ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υπέρ της bad bank το ΔΝΤ, στο γήπεδο της κυβέρνησης η πρόταση της ΤτΕ

Όπως και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της πρότασης για bad bank. Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου εστάλη στον υπουργό Οικονομικών η πρόταση της Τρ. Ελλάδος και δεν υπάρχει αντίδραση μέχρι στιγμής.

Την υιοθέτηση των προτάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία bad bank εισηγείται στην κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την ταυτόσημη σχετική σύσταση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην πρόσφατη έκθεση εποπτείας.

Το ΔΝΤ τονίζει, στη συνοπτική παρουσίαση των συμπερασμάτων του από τον τελευταίο έλεγχο στην Ελλάδα, ότι το σχέδιο Ηρακλής, «δεν αποτελεί μια συνολική λύση, καθώς αφήνει ένα σημαντικό όγκο Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν αντιμετωπίζει τη χαμηλή ποιότητα του τραπεζικού κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη».

Στον πρωθυπουργό και τον ΥΠΟΙΚ η πρόταση της ΤτΕ

Από την προηγούμενη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η αναλυτική πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την δημιουργία bad bank. Κατά πληροφορίες, η πρόταση της ΤτΕ έχει αποσταλεί και στους θεσμούς ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προγραμματιστεί συνάντηση των επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στους οποίους θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι τεχνικές πτυχές της πρότασης.  

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση, επίσημη ή ανεπίσημη, στην πρόταση από πλευράς κυβέρνησης.

Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου της ΤτΕ είναι η δυνατότητα μεταφοράς των προβληματικών δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, στη bad bank στη λογιστική τους αξία, ενώ, η λογιστική αναγνώριση της ζημιάς που θα προκύψει από την διαφορά μεταξύ λογιστικής και τρέχουσας αξίας των δανείων θα γίνει σταδιακά σε βάθος 7ετίας.

Έτσι οι τράπεζες θα μπορέσουν να απαλλαγούν από το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς να αναγνωρίσουν αμέσως τη ζημιά, κάτι που θα δημιουργούσε κεφαλαιακές πιέσεις. Επιπλέον, η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου, που σήμερα αποτελεί δυσανάλογα μεγάλο τμήμα της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

Επίσης, η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει την πλήρη αξιοποίηση των υποδομών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες και από τους servicers.

Η στάση των τραπεζών

Θετικές εμφανίζονται οι τράπεζες στην προοπτική δημιουργίας bad bank, θεωρώντας ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ταχύτερη και οριστική διευθέτηση του χρόνιου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Ωστόσο περιμένουν να δουν αναλυτικά τις τεχνικές πτυχές του σχεδίου για να διαπιστώσουν τυχόν επιπτώσεις.

Η γενική προσέγγιση των τραπεζών είναι να αξιοποιήσουν την κρατική εγγύηση που παρέχεται μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» και παράλληλα να αξιοποιήσουν την bad bank τόσο για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα σχηματιστούν εξαιτίας της πανδημίας αλλά και «κόκκινα» δάνεια που είχαν δημιουργηθεί την προηγούμενη δεκαετία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο άμεσης επιδότησης δανείων για τις μικρές επιχειρήσεις

Φόρμουλα για άμεση στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων και επαγγελματιών με δάνεια που βγαίνουν από την αναστολή εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς θα καθυστερήσει η εφαρμογή του προγράμματος «Γέφυρα».
bank_building
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει η απόσταση τραπεζών - κυβέρνησης για τον νέο πτωχευτικό

Επιφυλάξεις από τις τράπεζες για τις ρυθμίσεις για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ αναμένεται και η «ετυμηγορία» της ΕΚΤ. Προβληματισμός για τη δήλωση του πρωθυπουργού περί γενικού «παγώματος» πλειστηριασμών α' κατοικίας ως το τέλος του έτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολεμική ατμόσφαιρα ΤτΕ - κυβέρνησης για την αναφορά Ζαββού σε «κούρεμα» καταθέσεων

Έντονη ενόχληση στην κεντρική τράπεζα προκαλεί η αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών σε κίνδυνο για τις καταθέσεις αν υιοθετηθούν οι προτάσεις για bad bank. Το ιστορικό μιας μακράς αντιπαράθεσης.