Φώτο: Shutterstock

Ζητεί επειγόντως μέτρα στήριξης ο κλάδος της ένδυσης

«Τρέχει» ήδη πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας με ποσά έως 50.000 ευρώ αλλά δεν είναι αρκετό. Οι επιχειρήσεις του κλάδου ζητούν λύση για τις μετακινήσεις στελεχών σε γειτονικές χώρες.

Την ανάληψη δυναμικότερων πρωτοβουλιών στήριξης των επιχειρήσεων αναμένουν οι επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης στην χώρα μας, ζητώντας από την Πολιτεία να παραδειγματιστεί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να δράσει πιο άμεσα και συντονισμένα. Χαρακτηριστικά ο ΣΕΠΕΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος) αναφέρει το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία προχώρησε σε πακέτο ανασυγκρότησης ύψους 1,3 δισ ευρώ, με μείωση των συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους. 

Περαιτέρω, τα μέλη του κλάδου ένδυσης επανήλθαν στο θέμα των διασυνοριακών μετακινήσεων. Με νέα επιστολή του ΣΕΠΕΕ, προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, ζητείται να βρεθεί μία λύση που να εξυπηρετεί την απρόσκοπτη λειτουργία των Ελλήνων επιχειρηματιών και των στελεχών τους που διέρχονται τα χερσαία σύνορα σε τακτική βάση. Υπό τις παρούσες συνθήκες απαιτείται η διενέργεια τεστ covid-19 σε κάθε άτομο που εισέρχεται στην χώρα μας, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, χώρες στις οποίες πολλές ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν παραγωγικές μονάδες για την κατασκευή ενδυμάτων. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος γνωστοποίησε την προκήρυξη της Δράσης «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία». Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», την οποία ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της περιφέρειας που επλήγησαν από την πανδημία. Ωστόσο, ο ΣΕΠΕΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο καθυστέρησης στις εκταμιεύσεις των κονδυλίων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση για τις επιχειρήσεις. 

Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης έτους 2019 (από 5.000 ευρώ κατ’ ελάχιστο έως 50.000 ευρώ μέγιστο) και επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους  ΚΑΔ και πληρούν τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης. Η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων ορίζεται το διάστημα από 10-9-2020 έως  9-10-2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρό πλήγμα για την αγορά πολυτελών αγαθών η απουσία Κινέζων καταναλωτών

Η απουσία των Κινέζων αλλά και των Αμερικανών τουριστών από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες της μόδας επηρεάζει αρνητικά την συνολική εικόνα της βιομηχανίας της μόδας, σε βάθος χρόνου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό «όχι» στη σύγχρονη δουλεία για την παραγωγή ενδυμάτων

Κοινοτική οδηγία θα υποχρεώνει όλες τις εταιρείες που εδρεύουν στην Ε.Ε. να ελέγχουν τις συνθήκες εργασίας σε προμηθευτές τους από τρίτες χώρες, μετά και το σκάνδαλο καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα.