Φωτο: Shutterstock

Έλεγχοι για κρυμμένα εισοδήματα από μισθώσεις τύπου Airbnb

Στοιχεία από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες θα αντλήσει το υπ. Οικονομικών για να προχωρήσει σε διασταυρώσεις. Αποστολή 100.000 σημειωμάτων για εισοδήματα που εντοπίστηκαν με διασταυρώσεις.

Να δηλώσουν το συντομότερο δυνατό τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων καλεί τους ενδιαφερόμενους ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, τονίζοντας η Αρχή θα προχωρήσει άμεσα σε διασταυρώσεις βάσει στοιχείων για τα έτη 2018 και 2019 που θα στείλουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου οι τρεις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, μεταξύ των οποίων η Airbnb. Παράλληλα, προχωρούν 100.000 έλεγχοι για κρυφά εισοδήματα κατόπιν σχετικών διασταυρώσεων.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Πιτσιλής, μιλώντας στο Olympia Forum που ολοκληρώθηκε χθες:

  • Ένα σημαντικό έργο διασταύρωσης για το οποίο είμαστε χαρούμενοι, διότι είναι προϊόν μιας πολύ πρωτοποριακής νομοθεσίας, είναι η λήψη πληροφοριών από τις πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού. Ήδη, έχουμε ζητήσει από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες διάθεσης ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις, να μας αποστείλουν, μέχρι το τέλος του μήνα, στοιχεία εισοδημάτων των ακινήτων που διατέθηκαν στην Ελλάδα, για τα έτη 2018 και 2019. Από του χρόνου προγραμματίζουμε αυτά τα στοιχεία να τα λαμβάνουμε μέσα στο Φεβρουάριο, έτσι ώστε να μπορούμε να τα εισάγουμε κι εμείς στις φορολογικές δηλώσεις. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και ήταν προϊόν και της συνεργασίας που είχαμε με το Υπουργείο Οικονομικών, στο να εισαγάγουμε ένα πλαίσιο διατάξεων, το οποίο έθεσε πολύ σοβαρούς κανόνες στο τί πρέπει να κάνουν οι πλατφόρμες αυτές στη χώρα μας.
  • Για μας, είναι πολύ σημαντικό όσοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως από πού, από ποια περιοχή της γης δραστηριοποιούνται, να τηρούν τους ίδιους κανόνες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι αυτή η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την ευκαιρία αυτή για να καλέσω τους συμπολίτες μας, οι οποίοι τυχόν ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων τους το 2018 και το 2019, να το πράξουν το συντομότερο.

Σχετικά με τις διασταυρώσεις για κρυμμένα εισοδήματα, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι:

  • Στα τέλη Ιανουαρίου, υιοθετήσαμε, οριστικοποιήσαμε, τους κανόνες και τις διαδικασίες δύο νέων σύγχρονων ελεγκτικών μεθόδων, έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τις επιχειρήσεις. Είναι ελεγκτικές μέθοδοι, που προηγμένες φορολογικές διοικήσεις χρησιμοποιούν ήδη εδώ και αρκετά χρόνια, προκειμένου να εντοπίζουν, αν θέλετε, κρυμμένα εισοδήματα των επιχειρήσεων. Δυστυχώς, ο κορονοϊός μας βρήκε πάνω στην προσπάθεια αυτή. Αναγκαστικά, όπως και σε όλο τον πλανήτη, οι προτεραιότητες άλλαξαν. Προτεραιότητα πλέον ήταν και είναι να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
  • Πλέον, όμως, πρέπει να γίνουν και κάποιες διασταυρώσεις. Ήδη, λοιπόν, έχουμε εντοπίσει ένα πλήθος περιπτώσεων, όπου πολίτες είτε ξέχασαν, σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, να δηλώσουν αναδρομικά εισοδήματα του 2014, είτε ξέχασαν να δηλώσουν τρέχουσες αμοιβές του 2014 και βεβαίως είναι και η πρώτη χρονιά όπου θα εφαρμόσουμε και την ανταλλαγή πληροφοριών από το εξωτερικό. Θα σας έλεγα ότι έχουμε περίπου εκατό χιλιάδες 100.000 τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες είναι προς εξέταση και για τις οποίες από τη Δευτέρα (σ.σ.: σήμερα) θα αρχίσουμε να στέλνουμε ειδοποιήσεις στους πολίτες, επισημαίνοντας τα δικά μας ευρήματα και καλώντας τους είτε να δικαιολογήσουν αυτό που εμείς βλέπουμε ως ορθό, είτε να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες, πριν προχωρήσουμε εμείς στον καταλογισμό.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και ρύθμιση οφειλών: Ολόκληρη η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Το υπ. Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία στην οποία ρυθμίζονται σειρά ευνοϊκών μέτρων για τους φορολογούμενους, τα οποία αφορούν κυρίως χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία: Τρεις παρεμβάσεις από το υπ. Οικονομικών

Με ευνοϊκούς όρους ρυθμίζονται υποχρεώσεις της περιόδου Μαρτίου - Ιουνίου, αναβιώνει η ρύθμιση για όσους την έχασαν λόγω πανδημίας και καθιερώνεται εξόφληση σε 120 δόσεις για οφειλές από δάνεια με εγγύηση Δημοσίου.