Φώτο: EBRD

Συμπράξεις Δημοσίου - ιδιωτών με τεχνογνωσία της EBRD

Στόχος της κυβέρνησης η επιτάχυνση των έργων με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα. Το κύρος της EBRD θα αποτρέπει τις συνεχείς προσφυγές από συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς.

Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η διείσδυση των έργων μέσω ΣΔΙΤ (Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), καθώς αποδεικνύεται ότι με το «εργαλείο» αυτό, είναι εφικτή η ταχύτερη ωρίμανση έργων, τόσο κτιριακών, όσο και υποδομών, όπως επίσης και μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το παραεμπόριο, που ψηφίστηκε στο τέλος Ιουλίου, με το άρθρο 73, προβλέπεται η ενεργοποίηση και της EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) αναφορικά με την προετοιμασία έργων ΣΔΙΤ.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα θα μπορεί πλέον να συμβάλλεται με την EBRD για την υλοποίηση έργων τεχνικής βοήθειας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Στόχος είναι η ταχύτερη ωρίμανση, δημοπράτηση και παρακολούθηση έργων ΣΔΙΤ, κίνηση, η οποία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον συγκεκριμένο θεσμό και που θα συμβάλλει στην προσέλκυση και ξένων επενδυτών στους σχετικούς διαγωνισμούς.

Στόχος είναι να επιταχυνθούν ακόμα περισσότεροι οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να «πέσουν» περισσότερα και πιο σύνθετα έργα ΣΔΙΤ στην αγορά, ενώ η εμπλοκή της EBRD θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την διαφάνεια και το κύρος του θεσμού, λειτουργώντας και ως «ανάχωμα» στο κύμα συνεχών προσφυγών των συμμετεχόντων, για τον αποκλεισμό του ενός ή του άλλου σχήματος. Παράλληλα, η δυνατότητα συμμετοχής της EBRD θα επιτρέψει και σε περισσότερους φορείς, που δεν είχαν μέχρι σήμερα την τεχνική δυνατότητα, να βγάλουν έργα ΣΔΙΤ στην αγορά.

Ποια έργα «τρέχουν»

Από τις αρχές του έτους, τα κτιριακά ΣΔΙΤ κυριαρχούν, καθώς έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί συνολικού ύψους άνω των 750 εκατ. ευρώ. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη αφορά στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, συνολικής αξίας άνω των 95 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει την κατασκευή και διαχείριση ενός κτιρίου παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής. Από τους ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ και Intrakat, ενώ αποκλείστηκε το σχήμα ΕΡΕΤΒΟ-ΕΚΤΕΡ.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατασκευή σύγχρονης κτιριακής εγκατάστασης, επιφάνειας της τάξεως των 23.000 τ.μ., με στόχο, σύμφωνα με την προκήρυξη, «την επίτευξη δυναμικής συνέργειας μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων προς νέες εφαρμογές και καινοφυείς (startups) επιχειρήσεις». Αντικείμενο του έργου είναι επίσης και η ανακατασκευή του Λομβερδείου κτιρίου, που βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών, συνολικού εμβαδού 555 τ.μ.

Αντίστοιχα, εντός του Ιουλίου, ολοκληρώθηκε και η αντίστοιχη διαδικασία για το έργο ΣΔΙΤ που έχει προκηρύξει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την ανάπτυξη φοιτητικών εστιών και άλλων συμπληρωματικών εγκαταστάσεων του ιδρύματος στη Λαμία και τον Βόλο. Πρόκειται για έργο, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η Άβαξ, η Archirodon, η Intrakat, η ΘΕΜΕΛΗ και η κοινοπραξία ανάμεσα στον όμιλο Μυτιληναίου και την ΑΤΕΣΕ.

Οι ίδιες εταιρείες συμμετέχουν και στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, προϋπολογισμού 133 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει την κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών.

Μέσω ΣΔΙΤ θα υλοποιηθεί και η κατασκευή 35 νέων σχολείων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην προκειμένη περίπτωση προωθούνται δύο διαφορετικοί διαγωνισμοί, που θα περιλαμβάνουν από 17 σχολεία έκαστος. Ο πρώτος εξ αυτών θα είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού της τάξεως των 153,6 εκατ. ευρώ. Όλα τα κτίρια βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη, εκτός από ένα μουσικό σχολείο που θα κατασκευαστεί στην Κατερίνη.

Εξελίξεις αναμένονται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και στο μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ που προωθείται αυτήν την περίοδο στη χώρα. Ο λόγος για την κατασκευή 3.000 φοιτητικών εστιών σε Ρέθυμνο (2.000) και Ηράκλειο (1.000). Ανάδοχος του έργου των 255 εκατ. ευρώ είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Την σύμβαση διεκδικούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η Άβαξ, η Intrakat, η κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ και η Archirodon, καθώς η Θέμελη, που επίσης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, αποκλείστηκε από την συνέχεια του διαγωνισμού. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα έργα στα Πανεπιστήμια με κεφάλαια από ιδιώτες

Σχηματίζουν... ουρές οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι για συμβάσεις ΣΔΙΤ, που προσφέρουν σταθερή ροή εσόδων κατά κανόνα για 30 χρόνια. Έξι ισχυρές εταιρείες/κοινοπραξίες στο διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Θράκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρώτο φράγμα στην Ελλάδα που θα κατασκευάσουν ιδιώτες

Προκηρύχθηκε έργο φράγματος και δικτύων άρδευσης στη Χαλκιδική που θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ και έχει προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ. Πώς θα πληρώνονται οι ιδιώτες, πότε επιστρέφει το έργο στο κράτος.