Το 85% των νέων συντάξεων με ηλεκτρονικό τρόπο έως το 2021

Πλήρης ψηφιοποίηση του τρόπου απονομής των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», με εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των δικαιούχων.

Στόχο την έκδοση του 85% των νέων συντάξεων ηλεκτρονικά έως το 2021 έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, με χρήση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», η επίσημη έναρξη λειτουργίας του οποίου έγινε σήμερα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Σύμφωνα με το υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, το πρώτο βήμα έχει, ήδη, γίνει, καθώς και αυτή τη στιγμή μία στις τρεις νέες συντάξεις εκδίδονται ηλεκτρονικά, ενώ υπάρχει ψηφιοποίηση και ορισμένων ακόμη διαδικασιών. 

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας στην ομιλία του: «Από  σήμερα, ο e- ΕΦΚΑ ξεκινάει την λειτουργία της ψηφιακής απονομής των συντάξεων. Από τις 15 Απριλίου είχε ήδη ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος, στην οποία εντάχθηκαν 2 μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες  συνταξιοδοτικών αποφάσεων:   

1.Τις αποφάσεις μεταβίβασης  σύνταξης  λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων 

2.Τις αποφάσεις σύνταξης  γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. 

Σήμερα, λοιπόν, 23 Ιουλίου του 2020 εγκαινιάζουμε την ψηφιακή απονομή των συντάξεων κατά την πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και  θα  καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.  Μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης  στον δικαιούχο. 

Ξεκινάει, λοιπόν, μία νέα εποχή για όλους τους πολίτες της χώρας, η κοινωνική ασφάλιση παίρνει μία νέα πορεία. Μία πορεία, που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ, ολοκληρώνεται η πλήρης  λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος ΑΤΛΑΣ. Σταδιακά, θα εντάσσονται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Ξεκινάμε, όπως έχουμε ήδη πει με τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις τ. ΟΓΑ.

Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί  όλες οι συντάξεις αναπηρίας ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021 να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Σεπτεμβρίου σε όλα τα ταμεία

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.