Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Στουρνάρας: Επενδύσεις 20 τρισ. μετά την πανδημία, ευκαιρία για πράσινη ανάκαμψη

Η Ευρώπη και η Ελλάδα μπορούν να βγουν ισχυρότερες από την πανδημία μέσα από την πράσινη ανάκαμψη, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Την ευκαιρία να ευθυγραμμιστούν ακόμα περισσότερο οι δημόσιες πολιτικές με τους κλιματικούς στόχους δίνεται μέσα από τα προγράμματα ανάκαμψης, με τις επενδύσεις να μπορούν να προσανατολιστούν σε τομείς και τεχνολογίες που επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση σημείωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα της Τράπεζας Πειραιώς με θέμα «Βιώσιμη Τραπεζική - Χρηματοδοτώντας το αύριο», ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως «μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια, οι χώρες υπολογίζεται πως θα επενδύσουν πάνω από 20 τρισεκ. δολάρια για την ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19.  Από αυτές τις οικονομικές και επενδυτικές αποφάσεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα κεφάλαια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα των κοινωνιών να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και την κλιματική κρίση. Η πράσινη ανάκαμψη είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».

Ο επικεφαλής της ΤτΕ σημείωσε πως το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες για την περίοδο 2021-2026 αξίας 750 δισ. ευρώ για δράσεις αναπτυξιακές, με σημαντικότερες αυτές που αφορούν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και της οικονομίας γενικότερα, καθώς και τη θωράκιση του τομέα της υγείας.

Για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως «περιλαμβάνει τις τέσσερις διαστάσεις της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της παραγωγικότητας, της δικαιοσύνης και της μακροοικονομικής σταθερότητας ως τις κατευθυντήριες αρχές στις οποίες βασίζονται τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών και οι εθνικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δαπανηθεί πάνω από το 1/3 των αντίστοιχων εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης σε πολιτικές που συνδέονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σε συνέχεια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής της ΕΕ ώστε η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050».

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, «βρισκόμαστε σε πορεία υπέρβασης του τρέχοντος στόχου για μείωση το 2030 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιό της για νέο στόχο 55% έως το 2030».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα για την υλοποίηση του στόχου προβλέπεται αντίστοιχα αναθεώρηση και επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής της ΕΕ, προσαρμογή του κανονισμού για τον επιμερισμό των προσπαθειών και του πλαισίου για τις εκπομπές από τις χρήσεις γης, ενίσχυση των πολιτικών για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενίσχυση των προτύπων CO2 για τα οδικά οχήματα.

Επίσης «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είναι πλέον η κλιματική τράπεζα της Ευρώπης, θα στηρίξει τις επενδύσεις που θα χρειαστούν για την επίτευξη των στόχων και τη μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Αντίστοιχα, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα στηρίξει τη μετάβαση περιοχών ιδιαίτερα εξαρτημένων από τον άνθρακα σε νέες μορφές οικονομικής δραστηριότητας, καθώς είναι σημαντικό στην πορεία προς το 2050 για μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη να μην μείνει κανείς πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα τα κονδύλια ύψους 72 δισ.

Η ελληνική οικονομία με σωστή χρήση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ μπορεί να επιτύχει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% την επόμενη 10ετία, τόνισε ο επικεφαλής της ΤτΕ.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Κρίσιμη η αξιοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Η υγειονομική κρίση, παρά τις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις της για την κοινωνία και την οικονομία, αποτελεί μια αξιοσημείωτη ευκαιρία για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις, τονίζει ο διοικητής της Τρ. Ελλάδος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Βαθαίνει την ύφεση η επιδείνωση της πανδημίας

Ύφεση που θα ξεπερνά το 7,5% και θα προσεγγίζει το 9,4% βλέπει για το 2020 η Τράπεζα της Ελλάδος ενώ ενδεχόμενη επιδείνωση της πανδημίας με πτώση της δραστηριότητας κατά 9,4% το 2020 θα φέρει πιο ισχνή ανάκαμψη το 2021 τόνισε ο κ. Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Αναπτυξιακή «έκρηξη» φέρνουν τα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Θετική αναθεώρηση προβλέψεων από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον ρυθμό ανάπτυξης της επόμενης 6ετίας, που θα είναι 2% υψηλότερος. Τι προβλέπεται για τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ.