Φώτο: ΑΠΕ

Συνεργασία υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης με ΟΟΣΑ για τη γραφειοκρατία

Υπεγράφη συμφωνία που επιτρέπει τη μεταφορά της υψηλής τεχνογνωσίας και εμπειρίας του ΟΟΣΑ σε θέματα αρμοδιότητας της Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

Συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ξεκινά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας, την τόνωση της ανάπτυξης και την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών. 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της τεχνικής υποστήριξης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεγράφη συμφωνία που επιτρέπει τη μεταφορά της υψηλής τεχνογνωσίας και εμπειρίας του ΟΟΣΑ σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

Οι άξονες της συνεργασίας είναι:

  • Η σύσταση και ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας, το οποίο θα αποτελέσει έναν μόνιμο μηχανισμό μέτρησης και μείωσης της γραφειοκρατίας στη χώρα
  • Η ενδυνάμωση του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης των Διαδικασιών, το οποίο αποτελεί την κεντρική πολιτική για τη μείωση της γραφειοκρατίας στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση διοικητικών βαρών, η οποία προέκυψε από την προηγούμενη συνεργασία του ελληνικού κράτους με τον ΟΟΣΑ το 2014, απέφερε κέρδη της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

myKEPlive: 235 πράξεις αδειοδότησης και 52 διοικητικές εξ αποστάσεως

Η πλατφόρμα myKEPlive δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν με προγραμματισμένη βιντεοκλήση από εκπαιδευμένο υπάλληλο των ΚΕΠ, υποβάλλοντας τις σχετικές αιτήσεις από το  σπίτι τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στη βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας από 31 Οκτωβρίου

Το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας θα αναζητείται από τις δημόσιες υπηρεσίες. Μονιμοποιείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων, δημιουργείται ηλεκτρονική υπηρεσία για έλεγχο τίτλων σπουδών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση αναστολής λειτουργίας 3 μηνών για το μητρώο πραγματικών δικαιούχων

Κατά την αναστολή, τα υπόχρεα προς καταχώριση πρόσωπα θα μπορούν να εξοικειωθούν με το πληροφοριακό σύστημα και να προβούν σε προσωρινή αποθήκευση των δηλώσεών τους, αλλά όχι σε οριστική υποβολή.