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζητά με την ΕΕ την ένταξη της συμμετοχής του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης, για τη χρηματοδότηση ενεργειακών υποδομών.
Χρήστος Δήμας ομιλητής φόρουμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Δήμας: Εμβληματικά έργα με το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα

Η Ελλάδα επενδύει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης σε σημαντικά έργα υποδομών, όπως ο ΒΟΑΚ και ο Ε65, αναβαθμίζοντας οδικές και σιδηροδρομικές γραμμές και εκσυγχρονίζοντας την αεροναυτιλία, ανέφερε ο Χρίστος Δήμας στο Φόρουμ Δελφών.
Βάλντις Ντομπρόβσκις οικονομολόγος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Πρότυπο επιδόσεων και μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα στην ΕΕ

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις εξήρε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την 7η εκταμίευση 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά προειδοποίησε για κινδύνους στασιμοπληθωρισμού λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και την άνοδο τιμών ενέργειας.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα: Εκταμίευση 1,18 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης μετά από έγκριση ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 1,18 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά τη θετική αξιολόγηση διπλού αιτήματος. Συνολικά έχουν καταβληθεί 24,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το 68,5% του προϋπολογισμού.
Κτίριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρ. Φίτο: Έργα Ταμείου Ανάκαμψης μετά το '26 ίσως μεταφερθούν σε άλλα ταμεία

Έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2026 ενδέχεται να μεταφερθούν σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, επισήμανε ο επίτροπος Φίτο απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Γ. Αυτιά.