ΓΔ: 1195.56 -1.14% Τζίρος: 32.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:40:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB_lagard
Η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ.

Συναγερμός στην ΕΚΤ για το «σκληρό» ευρώ, τι δηλώνει η Λαγκάρντ

Για πρώτη φορά μνημονεύεται από πρόεδρο της ΕΚΤ το θέμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις», τονίζει η Λαγκάρντ. Δεν πείθεται η αγορά, καθώς το ευρώ εξακολουθεί να ενισχύεται έναντι του δολαρίου.

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης το «σκληρό» ευρώ, καθώς η συνεχής άνοδος του κοινού νομίσματος, που βρίσκεται πλέον σε υψηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου, αντιστρατεύεται την προσπάθεια της ΕΚΤ να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη. Ο «πονοκέφαλος» για την άνοδο του ευρώ για πρώτη φορά οδήγησε σήμερα την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να μνημονεύσει το ζήτημα στην εισαγωγική της τοποθέτηση στην τακτική συνέντευξη Τύπου και να τονίσει ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί το θέμα πολύ στενά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έγινε, έτσι, η πρώτη επικεφαλής της ΕΚΤ που μνημονεύει το ζήτημα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, στο πλαίσιο της άσκησης της νομισματικής πολιτικής, καθώς, ως γνωστόν, η αποστολή της ΕΚΤ περιορίζεται στον έλεγχο του πληθωρισμού και αποτελεί «ταμπού» η παρέμβαση στη διαμόρφωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Όπως τόνισε η κ. Λαγκάρντ το θέμα της ισοτιμίας του ευρώ συζητήθηκε εκτενώς στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, από τη σκοπιά της (αρνητικής) επίδρασης που έχει στον πληθωρισμό, τον οποίο η ΕΚΤ προσπαθεί με όλα τα μέσα πολιτικής που διαθέτει να αυξήσει κοντά στο στόχο του 2%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μάλιστα, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που περιλαμβάνεται το θέμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας σε ομιλία προέδρου της ΕΚΤ και διάβασε για δεύτερη φορά το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας της, όπου τονίζεται ότι σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας το διοικητικό συμβούλιο θα αξιολογεί προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες, «περιλαμβανομένων των εξελίξεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας», στο βαθμό που αυτές επηρεάζουν τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Επίσης, η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων που έμμεσα θα επηρεάσουν και τη συναλλαγματική ισοτιμία, αφού τονίζει την ετοιμότητά της να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της, όπως απαιτείται, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται με διατηρήσιμο τρόπο κοντά στο στόχο. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πέρασε απότομα σε αρνητικό έδαφος, από 0,5% σε -0,2%, γεγονός για το οποίο η κ. Λαγκάρντ εμφανίσθηκε καθησυχαστική, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανησυχία για πέρασμα σε αντιπληθωρισμό (deflation).

Πάντως, παρότι η ΕΚΤ δηλώνει για πρώτη φόρα τόσο έντονα την ανησυχία της για το σκληρό ευρώ, η αγορά συναλλάγματος δεν εντυπωσιάσθηκε ιδιαίτερα, αφού δεν λαμβάνονται μέτρα που θα μπορούσαν να πιέσουν την ισοτιμία, ενώ η κεντρική τράπεζα δημοσιοποίησε σήμερα βελτιωμένες προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης, οι οποίες υποστηρίζουν την άνοδο του νομίσματος. Στις νέες προβλέψεις (βλ. γράφημα), η ΕΚΤ βελτιώνει την εκτίμηση για τη φετινή ύφεση από -8,7% σε -8%.

ecb_gdp

Πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, το ευρώ κέρδιζε 0,40% έναντι του δολαρίου, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της Κρ. Λαγκάρντ αύξησε τα κέρδη του στο 0,80% και κινείται ολοταχώς προς το 1,19, όπως φαίνεται και στο γράφημα της ημερήσιας διακύμανσης της ισοτιμίας.

euro_dol

Έτοιμη για νέα μέτρα η ΕΚΤ

Όπως ανέφερε νωρίτερα το BusinessDaily, η ΕΚΤ δηλώνει την ετοιμότητά της για νέες παρεμβάσεις υποστήριξης της οικονομίας της ευρωζώνης, ενώ προς το παρόν θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα στήριξης που ήδη έχουν αποφασισθεί. «Το διοικητικό συμβούλιο εξακολουθεί να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με βιώσιμο τρόπο, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία», τονίζεται στην ανακοίνωση του συμβουλίου.

