ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η δυναμική επιστροφή του ελληνικού κρασιού

Γερμανικό δημοσίευμα κάνει λόγο για τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών ποικιλιών που επέστρεψαν λόγω της κρίσης και αποσπούν πλέον διεθνείς διακρίσεις.

Το ελληνικό κρασί επιστρέφει στην αγορά και οι ιδιαιτερότητες των ελληνικών ποικιλιών, όπου πολλές από αυτές έχουν αποσπάσει και διεθνείς διακρίσεις, κερδίζουν το απαιτητικό κοινό της αγοράς. Η γερμανική εφημερίδα Express σημειώνοντας πως «το ελληνικό κρασί γιορτάζει την αναγέννησή του».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle,  η εφημερίδα σημειώνει οτι «[...] οι αμπελουργοί στην Ελλάδα έχουν μακρά παράδοση. Αυξημένη ζήτηση έχουν τώρα - και δη και στο εξωτερικό - ειδικά οι εγχώριες ποικιλίες. Πάνω από 1.000 οινοποιίες παρασκευάζουν κρασί, από τα σύνορα στο βορρά μέχρι την Κρήτη στο νότο. Στα κόκκινα σταφύλια συγκαταλέγονται το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο, στα λευκά το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Σαββατιανό. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300 ποικιλίες αμπέλου» λέει ο Πάνος Κυριαζής, ιδιοκτήτης του Vintage στην Πλάκα. 

Εκεί σερβίρει εκατοντάδες μπουκάλια ελληνικού κρασιού μαζί με πολλή γνώση. «Τη δεκαετία του 1970 υπήρχαν αρκετά καλά οινοποιεία» λέει ο Πάνος. Ωστόσο τα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί παραγωγοί καλλιεργούσαν μόνο τις διεθνώς γνωστές ποικιλίες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων προσέθεταν και μερικά ελληνικά σταφύλια. Μετά την οικονομική κρίση του 2008 όμως πολλοί νέοι αμπελουργοί επανέφεραν τις παλιές ποικιλίες, εξηγεί η Ελένη Κεφαλοπούλου, οινολόγος και ιδρύτρια του Wines of Athens». 

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται επίσης Έλληνες οινοπαραγωγοί που εξηγούν τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών ποικιλιών, πολλές από τις οποίες έχουν αποσπάσει μάλιστα στο μεταξύ και διεθνείς διακρίσεις. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικά ΜΜΕ: Στην κορυφή των τουριστικών κρατήσεων η Ελλάδα

Δημοσίευμα φιλοξενείται, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα Die Rheinpfalz, η οποία επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «οικοδεσπότες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και οι επισκέπτες κάθονται πάνω σε έτοιμες βαλίτσες».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απώλειες πάνω του 11% στις εξαγωγές ελληνικού οίνου το 2020

Αναφορικά με τις εξαγωγές των ελληνικών κρασιών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2020 καταγράφηκε πτώση 8,01% (23.194 τόνοι/2019 - 21.337 τόνοι/2020), ενώ παράλληλα μείωση παρατηρείται κατά 14,26% και σε σύγκριση με το μέσο όρο 5ετίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σνάμπελ: Οικονομική καταστροφή πιθανό μπλοκάρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο ανέστειλε την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας ότι εξετάζει την προσφυγή κατά του σχεδίου ενίσχυσης των επενδύσεων με δανεισμό.
tourismos-aerodromia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεθνές ενδιαφέρον για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού

Ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε διεθνή ΜΜΕ ανέφερε πως η χώρα θα είναι ανοικτή για όλους τους τουρίστες και σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί μπορεί να παρατείνουν την ταξιδιωτική περίοδο.