Φωτο: Shutterstock

Βυθίζεται η αγορά εργασίας: Χειρότερος Ιούλιος από το 2013 για τις ροές απασχόλησης

Η επανεκκίνηση του τουρισμού τον Ιούλιο έφερε σημαντικό αριθμό νέων προσλήψεων ωστόσο στο επτάμηνο καταγράφεται η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών.

Αν και τον Ιούλιο κατεγράφησαν 67.911 περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με τις απολύσεις, με το ισοζύγιο απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο να είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001, εντούτοις αυτή η εικόνα αποδεικνύεται παραπλανητική, καθώς σχετίζεται με το άνοιγμα του τουρισμού μετά το lockdown, ενώ στο πρώτο επτάμηνο του έτους οι νέες θέσεις απασχόλησης ήταν οι χειρότερες από το 2013.

Με τις περισσότερες επιχειρήσεις να είναι κλειστές μέχρι και τον Ιούνιο, η επανεκκίνηση του τουρισμού τον Ιούλιο μετά το lockdown έφερε σημαντικό αριθμό νέων προσλήψεων ωστόσο συνολικά στο επτάμηνο καταγράφεται η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ 2019-2020 οι νέες θέσεις απασχόλησης ήταν λιγότερες κατά 60% καθώς το πρώτο επτάμηνο του 2020 δημιουργήθηκαν 111.305 νέες θέσεις απασχόλησης ενώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα οι νέες θέσεις απασχόλησης είχαν ανέλθει σε 281.775.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία ροών μισθωτής απασχόλησης για τον φετινό Ιούλιο, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 306.808, ενώ οι αποχωρήσεις σε 238.897 (οι 87.824 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 151.073 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Οι 67.911 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν αποτελούν την καλύτερη επίδοση Ιουλίου από το 2001, ενώ πέρσι ήταν αρνητικό το ισοζύγιο με 14.691 λιγότερες θέσεις.

Για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούλιος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.157.209 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.045.904 με αποτέλεσμα το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης του πρώτου επταμήνου του έτους 2020 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 111.305 νέες θέσεις εργασίας.

Γ. Βρούτσης: Έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις

Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης σε περιβάλλον πανδημίας λόγω του COVID-19 για τον μήνα Ιούλιο 2020, αποτυπώνει ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα, συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, λόγω του ετεροχρονισμένου «ανοίγματος» του τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των επόμενων μηνών και τις επιπτώσεις της πανδημίας και της ύφεσης στην αγορά εργασίας. Συνολικά η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, θα συνεχίσει με στοχευμένες πολιτικές, ενέργειες και δράσεις, με υπευθυνότητα και χωρίς εφησυχασμό να υποστηρίζει την διατήρηση θέσεων εργασίας, έχοντας στο επίκεντρο την υγεία και την προστασία των εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγγυήσεις για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το υπ. Εργασίας

Ο υπ. Εργασίας ανέφερε για το θέμα των υπερωριών πως δεν θίγεται ο πυρήνας του εργατικού δικαίου της χώρας. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δοθεί το δώρο Πάσχα σε όσους δεν το έχουν ήδη λάβει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με νέα εγκύκλιο

Στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξής τους στον Μηχανισμό όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 5 της με αριθμ. οικ. 23103/478/13-06-2020 ΚΥΑ.