Φωτο: Shutterstock

Ικανοποίηση αλλά περίμενε περισσότερα το εμπόριο από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αναφερόμενος στο πακέτο των 32 δισ. ευρώ σε πόρους που εξασφάλισε η κυβέρνηση, πως περιμένει να υπάρξει μια «δίκαιη μοιρασιά της ελπίδας και της προοπτικής»

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΔΕΘ δείχνουν σε πρώτη φάση στοχευμένα, θετικά αλλά όχι αρκετά επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Τονίζει παράλληλα πως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα εκφράζοντας παράλληλα και την ικανοποίηση του για τον δραστικό περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στην ανακοίνωση του, υπογραμμίζει πως η θέσπιση των υπεραποσβέσεων μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για μικρές επενδύσεις. Σημείωσε επίσης πως η μείωση κάθε μορφής επιβαρύνσεων δίνει ώθηση στην ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΣΑ:

Προφανώς η υιοθέτηση τεκμηριωμένων προτάσεων του Ε.Σ.Α που αναφέρονται στη στήριξη των επιχειρήσεων με βάση την πτώση του τζίρου μέσω της ενίσχυσης αλλά και επέκτασης της επιστρεπτέας προκαταβολής, η μετάθεση εξόφλησης των υποχρεώσεων που αναβλήθηκαν κατά την περίοδο του lock down, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα αλλά και η θέσπιση των υπεραποσβέσεων που μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για μικρές επενδύσεις, θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία και θα βοηθήσουν πολλούς συμπολίτες μας στη δύσκολη καθημερινή προσπάθεια επιβίωσης που καταβάλλουν.

Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια, φαίνεται να μπαίνει φρένο στο άρμεγμα της «ιερής αγελάδας» των παραγωγικών δυνάμεων, με τον δραστικό περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που βελτιώνει αυτόματα την ανταγωνιστικότητα όλων των κλάδων της οικονομίας. Η μείωση κάθε μορφής επιβαρύνσεων βοηθά στην ανάπτυξη, ενώ η πτωτική αυτή πορεία πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να προσεγγίσουμε το μέσο όρο των χωρών του ΟΑΣΑ.

Δυστυχώς, αφ' ενός η διστακτικότητα στην άμεση εφαρμογή μιας γενναίας ρύθμισης όλων των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και αφ' ετέρου η  απροθυμία της υιοθέτησης συγκεκριμένων κανόνων που θα υποχρεώσουν το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, θα εντείνουν το ήδη τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.

Η ένταξη των εμπορικών επιχειρήσεων αμιγώς τουριστικού ενδιαφέροντος στα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και η δημιουργία ενός προγράμματος επιδότησης της εργασίας, στοχευμένο στους μικρούς που δεν έχουν την πολυτέλεια της εφαρμογής του μέτρου της «εκ περιτροπής εργασίας», θα αποτελέσουν σημεία  που θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε,  για το καλό της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων που υποφέρουν.

Τέλος, ενώ από την πρώτη στιγμή επικροτήσαμε την τεράστια επιτυχία της εξασφάλισης των 32 δισ., που μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα Ελλάδα που θα δημιουργεί ευκαιρίες για τις νέες γενιές, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε μόνο σε συγκεκριμένους  κλάδους χωρίς να ακούσουμε ούτε μία φορά τη λέξη εμπόριο ή έμποροι. Από την αρχή της κρίσης «βάλαμε πλάτη» και υποστηρίξαμε τη δίκαιη μοιρασιά της ζημιάς και τώρα διεκδικούμε τη δίκαιη μοιρασιά της Ελπίδας και της Προοπτικής. Θα συνεχίσουμε καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις ώστε να συμπεριληφθούν στον στρατηγικό σχεδιασμό, ισάξια μικροί και μεγάλοι προερχόμενοι από όλους τους κλάδους και κάθε οικονομική δραστηριότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ζητά από την κυβέρνηση ο Εμπορικός Σύλλογος για την επανεκκίνηση του εμπορίου

Σειρά μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης, της χρηματοδότησης και την φορολογική ανακούφιση των εμπορικών επιχειρήσεων ζητά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών με επιστολή του στον Πρωθυπουργό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών σημείωσε πως τα νέα μέτρα της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση επισήμανε όμως πως πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των επιταγών και των ενοικίων των καταστημάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ΔΕΘ

Για τη διεξαγωγή του πολιτικοοικονομικού φόρουμ σε αντικατάσταση της ακυρωθείσας φετινής 85ης ΔΕΘ και για την ανάπλαση της ΔΕΘ, συζήτησε με τον κ Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 15% σε λουκέτα - 9 στους 10 εμπόρους είδαν πτώση τζίρου

Η εξαμηνιαία έρευνα του Eμπορικού Συλλόγου Αθηνών δείχνει ότι μόνο το 12,4% είδε ίδιο ή καλύτερο τζίρο σε σχέση με πέρσι, περισσότεροι από τους μισούς εμπόρους είχαν πτώση τζίρου έως 50%, ενώ 3 στους 10 είδαν τον τζίρο τους κάτω από 50%.