Φώτο: ΑΠΕ

Καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις η επανεκκίνηση του εμπορίου

Δεν ξεπέρασαν το 15% οι συνολικές απώλειες τζίρου των καταστημάτων τον Μάιο 2020 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες λόγω τουρισμού, επισημαίνει η ΕΣΕΕ.

Καλύτερα από τις αρχικά δυσοίωνες προβλέψεις πήγε η επανεκκίνηση του εμπορίου τον Μάιο, με τη μείωση πωλήσεων στις σχετικά μεγαλύτερες επιχειρήσεις (όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία) να μην ξεπερνά το 15%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019.

Όπως σημειώνεται σε ανάλυση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Μάιο του 2020, με την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων τον Μάιο, η ανταπόκριση της ζήτησης ήταν θετική παρά τις αρχικά δυσοίωνες εκτιμήσεις. Βέβαια, δεν γίνεται λόγος για επαναφορά στην κανονικότητα, καθώς δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί οι πολυδιάστατες επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά σε κάθε περίπτωση εκπέμπεται ένα θετικό μήνυμα για την προσπάθεια ανάκαμψης του κλάδου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι το πλέον κρίσιμο για την εξαγωγή συμπερασμάτων στο εμπόριο, καθώς θα έχει καταγραφεί ο αντίκτυπος της πανδημίας και στον τουριστικό τομέα, τονίζει η ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων,

  1. Τόσο για το σύνολο των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου όσο και μεμονωμένα για εκείνες που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας η εικόνα ήταν καλύτερη από ό,τι στο σύνολο της οικονομίας και για τους δυο μήνες, Απρίλιο και Μάιο, παρά τη ραγδαία συρρίκνωση του τζίρου και στις δύο περιόδους.
  2. Ειδικότερα για τον Μάιο σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, οι απώλειες του τζίρου για τις εμπορικές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας από τις 18 Μαρτίου επιβραδύνονται σε σχέση με το σύνολο του εμπορίου (-14,9% έναντι -19,2%). Φαίνεται πως με την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων, η ανταπόκριση της ζήτησης ήταν θετική παρά τις αρχικά δυσοίωνες εκτιμήσεις. Βέβαια, δεν γίνεται λόγος για επαναφορά στην κανονικότητα, καθώς δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί οι πολυδιάστατες επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά σε κάθε περίπτωση εκπέμπεται ένα θετικό μήνυμα για την προσπάθεια ανάκαμψης του κλάδου. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για την επανάληψη φαινομένων "Black Friday", όπου η πρωτόγνωρη ζήτηση του Νοεμβρίου έχει ως αποτέλεσμα την επίσπευση των προγραμματισμένων χριστουγεννιάτικων αγορών των καταναλωτών και τις χαμηλότερες του αναμενομένου πωλήσεις για τον Δεκέμβριο κάθε έτους. Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι το πλέον κρίσιμο για την εξαγωγή συμπερασμάτων στο εμπόριο, καθώς θα έχει καταγραφεί ο αντίκτυπος της πανδημίας και στον τουριστικό τομέα.
  3. Τον Απρίλιο, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που έκλεισαν εξαιτίας του lockdown πραγματοποίησαν τζίρο ύψους 165,7 εκ. ευρώ, ο οποίος προφανώς πραγματοποιήθηκε μέσω e-shop. Μπορεί το συγκεκριμένο ποσό να μην εντυπωσιάζει, αλλά οι διαδικτυακές πωλήσεις αποτέλεσαν τη μοναδική πηγή εσόδων όσων επιχειρήσεων τέθηκαν σε αναστολή εξαιτίας της πανδημίας. Η εν λόγω, έστω και μικρή, οικονομική ανάσα απέτρεψε την πλήρη οικονομική κατάρρευση αρκετών εξ' αυτών, αναδεικνύοντας πέραν κάθε αμφιβολίας την ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικών δικτύων πραγματοποίησης πωλήσεων (ψηφιακός μετασχηματισμός).
  4. Τέλος, επισημαίνεται πως τα εν λόγω στοιχεία αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία -δηλαδή τις σχετικά μεγαλύτερες επιχειρήσεις- και επομένως η ερμηνεία τους θα πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς δεν αντανακλούν την συνολική εικόνα όλου του εμπορικού κλάδου. Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη η ΕΣΕΕ εκπονεί συνολική μελέτη με στόχο την άντληση στοιχείων, την παρακολούθηση και μελέτη των εξελίξεων και στις μικρότερες επιχειρήσεις (απλογραφικά βιβλία) σε συνδυασμό με το σύνολο του λιανικού εμπορίου.

Οι αριθμοί

  • Τον Απρίλιο 2019, ο Τζίρος σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία ανήλθε σε 7,94 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο 2020 οι ηλεκτρονικές πωλήσεις επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου σε αναστολή ανήλθαν σε 165,73 εκ. ευρώ και οι φυσικές και ηλεκτρονικές πωλήσεις εμπορικών επιχειρήσεων που λειτούργησαν κανονικά στην καραντίνα σε 5,67 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το σύνολο των πωλήσεων (φυσικές και ηλεκτρονικές) ανήλθαν τον Απρίλιο 2020 σε 5,836 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 26,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019.
  • Τον Μάιο 2019, ο τζίρος ανήλθε σε 8,12 δισ. ευρώ. Τον Μάιο 2020, οι φυσικές και ηλεκτρονικές πωλήσεις επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου που επαναλειτούργησαν ανήλθαν σε 423,23 εκ. ευρώ και οι φυσικές και ηλεκτρονικές πωλήσεις εμπορικών επιχειρήσεων που λειτούργησαν κανονικά στην καραντίνα σε 6,57 δισ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, οι πωλήσεις τον Μάιο 2020 ανήλθαν σε 6,99 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες περίπου κατά 14%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση αλλά περίμενε περισσότερα το εμπόριο από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αναφερόμενος στο πακέτο των 32 δισ. ευρώ σε πόρους που εξασφάλισε η κυβέρνηση, πως περιμένει να υπάρξει μια «δίκαιη μοιρασιά της ελπίδας και της προοπτικής»