ΓΔ: 905.31 0.36% Τζίρος: 110.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Πακέτο Μητσοτάκη με ελαφρύνσεις: Ποια μέτρα «παίζουν» ενόψει της ΔΕΘ

Γενναία μείωση ασφαλιστικών εισφορών, «ψαλίδι» στην εισφορά αλληλεγγύης και διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις εξετάζει η κυβέρνηση και περιμένει έγκριση των θεσμών.

Από το «φίλτρο» του Eurogroup του Βερολίνου θα περάσει το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ και που, σε κάθε περίπτωση, θα είναι στοχευμένες και θα κινούνται στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας, χωρίς να επιτείνουν τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού που κινείται σε «αχαρτογράφητα νερά».

Με το βλέμμα στραμμένο στους θεσμούς, στο υπουργείο Οικονομικών «σβήνουν» και «γράφουν» κοστολογώντας αναλυτικά τα μέτρα σταδιακής άρσης των φορολογικών βαρών για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που θα περιλαμβάνει το τελικό πακέτο για την επόμενη μέρα από τη κρίση της πανδημίας.    

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο των κυβερνητικών παρεμβάσεων θα συζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους ομόλογους του υπουργούς στο περιθώριο του Eurogroup που θα συνεδριάσει αυτή την Παρασκευή στο Βερολίνο, μία ημέρα πριν από το φόρουμ της ΔΕΘ. Η Ελλάδα, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς για τις παροχές που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ και οι οποίες θα ενσωματωθούν στην έκθεση των δανειστών για την 7η αξιολόγηση που θα δοθεί σε δύο εβδομάδες στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει είναι πολύ μεγάλο διότι είναι αυτό που θα ανοίξει τον δρόμο στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για το βαθμό δημοσιονομικής ελευθερίας τον επόμενο χρόνο. Η ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα δώσει την δυνατότητα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό να εφαρμόσουν νέα μέτρα ανάσχεσης της πανδημικής κρίσης για να αποτρέψουν μια βαθιά και μη αντιστρέψιμη ύφεση.

Κατεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών

Στο οικονομικό επιτελείο επιλέγουν να κινηθούν συντηρητικά χαμηλώνοντας αισθητά τον πήχη των προσδοκιών, καθώς το 2021 είναι μία μεταβατική χρονιά και δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας Στο πλαίσιο αυτό, το βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση της κατανάλωσης αλλά και στις επιχειρήσεις με την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την αποφυγή απολύσεων.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται η δραστική περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών πιθανότατα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, η μείωση του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τις 6.500 που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα, καθώς και το «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021.

Για τις εισφορές, εναλλακτικά εξετάζεται ενιαίο σταθερό ποσό για τις εισφορές υγείας – για παράδειγμα 55 ευρώ – ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ταυτόχρονα εξετάζεται νέα οριζόντια μείωση στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ τρίτων. Μετά την πρώτη μείωση που έγινε τον περασμένο Ιούνιο, στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα ασφάλιστρα για την επαγγελματική κατάρτιση, την ανεργία, την εργατική κατοικία και εστία.

Για την εισφορά αλληλεγγύης σχεδιάζεται είτε η μείωση κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021 ή η κατάργηση της για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα. Επίσης προωθείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ενώ υπό εξέταση είναι και η δεύτερη δόση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων καθώς και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Παράλληλα αναμένεται να διατηρηθεί και το 2021 η μειωμένη προκαταβολή φόρου για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% ισοδυναμεί με ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις. Τέλος, στο «πακέτο της Θεσσαλονίκης» θα περιλαμβάνεται η πληρωμή των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ προς τους συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που σύμφωνα με ορισμένα σενάρια δεν αποκλείεται να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου η στις αρχές Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε ελαφρύνσεις φόρων μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών

Στην εκκίνηση η 10η αξιολόγηση της οικονομίας, με το υπουργείο Οικονομικών να ζητάει έγκριση από τους Θεσμούς για να ανακοινώσει ρυθμίσεις για την αποτροπή άδικων και οριζόντιων επιβαρύνσεων λόγω της πανδημίας.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές φόρων χωρίς καθυστερήσεις με νέο ηλεκτρονικό σύστημα

Να επιταχύνει δραστικά τις διαδικασίες επιστροφής φόρων επιχειρεί το υπ. Οικονομικών με 183 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σήμερα η αγορά υποφέρει από την καθυστέρηση επιστροφών ύψους 577 εκατ. ευρώ.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εννέα ελαφρύνσεις που προωθούνται για την φορολογία εισοδήματος

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια, τέλος επιτηδεύματος, ανείσπρακτα ενοίκια, μπόνους για δαπάνες σε ακίνητα, δόσεις εξόφλησης, έκπτωση φόρου και προκαταβολή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 35% στις πληρωμές με κάρτες, χαμηλά ο πήχης των αποδείξεων

Αναστολή του προστίμου ή μείωση του ορίου των ηλεκτρονικών αποδείξεων από 30% σε 20% του εισοδήματος εξετάζει το υπ. Οικονομικών, καθώς το ΙΟΒΕ καταγράφει μεγάλη μείωση συναλλαγών με κάρτες.