ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χρήστος Δήμας

Δήμας: Προτεραιότητα τα έργα υποδομής – Νέες επενδύσεις Fraport

Ο CEO της Fraport AG, Dr. Stefan Schulte, επιβεβαίωσε στη ΔΕΘ το σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας για την Ελλάδα, με πάνω από 2 δισ. ευρώ επενδύσεις και νέο πλάνο 125 εκατ. ευρώ για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Την ισχυρή δέσμευση της Fraport AG να συνεχίσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου αερομεταφορών, Dr. Stefan Schulte. Η τοποθέτηση έγινε κατά τη διάρκεια του ετήσιου δείπνου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο Dr. Schulte αναφέρθηκε θετικά στη μέχρι σήμερα παρουσία της Fraport AG στην Ελλάδα και στη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Επισήμανε ότι το ενδιαφέρον του ομίλου για νέες επενδύσεις παραμένει ισχυρό.

Μέχρι σήμερα, η Fraport AG έχει επενδύσει περίπου 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ αφορούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και 800 εκατ. ευρώ σε έργα αναβάθμισης και επέκτασης τους. Ο Dr. Schulte έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας, όπου η εταιρεία προτίθεται να επενδύσει 125 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης από την κυβέρνηση σημαντικών έργων υποδομής, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης διασύνδεση των αεροδρομίων με το εθνικό δίκτυο. Ζήτησε αλλαγές στη διαδικασία επεξεργασίας βιομετρικών στοιχείων για τον έλεγχο μη Ευρωπαίων επιβατών, καθώς η υφιστάμενη διαδικασία προκαλεί καθυστερήσεις. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Ο Dr. Schulte σημείωσε ακόμη ότι η Fraport Greece διακίνησε το 2025 συνολικά 37 εκατ. επιβάτες στην Ελλάδα, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει περίπου 39 εκατ. επιβάτες.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, τόνισε πως η Ελλάδα εφαρμόζει συνεκτική στρατηγική για την αναβάθμιση των υποδομών και των μεταφορών, με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως ανέφερε, η χώρα αξιοποιεί τη γεωπολιτική και γεωοικονομική της θέση, ενισχύοντας τον ρόλο της ως πύλης προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Προτεραιότητά του αποτελεί και η αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός δήλωσε ότι η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο των έργων υποδομής, με το Μετρό και τους 18 σταθμούς του, την ανανέωση του στόλου λεωφορείων, την αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων και την αξιοποίηση του λιμανιού. Αυτές οι παρεμβάσεις ενισχύουν τη θέση της Θεσσαλονίκης στον ευρωπαϊκό χάρτη μεταφορών και logistics.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση του Ε65, ο εκσυγχρονισμός της Εγνατίας Οδού και τα νέα οδικά έργα σε Μακεδονία και Θράκη δημιουργούν ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών. Όπως επισήμανε ο κ. Δήμας, η συνδεσιμότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Άγις Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της σύμπτωσης απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και διοίκησης της Fraport AG. Υπογράμμισε πως η συνεργασία της Ελλάδας με τον γερμανικό όμιλο αποτελεί επιτυχημένο διμερές case study και ότι η χώρα παραμένει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τη Fraport AG.

Ο αντιπρόεδρος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Ανδρέας Σπυρίδης, αναφέρθηκε στη σημασία των υποδομών για την ανταγωνιστικότητα και τη γεωπολιτική σταθερότητα της χώρας. Τόνισε ότι το Επιμελητήριο στηρίζει δράσεις που στοχεύουν στη διεύρυνση των συνεργασιών Ελλάδας-Γερμανίας.

Ο διευθυντής του γραφείου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, Γεώργιος Θεοδωράκης, επισήμανε ότι φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από το πρώτο business dinner, καθιστώντας τη διοργάνωση θεσμό για την ελληνογερμανική επιχειρηματική κοινότητα και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροδρόμιο Ρόδου εσωτερικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαράζ επενδύσεων στα αεροδρόμια και ρεκόρ της επιβατικής κίνησης

Τα νέα ιστορικά υψηλά κίνησης με 69,77 εκατ. επιβάτες φέρνουν νέες επενδύσεις, με σχεδιασμούς για επεκτάσεις και έργα υποδομών. Στο ΧΑ το αεροδρόμιο της Αθήνας, αξιοποίηση των 22+1 μικρότερων αερολιμένων.
Χρήστος Δήμας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογράφεται η σύμβαση για νέο Νηπιαγωγείο στα Καλάβρυτα

Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή νέου κτιρίου του 3θέσιου ολοήμερου Νηπιαγωγείου Καλαβρύτων με Τμήμα Ένταξης, προϋπολογισμού 1.851.244 ευρώ, παρουσία του Χρίστου Δήμα, σε οικόπεδο του Δημοτικού Σχολείου Βάλτου.
Βασίλης Κουτεντάκης, Chief Retail Banking της Πειραιώς και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κουτεντάκης: Κλειδί οι ΜμΕ για την ανάπτυξη της οικονομίας

Ο Βασίλης Κουτεντάκης της Πειραιώς τόνισε ότι η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας εξαρτάται από την επανεπένδυση σε ΜμΕ, νοικοκυριά και τον πολίτη, και υπογράμμισε την ανάγκη στροφής της οικονομίας σε καινοτομία, εξωστρέφεια και τεχνολογία.
Αεροδρόμιο στο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε ξανά η λειτουργία του αεροδρομίου Μόντλιν στη Βαρσοβία

Το αεροδρόμιο Μόντλιν της Βαρσοβίας άνοιξε ξανά μετά από προσωρινή διακοπή λόγω συναγερμού για βόμβα σε αεροσκάφος που προσγειώθηκε εκτάκτως. Οι αρχές ελέγχουν το αεροπλάνο και οι επιβάτες περιμένουν οδηγίες.
Άνδρας σε δημόσια ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 2027 η επανεκκίνηση του μετροπόντικα στη Γραμμή 4 του Μετρό

Στο συνέδριο «Green Deal Greece 2026» τονίστηκε η πρόοδος στις επεκτάσεις Μετρό και λύσεις για το κυκλοφοριακό. Ο υφυπουργός Υποδομών εκτίμησε ότι ο μετροπόντικας της Γραμμής 4 δεν θα ξαναλειτουργήσει πριν το 2027, λόγω τεχνικών ελέγχων.