ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: 8 στις 10 επιχειρήσεις ζητούν επιπλέον μέτρα

Έξι στα δέκα μέλη του φορέα παρουσιάζονται συγκρατημένα αισιόδοξα για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας.

Τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας της αγοράς ιεράρχησαν τα μέλη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ως τα σημαντικότερα όσων λαμβάνει η κυβέρνηση προς υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας έναντι του Covid-19. Εξίσου σημαντικές χαρακτήρισαν τις παρεμβάσεις με στόχο την τόνωση της απασχόλησης, ενώ για τη σπουδαιότητά τους ξεχώρισαν και τα φορολογικά κίνητρα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα συμπεράσματα του δεύτερου σκέλους της νέας έρευνας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου σχετικά με την πανδημική κρίση και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, με τα 6 στα 10 μέλη του φορέα να παρουσιάζονται συγκρατημένα αισιόδοξα για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας, τα 8 στα 10 να ζητούν ένταση των μέτρων ενίσχυσης της αγοράς μετά και τη νέα έξαρση της πανδημίας και τη μία στις δύο εταιρείες να προβλέπει για φέτος μείωση του κύκλου εργασιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου:

- Το 50,98% των εταιρειών του δείγματος, εκτίμησε ότι ο κύκλος εργασιών του 2020 θα είναι μειωμένος έναντι του 2019, το 39,22% ανέφερε ότι θα παραμείνει σταθερός και το 9,80% ότι θα αυξηθεί.

- To 43,14% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι οι τελευταίες προβλέψεις για το «κλείσιμο» της φετινής χρονιάς είναι χειρότερες έναντι αυτών που διατυπώθηκαν στην αρχική φάση της πανδημικής κρίσης, το 37,25% τοποθετήθηκε θετικότερα, ενώ το 19,61% διατήρησε σταθερές τις προβλέψεις του.

- Το 60,78% των ερωτηθέντων παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξο για την πορεία της οικονομίας εν μέσω Covid-19, το 21,57% εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξο, το 17,65% απαισιόδοξο, ενώ κανένας εκ των ερωτηθέντων δεν δήλωσε πολύ αισιόδοξος.

- Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφανίστηκαν μοιρασμένοι σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των κοινοτικών κονδυλίων, με τα οποία θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία έναντι των συνεπειών του Covid-19, με τo 50,98% να χαρακτηρίζει τις ενισχύσεις επαρκείς και το 49,02% μη επαρκείς.

- Το 88,24% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της για τη θωράκιση της επιχειρηματικής κοινότητας μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας και τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, ενώ το 3,92% εκτίμησε ότι δεν υφίσταται ανάλογη ανάγκη (το 7,84% δεν τοποθετήθηκε).

- Η τόνωση της ρευστότητας αποτέλεσε για τους συμμετέχοντες στην έρευνα το σημαντικότερο από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της αγοράς και ακολούθησαν οι προωθούμενες ρυθμίσεις προς τόνωση της απασχόλησης, η χορήγηση φορολογικών κινήτρων, η θέσπιση νέων κινήτρων για επενδύσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουκρανία και πανδημία φέρνουν σοβαρές προκλήσεις στα logistics

Ανάλυση της Επιτροπής Logistics του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου σημειώνει πως επικρατεί η τάση στην αγορά για αύξηση του στοκ των προϊόντων λόγω των φόβων για ελλείψεις και αύξηση του κόστους κτήσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Μέχρι 30/9 δηλώσεις συμμετοχής στην "Anuga 2023"

Εκθέτες και εμπορικοί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών μέσω των 10 ειδικών εκθέσεων, που λαμβάνουν χώρα στην Anuga.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεζόν ρεκόρ για Κρήτη προβλέπουν οι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες

Η αεροπορική Tuifly δεν σχεδιάζει καμία ακύρωση πτήσης, σε αντίθεση με τη Lufthansa και άλλες αεροπορικές εταιρίες ανέφερε ο επικεφαλής της Tui Γερμανίας, Στέφαν Μπάουμερτ. Στο 10% οι φετινές ανατιμήσεις των πακέτων ταξιδίων.
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλίες για ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών Ελλάδας και Γερμανίας

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλειο Γούναρη η νέα διοίκηση αναλαμβάνει έργο σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της γεωπολιτικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.