ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έμειναν στα χαρτιά 17 διαγωνισμοί για νέες μονάδες απορριμμάτων

Μηδενική η πρόοδος παρότι έχουν παρέλθει οκτώ μήνες από τις εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος για διαγωνισμούς σε 17 δήμους. Αναβολές λόγω προσφυγών στους λίγους διαγωνισμούς που προχωρούν.

Διαγωνισμούς για 17 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα μέσα στο 2020 είχαν προαναγγείλει στις αρχές του έτους από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), προκειμένου να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια γύρω στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Στο υπουργείο είχαν μάλιστα αναφέρει ονομαστικά τους δήμους που πρόκειται να προχωρήσουν σε παραδοσιακούς διαγωνισμούς δημοσίων έργων για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει προκηρυχθεί κανένας και ας πλησιάζουμε στο τέλος του οκταμήνου. Οι λίγοι διαγωνισμοί που προχωρούν, και δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 17 δήμων που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάνε από αναβολή σε αναβολή και από προσφυγή σε προσφυγή.

Για παράδειγμα στη Ζάκυνθο, ο διαγωνισμός έχει μόνο έναν υποψήφιο αλλά καθυστερεί επί σχεδόν έναν χρόνο. Στον δήμο Τρικκαίων, που προωθεί μια από τις μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, για την εξυπηρέτηση της Δυτικής Θεσσαλίας, η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών μεταφέρθηκε για τις 15 Σεπτεμβρίου. Στην Κέρκυρα ο διαγωνισμός, επίσης για μια μεγάλη μονάδα, έχει παγώσει εξαιτίας προσφυγών στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών από υποψηφίους που θεωρούν πως περιέχει φωτογραφικές διατάξεις.

Στο ΥΠΕΝ έχουν αρχίσει να ψάχνονται τόσο για τις καταγγελίες, όσο και για τις καθυστερήσεις. Είχαν ανακοινώσει πως μέχρι τον φετινό Δεκέμβριο θα είχαν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί σε Δυτική Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Λαμία, Βόρειο Εβρο, Λέσβο, Χαλκίδα, Λάρισα, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Σητεία, Χερσόνησο, Μύκονο, Φωκίδα, Ανδρο, Τήνο και Κεφαλονιά.

Οι κατασκευαστές και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι για τη μεγάλη αγορά διαχείρισης απορριμμάτων προσπαθούν να καταλάβουν για ποιους λόγους ανετράπη ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, όπως τον είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον οποίο θα δινόταν βαρύτητα σε έργα με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Αντιθέτως στο ΥΠΕΝ ανακοίνωσαν βροχή παραδοσιακών δημοσίων έργων αν και γνώριζαν πως οι μοναδικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που λειτουργούν στη χώρα με σύγχρονες προδιαγραφές κατασκευάστηκαν με ΣΔΙΤ. Τώρα ακούγεται πως ετοιμάζεται νέα παρέμβαση προκειμένου να μη χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια κοινοτικών πόρων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για σούπερ εποπτική αρχή για Ενέργεια, Νερό, Απορρίμματα

Προϋπόθεση από τις Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση έργων η δημιουργία νέας ανεξάρτητης αρχής, ή η επέκταση αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ. Το ιταλικό μοντέλο προκρίνει ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση – καταπέλτης από τον Συνήγορο του Πολίτη για τα απορρίμματα

Βαριές ευθύνες καταλογίζονται στους Δήμους, ενώ τονίζεται η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα τα έργα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων για να σταματήσουν και τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φράγμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η περιπέτεια με το φράγμα Μεσοχώρας: Πώς έγινε νέο... Γεφύρι της Άρτας

Οι διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που μπλοκάρουν τη λειτουργία ενός έργου της ΔΕΗ, το οποίο κόστισε 280 εκατ. ευρώ. Τα χαμένα 34 χρόνια και η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για το «ξεκλείδωμα» του έργου.