ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βυθίζεται η αγορά εργασίας: Χειρότερος Ιούλιος από το 2013 για τις ροές απασχόλησης

Η επανεκκίνηση του τουρισμού τον Ιούλιο έφερε σημαντικό αριθμό νέων προσλήψεων ωστόσο στο επτάμηνο καταγράφεται η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών.

Αν και τον Ιούλιο κατεγράφησαν 67.911 περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με τις απολύσεις, με το ισοζύγιο απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο να είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001, εντούτοις αυτή η εικόνα αποδεικνύεται παραπλανητική, καθώς σχετίζεται με το άνοιγμα του τουρισμού μετά το lockdown, ενώ στο πρώτο επτάμηνο του έτους οι νέες θέσεις απασχόλησης ήταν οι χειρότερες από το 2013.

Με τις περισσότερες επιχειρήσεις να είναι κλειστές μέχρι και τον Ιούνιο, η επανεκκίνηση του τουρισμού τον Ιούλιο μετά το lockdown έφερε σημαντικό αριθμό νέων προσλήψεων ωστόσο συνολικά στο επτάμηνο καταγράφεται η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ 2019-2020 οι νέες θέσεις απασχόλησης ήταν λιγότερες κατά 60% καθώς το πρώτο επτάμηνο του 2020 δημιουργήθηκαν 111.305 νέες θέσεις απασχόλησης ενώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα οι νέες θέσεις απασχόλησης είχαν ανέλθει σε 281.775.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία ροών μισθωτής απασχόλησης για τον φετινό Ιούλιο, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 306.808, ενώ οι αποχωρήσεις σε 238.897 (οι 87.824 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 151.073 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Οι 67.911 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν αποτελούν την καλύτερη επίδοση Ιουλίου από το 2001, ενώ πέρσι ήταν αρνητικό το ισοζύγιο με 14.691 λιγότερες θέσεις.

Για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούλιος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.157.209 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.045.904 με αποτέλεσμα το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης του πρώτου επταμήνου του έτους 2020 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 111.305 νέες θέσεις εργασίας.

Γ. Βρούτσης: Έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις

Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης σε περιβάλλον πανδημίας λόγω του COVID-19 για τον μήνα Ιούλιο 2020, αποτυπώνει ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα, συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, λόγω του ετεροχρονισμένου «ανοίγματος» του τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των επόμενων μηνών και τις επιπτώσεις της πανδημίας και της ύφεσης στην αγορά εργασίας. Συνολικά η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, θα συνεχίσει με στοχευμένες πολιτικές, ενέργειες και δράσεις, με υπευθυνότητα και χωρίς εφησυχασμό να υποστηρίζει την διατήρηση θέσεων εργασίας, έχοντας στο επίκεντρο την υγεία και την προστασία των εργαζομένων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

εστίαση-σερβιτόρος-παροχή υπηρεσιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εστίαση οδήγησε σε ρεκόρ 20ετίας το ισοζύγιο απασχόλησης τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο οι προσλήψεις ανήλθαν σε 297.918 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 173.553, με τις καλύτερες επιδόσεις προσλήψεων να καταγράφονται στα επαγγέλματα των σερβιτόρων, μαγείρων και του ξενοδοχειακού κλάδου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Επίδομα 534 ευρώ για εργαζόμενους σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και δεν είναι δυνάμενες να λειτουργήσουν όπως πριν, μπορούν να βάζουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους έως τρεις μήνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Να τηρήσουν οι εργοδότες τα μέτρα για τον καύσωνα

Ο υπουργός Εργασίας διέψευσε επίσης την είδηση ότι δυο εταιρείες στη Μάνδρα εμπόδισαν τους εργαζομένους να αποχωρήσουν επισημαίνοντας ότι καμιά από τις δυο εταιρείες δεν βρέθηκε σε κίνδυνο.
ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προανήγγειλε αλλαγές στη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ο Αδ. Γεωργιάδης

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΕΕΑ, το υπ. Εργασίας θα ξεκινήσει άμεσα τη διαβούλευση νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ποιες είναι οι αλλαγές που έρχονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσεύρετοι οι εργαζόμενοι στην Πληροφορική παρά τις θετικές προοπτικές

Σύμφωνα με έρευνα της Manpower η μεγαλύτερη πρόκληση των Ελλήνων εργοδοτών στον κλάδο της Πληροφορικής είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο για να προχωρήσουν σε επανεκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.
ergasia-symfwnia-douleies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακάμπτει η αγορά εργασίας με αύξηση εργαζομένων και μισθών

Στους 2.579.222 ανέρχονται οι εργαζόμενοι με μισθωτή εξαρτημένη εργασία καθώς έχουν αυξηθεί κατά 405.032 σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ οι μέσες μηνιαίες αποδοχές έχουνε ενισχυθεί κατά 14%.