ΓΔ: 878.13 0.30% Τζίρος: 11.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:34:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υπέρ της bad bank το ΔΝΤ, στο γήπεδο της κυβέρνησης η πρόταση της ΤτΕ

Όπως και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της πρότασης για bad bank. Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου εστάλη στον υπουργό Οικονομικών η πρόταση της Τρ. Ελλάδος και δεν υπάρχει αντίδραση μέχρι στιγμής.

Την υιοθέτηση των προτάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία bad bank εισηγείται στην κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την ταυτόσημη σχετική σύσταση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην πρόσφατη έκθεση εποπτείας.

Το ΔΝΤ τονίζει, στη συνοπτική παρουσίαση των συμπερασμάτων του από τον τελευταίο έλεγχο στην Ελλάδα, ότι το σχέδιο Ηρακλής, «δεν αποτελεί μια συνολική λύση, καθώς αφήνει ένα σημαντικό όγκο Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν αντιμετωπίζει τη χαμηλή ποιότητα του τραπεζικού κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη».

Στον πρωθυπουργό και τον ΥΠΟΙΚ η πρόταση της ΤτΕ

Από την προηγούμενη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η αναλυτική πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την δημιουργία bad bank. Κατά πληροφορίες, η πρόταση της ΤτΕ έχει αποσταλεί και στους θεσμούς ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προγραμματιστεί συνάντηση των επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στους οποίους θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι τεχνικές πτυχές της πρότασης.  

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση, επίσημη ή ανεπίσημη, στην πρόταση από πλευράς κυβέρνησης.

Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου της ΤτΕ είναι η δυνατότητα μεταφοράς των προβληματικών δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, στη bad bank στη λογιστική τους αξία, ενώ, η λογιστική αναγνώριση της ζημιάς που θα προκύψει από την διαφορά μεταξύ λογιστικής και τρέχουσας αξίας των δανείων θα γίνει σταδιακά σε βάθος 7ετίας.

Έτσι οι τράπεζες θα μπορέσουν να απαλλαγούν από το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς να αναγνωρίσουν αμέσως τη ζημιά, κάτι που θα δημιουργούσε κεφαλαιακές πιέσεις. Επιπλέον, η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου, που σήμερα αποτελεί δυσανάλογα μεγάλο τμήμα της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

Επίσης, η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει την πλήρη αξιοποίηση των υποδομών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες και από τους servicers.

Η στάση των τραπεζών

Θετικές εμφανίζονται οι τράπεζες στην προοπτική δημιουργίας bad bank, θεωρώντας ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ταχύτερη και οριστική διευθέτηση του χρόνιου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Ωστόσο περιμένουν να δουν αναλυτικά τις τεχνικές πτυχές του σχεδίου για να διαπιστώσουν τυχόν επιπτώσεις.

Η γενική προσέγγιση των τραπεζών είναι να αξιοποιήσουν την κρατική εγγύηση που παρέχεται μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» και παράλληλα να αξιοποιήσουν την bad bank τόσο για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα σχηματιστούν εξαιτίας της πανδημίας αλλά και «κόκκινα» δάνεια που είχαν δημιουργηθεί την προηγούμενη δεκαετία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παράδοξο με τα δάνεια των «μικρών»: Γιατί λένε «όχι» στις τράπεζες

Αναξιοποίητο το πρόγραμμα για εγγυημένα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις. Εκταμιεύσεις μόλις 10 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. που μπορούν να δοθούν. Πενήντα χιλιάδες mail έστειλε τράπεζα και μόνο 2.000 επιχειρήσεις έδειξαν ενδιαφέρον.
Euros, Money, xrhmata, nomismata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «ποτάμι» ρευστότητας των 36 δισ. ευρώ που κράτησε την οικονομία όρθια

Τράπεζες, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η EBRD πλημμύρισαν με ευρώ την αγορά για την ανάσχεση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Μόνο το 2020 «έπεσαν» στην οικονομία 24,4 δισ. ευρώ.
Ελλάδα, Σημαία, Ελληνική Οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας και το φάντασμα του πολιτικού κινδύνου

Ζωτικής σημασίας η ανάκτηση του investment grade το 2022 για την αποφυγή αναταράξεων σε τράπεζες – οικονομία και την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Γιατί το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας απασχολεί τους οίκους αξιολόγησης.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή με τις εγγυήσεις του «Ηρακλή», σκληρό πρέσινγκ από τη Eurostat

Να προστεθούν στο δημόσιο χρέος οι κρατικές εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ζητήσει η Eurostat. Η δύσκολη διαπραγμάτευση και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αγκάθι» για την ανάπτυξη η διόγκωση ελλείμματος και χρέους λόγω υψηλών δαπανών

Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank η μετάβαση από το 2023 σε δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην δεχθεί πλήγμα η ανάπτυξης, με την οικονομία να έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστική συνέντευξη του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στο Business Daily

Ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρεται στην πορεία της οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις, την κατάσταση και τις προοπτικές των εγχώριων τραπεζών. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί αύριο 1η Ιουλίου.