ΓΔ: 1419.24 0.88% Τζίρος: 81.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Χρηματοδότηση: Σε επιχειρήσεις το 50% των νέων δανείων

Βιομηχανία, εμπόριο, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τουρισμός, ενέργεια και real estate είναι οι κλάδοι με την μεγαλύτερη χρηματοδότησης. Μείωση εμφανίζουν οι πιστώσεις προς τα νοικοκυριά.

 

Θετικό ρυθμό μεταβολής, της τάξης του 0,4% σημείωσε τον περασμένο Ιούνιο τo υπόλοιπο χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα το οποίο διαμορφώθηκε στα 147,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Δελτίο της Alpha Bank, από το σύνολο των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, το 49,7% αφορά επιχειρηματικά δάνεια, το 33,9% στεγαστικά δάνεια, το 10,6% καταναλωτικά και λοιπά δάνεια και το 5,8% δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.

Αναλυτικά, το υπόλοιπο των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στα 73,3 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο (+3,7%, σε ετήσια βάση), εκ των οποίων τα 67 δισ. ευρώ αποτελούν πιστώσεις προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (+3,8%, σε ετήσια βάση) και τα 6,3 δισ. ευρώ πιστώσεις προς ασφαλιστικές επιχειρήσεις και λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (+2,7%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2019).

Ως προς την ανάλυση ανά κλάδο δραστηριότητας, αύξηση σημειώθηκε στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στους κλάδους της Βιομηχανίας, του Εμπορίου, των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Λοιπών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, του Τουρισμού, της Ενέργειας - Ύδρευσης, της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, των Αποθηκεύσεων και Μεταφορών πλην Ναυτιλίας και της Γεωργίας. Αντίθετα, μείωση, σε ετήσια βάση, καταγράφηκε στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις των Κατασκευών και της Ναυτιλίας.

Αναφορικά με τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε στα 66 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια μείωση κατά 2,7%. Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες, τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία αποτελούν το 76% του συνόλου των δανείων προς τα νοικοκυριά, μειώθηκαν κατά 3%, σε ετήσια βάση, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια υποχώρησαν κατά 1,7%.

Τέλος, οι πιστώσεις προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 1,9%, τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση.

Πηγή: Alpha Bank

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ζαββός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική Αναπτυξιακή: Πάνω από 9,2 δισ. σε 44.700 νέα δάνεια σε μικρομεσαίες

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Γ. Ζαββός, η πλατφόρμα KYC έχει διευρύνει τον κύκλο χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων με τον στόχο να είναι να φτάσουν τις 60.000.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: Μεγάλη η στήριξη της Εθνικής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ τόνισε τα πολύ σημαντικά βήματα προόδου που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σημείωσε ότι η τράπεζα έχει ενισχύσει το συμβουλευτικό της ρόλο με εξειδικευμένα στελέχη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Νεζερίτης: Προτεραιότητα για Alpha Bank η υποστήριξη έργων υποδομών

Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων της Alpha Bank τόνισε πως η τράπεζα ήταν leader στις 4 από τις τελευταίες 8 μεγάλες συναλλαγές στον τομέα των υποδομών. Υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει το επενδυτικό κενό που υπάρχει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Βασιλείου: Μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επισήμανε ότι η τράπεζα το 2022 κατέγραψε αύξηση άνω του 60% σε ετήσια βάση στις πράσινες χρηματοδοτήσεις, με περίπου 1 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις νέων πράσινων δανείων
Enria
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Ενρία: Παραμένουν ισχυρές οι ευρωπαϊκές τράπεζες, τι πρέπει να προσέξουν

Ο επικεφαλής του SSM τόνισε πως οι τράπεζες δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στην άντληση φθηνής ρευστότητας για να καλύπτουν τις ανάγκες τους και θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις πηγές χρηματοδότησης τους.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Δεν υπάρχουν «υπερκέρδη», είχαν ζημιές τη διετία 2021 - '22

Τραπεζικές πηγές υπενθυμίζουν ότι στο εννεάμηνο του 2021 οι τράπεζες είχαν εμφανίσει σωρευτικές ζημιές ύψους 4,5 δισ. ευρώ σημειώνοντας ότι και η κερδοφορία του 2022 βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε έκτακτα κέρδη.