Ειδικότερα, στη συνεδρίασή του, το συμβούλιο έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

  1. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα. Το διοικητικό συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου έχει δει τις προοπτικές πληθωρισμού να συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2% εντός του ορίζοντα προβολής του, και αυτή η σύγκλιση αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.
  2. Το διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσει τις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας (PEPP) με συνολικό κονδύλιο 1.350 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι αγορές συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής στάσης της νομισματικής πολιτικής, συμβάλλοντας έτσι στην αντιστάθμιση του αντίκτυπου της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. Οι αγορές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ευέλικτο τρόπο με την πάροδο του χρόνου, σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ δικαιοδοσιών. Αυτό επιτρέπει στο διοικητικό συμβούλιο να αποτρέψει αποτελεσματικά τους κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Το διοικητικό συμβούλιο θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου 2021 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου κρίνει ότι η φάση κρίσης του κορονοϊού έχει τελειώσει. Το διοικητικό συμβούλιο θα επανεπενδύσει τις κύριες πληρωμές από τη λήξη χρεογράφων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP έως τουλάχιστον το τέλος του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική διάθεση του χαρτοφυλακίου PEPP θα διαχειριστεί για να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη στάση νομισματικής πολιτικής.
  3. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, μαζί με τις αγορές στο πλαίσιο των πρόσθετων προσωρινών κονδυλίων 120 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Το διοικητικό συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της εφαρμογής θα διαρκέσουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της προσαρμοστικής επίδρασης των επιτοκίων πολιτικής του και θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Το διοικητικό συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως, τις κύριες πληρωμές από χρεόγραφα που λήγουν που αγοράστηκαν βάσει του APP για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, εν πάση περιπτώσει, για όσο χρειάζεται διατηρούν ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και άφθονο βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης.
  4. Το διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσει επίσης να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, η τελευταία πράξη στην τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) έχει καταγράψει μια πολύ υψηλή απορρόφηση κεφαλαίων, υποστηρίζοντας τον τραπεζικό δανεισμό σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δύο σενάρια για το δράμα του ευρώ και ο ρόλος - κλειδί του Πούτιν

Αγώνα για να κρατηθεί πάνω από το 1 δολ. θα δώσει το ευρώ, ενώ οι αναλυτές φοβούνται νέα «βουτιά» 10%, αν κλείσει η Ρωσία τη στρόφιγγα του αερίου. Κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας για την ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα αρνητικά επιτόκια το 2022: Τα νέα, ισχυρά «σήματα» της ΕΚΤ

Στην κατεύθυνση τουλάχιστον δύο αυξήσεων στο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων που είναι σήμερα αρνητικό δείχνουν οι νέες δηλώσεις των τραπεζιτών της ΕΚΤ. Ακριβότερα δάνεια για το κράτος, περισσότερα κέρδη για τις τράπεζες, χαμένοι οι δανειολήπτες.
ECB, EKT, Lagarde
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε επιφυλακή η ΕΚΤ για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

Αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει με ευελιξία για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κατακερματισμό των αγορών, που θα έπληττε τις πιο ευάλωτες οικονομίες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Τι δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
digital_euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επανάσταση του ψηφιακού ευρώ και η απειλή στις ελληνικές τράπεζες

Τον κίνδυνο μεταφοράς καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ υπογραμμίζει ο οίκος Moody's. Τι έχει δηλώσει ο Γιάννης Στουρνάρας. Γιατί η ΕΚΤ θέλει να επιβάλει πλαφόν στις καταθέσεις ψηφιακού ευρώ.
Lagarde, EKT, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Διαφώνησαν οι «σκληροί» τραπεζίτες με τη νέα χαλάρωση πολιτικής

Επιβεβαίωσε η Κριστίν Λάγκαρντ ότι δεν λήφθηκαν ομόφωνα οι σημερινές αποφάσεις για διατήρηση των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, μετά τις πληροφορίες για διαφωνία του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη. Ανέβηκε το ευρώ.