ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πράσινο κτίριο υποδομής
Φωτο: Shutterstock

Σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

Ως Πράσινη Δημόσια Σύμβαση νοείται η διαδικασία με την οποία οι δημόσιες αρχές επιδιώκουν να συνάψουν συμβάσεις για αγαθά, υπηρεσίες και έργα με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων τέθηκε σήμερα σε διαβούλευση (http://www.opengov.gr/ypoian/?p=11247) από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε στην κατάρτιση του Σχεδίου μαζί με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Εσωτερικών, καθώς και την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων αναφέρεται σε όλα τα είδη Δημοσίων Συμβάσεων (προμήθεια αγαθών, παροχή υπηρεσιών και δημόσια έργα) και έχει σκοπό να αξιοποιήσει τη δυναμική των Δημοσίων Συμβάσεων στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τους τομείς αυτούς. Επιπλέον, κινείται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου της Πράσινης Συμφωνίας, ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα και την πρωτογενή παραγωγή προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Ως Πράσινη Δημόσια Σύμβαση νοείται η διαδικασία με την οποία οι δημόσιες αρχές επιδιώκουν να συνάψουν συμβάσεις για αγαθά, υπηρεσίες και έργα με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, σε σύγκριση με αγαθά, υπηρεσίες και έργα που επιτελούν την ίδια πρωταρχική λειτουργία και τα οποία θα αποτελούσαν το αντικείμενο της σύμβασης υπό άλλες συνθήκες. 

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων θέτει σταδιακά στις δημόσιες αρχές ποσοτικούς στόχους για επιλεγμένα προϊόντα, υπηρεσίες και έργα, στα οποία θα εφαρμοστούν περιβαλλοντικά κριτήρια και θα επικαιροποιείται κάθε τρία χρόνια. Το Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μία σειρά από ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και πιλοτικές δράσεις εφαρμογής των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσαβδαρίδης: Μέτρα στήριξης στη βιομηχανία με αδειοδοτήσεις και επενδύσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τόνισε την πρόθεση του υπουργείου για ενίσχυση της βιομηχανίας με απλοποίηση αδειών, μείωση γραφειοκρατίας, γρήγορες επενδύσεις και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, δίνοντας έμφαση στον ρόλο του ΣΒΑΠ.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Επενδύσεις με διαφάνεια και νομιμότητα στη Βουλή

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος τόνισε την έμφαση σε παραγωγικές επενδύσεις, καινοτομία και στήριξη της περιφέρειας, με 928 έργα άνω των 3 δισ. ευρώ να προχωρούν και πάνω από 150 εκατ. ευρώ να επιστρέφουν στο Δημόσιο.
Χρηματιστήριο Αθηνών κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ: Τέσσερα καίρια ερωτήματα για τις ξένες επενδύσεις

Το ΕΒΕΠ πρότεινε τέσσερα ερωτήματα και δέκα προτάσεις για το νομοσχέδιο ΑΞΕ, στηρίζοντας την έλξη ξένων επενδύσεων που ενισχύουν θέσεις εργασίας και τεχνογνωσία, και αξιολογεί θετικά τα κίνητρα για μεταποίηση και καινοτομία.
Κτήριο Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Το νομοσχέδιο για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις εισάγει διαδικασίες αξιολόγησης και παροχής κινήτρων και αναμένεται να περάσει κατά κύριο λόγο με ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ η αντιπολίτευση διατυπώνει ενστάσεις για ασάφειες.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Το νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης εισάγει ειδικό πλαίσιο για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, προσφέροντας κρατικές ενισχύσεις και ενιαίες διαδικασίες αξιολόγησης για επενδυτικά σχέδια με ξένα κεφάλαια, κυρίως στη μεταποίηση και βιομηχανία.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο Ινστιτούτο Μικρομηχανικής-Μικροσυστημάτων ιδρύει ο «Δημόκριτος»

Ανακοινώθηκε η ίδρυση του 7ου Ινστιτούτου στον ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ενισχύοντας την έρευνα σε μικρομηχανική, μικροηλεκτρονική και ημιαγωγούς. Η νέα δομή θα προωθήσει την τεχνολογική πρόοδο και τη στρατηγική αυτονομία της χώρας.