Φώτο: ΑΠΕ

Την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας συζήτησαν Γ. Πλακιωτάκης - CLIA

H περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη με εκπροσώπους της Διεθνούς Ένωσης Εταιριών Κρουαζιέρας.

«Η βιομηχανία της κρουαζιέρας και η περαιτέρω ανάπτυξή της επί ελληνικού εδάφους, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Ένωσης Εταιριών Κρουαζιέρας (CLIA).

Η Μαρία Δεληγιάννη, εκπρόσωπος Κυβερνητικών και Δημοσίων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου της CLIA, καθώς και ο Νίκος Μερτζανίδης, διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Διεθνούς Ένωσης, παρουσίασαν στον κ. Πλακιωτάκη σειρά στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία, αν και η Ελλάδα κατατάσσεται στους κορυφαίους παγκοσμίως προορισμούς κρουαζιέρας, εντούτοις ο οικονομικός αντίκτυπος της κρουαζιέρας, τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες.

Σύμφωνα με την CLIA, η Ελλάδα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη χώρα προορισμού κρουαζιέρας στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς 4.09 εκατ. επιβάτες ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2017. Ο Πειραιάς, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κέρκυρα και το Κατάκολο είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί της χώρας.

Επίσης, όλο και περισσότερες εταιρείες αναμένεται να εντάξουν την Ελλάδα στο πρόγραμμά τους τα επόμενα χρόνια, καθώς, ήδη από το 2018 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας που ταξίδεψαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η όποια άγγιξε το 8,5 % με 746.000 επιβάτες, σηματοδοτώντας την απαρχή της επιστροφής της εμπιστοσύνης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CLIA, η ανάπτυξη του κλάδου σε διεθνές επίπεδο είναι ραγδαία, με 290 κρουαζιερόπλοια σε λειτουργία και 114 που πρόκειται να κατασκευαστούν τα επόμενα 8 χρόνια. Επίσης, τα ίδια στοιχεία υποστηρίζουν ότι 30.000.000 εκατομμύρια επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν παγκοσμίως με κρουαζιέρα μέχρι το τέλος του 2019 - το οποίο αποτελεί 5% αύξηση συγκριτικά με το 2018 - με παγκόσμια οικονομική συμβολή 135 δισ. δολάρια και 1,1 εκ. δολ. εργασίες στον κλάδο.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της ιδιωτικοποίησης των 10 λιμένων που εντάσσονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο υπουργός εστίασε το ενδιαφέρον του στα κρουαζιερόπλοια μικρού και μεσαίου μεγέθους, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι πρόκειται για δύο τύπους πλοίων, τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε έναν χώρο με τα γεωγραφικά στοιχεία του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους, που χαρακτηρίζονται από μια πολυνησία με μικρά νησιά, τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα προγράμματα προσεγγίσεων τέτοιων πλοίων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Ναυτιλίας, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, καθώς και η γενική γραμματέας Νησιωτικότητας, Χριστιάνα Καλογήρου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόπους ανάπτυξης της κρουαζιέρας συζήτησε ο πρωθυπουργός

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Royal Caribbean Cruises πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να συζητά τρόπους ανάπτυξης της κρουαζιέρας και σε νέους προορισμούς από τους ήδη υπάρχοντας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας - Πλακιωτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης για την οικονομία

Σε δύο εβδομάδες, και παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί, παγκοσμίως, η υγειονομική κρίση, ισχυροί διεθνείς και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι δίνουν, με τη συμμετοχή τους σε τρεις διαγωνισμούς ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζουν οι υπουργοί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση 75 εκατ. σε νησιωτικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το υπ. Ναυτιλίας επισημαίνεται ότι είναι πολύ σημαντική, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, η απλούστευση των διαδικασιών υποβολής και ελέγχου των αιτήσεων χρηματοδότησης.