ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

«Μίνι» ανασχηματισμός με το βλέμμα στην οικονομία

Την απόφαση του πρωθυπουργού να επισπεύσει την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων σηματοδοτεί η αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη, την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις βαθύτερης ύφεσης.

Με το βλέμμα στην οικονομία προχώρησε ο πρωθυπουργός σε «μίνι» ανασχηματισμό την Τρίτη, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η ύφεση, που αναμένεται να αποτυπωθεί το δεύτερο τρίμηνο, θα είναι ιδιαίτερα βαθιά.

Με την αναβάθμιση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να επωφεληθεί άμεσα από το πακέτο των 72 δισ. ευρώ. Ωστόσο, απαιτείται χρόνος ώστε να μπει ζεστό χρήμα στην ελληνική οικονομία από τους πόρους των Βρυξελλών και οι ανάγκες για νέα μέτρα που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι άμεσες.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την απογοητευτική πορεία του τουρισμού, ο οποίος ήταν, μέχρι πρότινος, ο «άγνωστος παράγοντας», ικανός να αλλάξει την πορεία της οικονομίας. Χωρίς τον τουρισμό να «σώσει την παρτίδα», η κυβέρνηση ψάχνει για νέα εργαλεία να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, ενώ τα κρούσματα εντός και εκτός χώρας αυξάνονται και η αβεβαιότητα μεγαλώνει.

«Συνολικά, η διαχείριση της κρίσης κατόπιν της άρσης του lockdown αναδεικνύεται σε διαδικασία περισσότερο σύνθετη και με πιο πολλές προκλήσεις από ό,τι η περίοδος της πρώτης έξαρσης του νέου κορονοϊού», τονίζει σε έκθεσή του το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, η συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο μπορεί να φτάσει ακόμα και το 16%. Σε πρόσφατη έκθεση της, η Εθνική Τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ύφεση του δεύτερου τριμήνου στο -16% ( από -13.5%), επισημαίνοντας, επίσης, ότι εμφανίζεται μια θετική τάση στο σκέλος λιανικού εμπορίου και αναψυχής, που θα μπορούσε να περιορίσει την πτώση.

Ωστόσο, από τότε άλλαξε η εικόνα στη χώρα μας προς το χειρότερο σε κάποια κρίσιμα ζητήματα. Επαληθεύτηκαν οι φόβοι για πολύ μεγάλη πτώση του τουρισμού, ενώ η νέα ένταση με την Τουρκία και τα πρόσφατα νέα μέτρα κατά την εξάπλωση του κορονοϊού επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα και την κατανάλωση.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι συνεχίζεται η πτωτική πορεία τόσο στο λιανικό εμπόριο (-5,8% τον Μάιο), όσο και στη βιομηχανική παραγωγή (-7,5% τον Μάιο), την στιγμή που κατρακυλούν οι εξαγωγές (-32,7% τον Μάιο). Η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά σταθερή, με ποσοστό ανεργίας 15,5% τον Απρίλιο, αλλά πολλοί εκφράζουν φόβοι ότι οι επώδυνες αλλαγές σε αυτό το κομμάτι θα γίνουν μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τελικά, η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ της τάξεως του 16% μπορεί να αποδειχθεί αισιόδοξη για την Ελλάδα αν υπολογιστούν και οι αποδόσεις άλλων οικονομιών με παρόμοια χαρακτηριστικά με την χώρα μας.

Στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα δείχνουν, ότι η ύφεση το δεύτερο τρίμηνο έφτασε στο 22,1% στην Ισπανία, το -17,3% στην Ιταλία και το -16,5% στην Πορτογαλία. Πρόκειται για χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον κορονοϊό, σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά στηρίζονται και λιγότερο από τον τουρισμό.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ (β' τρίμηνο) θα δημοσιευθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Σεπτεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άλμα» 28 θέσεων στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Στην 34η θέση της διεθνούς κατάταξης του Economist Intelligence Unit αναρριχήθηκε η χώρα μας με την ελληνική οικονομία να καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση παγκοσμίως. Μεταρρυθμίσεις, μείωση φόρων και ενίσχυση επενδυτικής εμπιστοσύνης κλειδιά για την αναβάθμιση.
Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ Ευρώπης για την Ελλάδα στα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα περισσότερα κέρδη από κάθε άλλη χώρα έχει ως τώρα η Ελλάδα σε ανάπτυξη, μείωση ανεργίας, συμπίεση κόστους δανεισμού και δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου. Τι λένε για το Μαξίμου οι ειδικοί συνεργάτες της Κομισιόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνουν για την αγορά ακινήτων οι νέοι φόροι στη βραχυχρόνια μίσθωση

Περισσότερες κατοικίες αναμένεται να μετακινηθούν προς τη μακροχρόνια μίσθωση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το μέτρο θα είναι αρκετό για να λυθεί το πρόβλημα των εξαιρετικά υψηλών ενοικίων.