ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Στα 40 πιο καλά συνδεδεμένα λιμάνια του κόσμου ο Πειραιάς

Το λιμάνι του Πειραιά έχει 113 απευθείας συνδέσεις με άλλα λιμάνια, σύμφωνα με έκθεση της αναπτυξιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ. Στην πρώτη θέση η Σαγκάη με 286 απευθείας συνδέσεις.

Στην 37η θέση του κόσμου, με βάση τον αριθμό άμεσων συνδέσεων με άλλα λιμάνια, βρίσκεται το λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UNCTAD, της υπηρεσίας ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Πρόσφατη έκθεση της UNCTAD υπολογίζει το πιο καλά δικτυωμένο λιμάνι μεταξύ των 939 εμπορικών λιμένων του πλανήτη, με βάση στοιχεία του δευτέρου εξαμήνου του 2020. Όπως επισημαίνει, ελάχιστα λιμάνια, σε σχέση με τον θεωρητικό αριθμό συνδέσεων, έχουν άμεσες συνδέσεις μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ τους.

Μάλιστα για να φτάσουν τα προϊόντα σε ορισμένα λιμάνια του πλανήτη χρειάζονται ενίοτε μέχρι και 6 διαφορετικά δρομολόγια (transhipments). Δηλαδή το container πρέπει να φορτωθεί, να ξεφορτωθεί και να φορτωθεί εκ νέου σε έξι διαφορετικά λιμάνια μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.

Το πλέον συνδεδεμένο λιμάνι, με βάση τον αριθμό άμεσων συνδέσεων με άλλα λιμάνια ανά τον κόσμο, είναι αυτό της Σαγκάης. Συνδέεται απευθείας με 286 λιμάνια μέσω ναυτιλιακών εταιρειών. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Busan της Νότιας Κορέας με 274 απευθείας συνδέσεις με άλλα λιμάνια και στην τρίτη θέση η Αμβέρσα του Βελγίου με 268 συνδέσεις. Την πεντάδα συμπληρώνουν το ολλανδικό λιμάνι του Ρόττερνταμ με 264 απευθείας συνδέσεις και το κινεζικό Ningbo με 258 συνδέσεις. Το λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNCTAD για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 είχε 113 απευθείας συνδέσεις με άλλα λιμάνια.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της ίδιας έρευνας για το επίπεδο ανταγωνισμού στην θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων. Όπως επισημαίνεται μεταξύ των 12.748 απευθείας συνδέσεων μεταξύ δύο λιμανιών που υπήρχαν στο τέλος Ιουνίου, οι 6.017 (47,2%) από αυτές παρέχονταν από μία και μόνο ναυτιλιακή εταιρεία. Σε μόλις 2.751 απευθείας συνδέσεις (21.6%) μεταξύ λιμανιών υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ δύο παρόχων, ενώ στις υπόλοιπες 3.980 απευθείας συνδέσεις (31,2%) υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ τριών ή περισσότερων παρόχων στον τομέα της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το ζευγάρι λιμανιών στο οποίο λειτουργούν οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες στις απευθείας συνδέσεις μεταξύ τους είναι αυτό των κινεζικών Ningbo και Σαγκάης, όπου 52 διαφορετικές ναυτιλιακές εταιρείες λειτουργούν απευθείας γραμμές μεταξύ των δύο λιμανιών. Ακολουθεί το ζευγάρι του μαλαισιανού λιμανιού Klang και της Σιγκαπούρης όπου λειτουργούν απευθείας συνδέσεις μεταξύ τους από 41 εταιρείες και το ζευγάρι μεταξύ του Busan και της Σανγκάης με 38 διαφορετικές εταιρείες να λειτουργούν απευθείας γραμμές. Μεγάλος αριθμός εταιρειών (24) λειτουργούν απευθείας συνδέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών λιμανιών Αμβέρσας και Ρόττερναμ.

To 2019 o Πειραιάς αναδείχθηκε ως πρώτο σε κίνηση λιμάνι της Μεσογείου, με ρεκόρ στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Συνολικά και οι τρεις προβλήτες του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) πέτυχαν νέο ρεκόρ διακίνησης containers εξυπηρετώντας 5,65 εκατ. TEU. Το στοίχημα της δικτύωσης μένει, όμως, να κερδηθεί.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μάχη ισχυρών για το λιμάνι Ηρακλείου και το παιχνίδι των παρατάσεων

Στις 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η διαδικασία παίρνει χαρακτήρα τεστ για τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Κρίνεται αν θα σταματήσουν οι συνεχείς παρατάσεις σε διαγωνισμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιμάνια: Κλείνουν οι εκκρεμότητες για Αλεξανδρούπολη και Καβάλα

Προχωρά η διασύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία Οδό και η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής προς το λιμάνι της Καβάλας. Το φθινόπωρο οι προσφορές στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγουν το επόμενο καλοκαίρι οι τρεις νέοι σταθμοί μετρό στον Πειραιά

Ξεπερνιούναι οι καθυστέρησεις στο έργο και η κοινοπραξία υπό την ΑΒΑΞ προγραμματίζει την ολοκλήρωσή τους σε ένα χρόνο. Αναμένονται εξαγγελίες του Κ. Καραμανλή για τη «στοιχειωμένη» γραμμή του τραμ προς Φάληρο.
kiriakos mitsotakis, kyvernisi, prothipourgos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπόδειγμα επιτυχίας η επένδυση της Cosco στον Πειραιά

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και ένας από τους τρόπους είναι διευκολύνοντας τον τουρισμό και τα ταξίδια μετά την πανδημία.