ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Προϋπολογισμός με δύο σενάρια για ανάπτυξη και έλλειμμα

Ανάκαμψη με ρυθμό 5,5% το 2021 και έλλειμμα 1% του ΑΕΠ προβλέπει το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού, ενώ υπάρχει και αισιόδοξο σενάριο με ανάπτυξη 7,5% και έλλειμμα μόλις 0,5%.

ΔύΔύο σενάρια για το ρυθμό ανάπτυξης και το πρωτογενές έλλειμμα για το 2021 λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,5% τον επόμενο χρόνο και πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ. Το εναλλακτικό και αισιόδοξο τοποθετεί το πήχη της ανάκαμψης στο 7,5% ποντάροντας στην εισροή κονδυλίων ύψους 3,5 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θέτει το στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ, με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να κάνουν λόγο ακόμα και για μηδενισμό του ελλείμματος.

Ωστόσο και τα δύο σενάρια στηρίζονται στην υπόθεση για σταδιακή εξασθένιση των επιπτώσεων στην οικονομία από την επιδημιολογική κρίση και εμπεριέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάκαμψης το επόμενο έτος στηρίζεται στην υπόθεση ότι η ύφεση θα «κλείσει» φέτος στην περιοχή του 8%, αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τη πορεία του τουρισμού και της αγοράς παραπέμπουν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9% - 10%. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας εμμένει στην αρχική πρόβλεψη για ύφεση 9% και το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,5%, ενώ οι διεθνείς οίκοι «βλέπουν» διψήφια ποσοστά με κατώτατο όριο το 10%.

Ωστόσο ακόμα και αν οι εξελίξεις στη πραγματική οικονομία επιβεβαιώσουν το οικονομικό επιτελείο το αγκάθι της δημοσιονομικής προσαρμογής παραμένει μεγάλο καθώς σε απόλυτα ποσά θα αγγίξει τα 11 - 12 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί το πρωτογενές έλλειμμα από 6,75% του ΑΕΠ που αναμένεται να κλείσει φέτος, αν ληφθεί υπόψη και η δαπάνη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων (0,8% του ΑΕΠ) θα πρέπει να κατέβει στο 0,5% - 1% του ΑΕΠ.

Αν και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση του ελλείμματος θα επέλθει σχεδόν αυτόματα, από την απόσυρση των μέτρων που ελήφθησαν φέτος για τη στήριξη της οικονομίας τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων ωστόσο το σκηνικό για το επόμενο έτος παραμένει θολό, καθώς ουδείς γνωρίζει τη τροχιά της πανδημίας και αν και τι είδους μέτρα θα χρειασθούν το 2021.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ποντάρουν στα πακέτα της Κομισιόν για να αυξήσουν τις ανάσες ρευστότητας στη αγορά και να προστατέψουν το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων που έχει αρχίσει να «ξεφουσκώνει» κυρίως λόγω των έκτακτων μέτρων στήριξης.

Στον προϋπολογισμό ενσωματώνεται το προσωρινό πακέτο των φοροελαφρύνσεων που προβλέπει:

  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Στο μέτρο εντάσσονται οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ εξαιρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, Συνταξιούχοι. Η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό φθάνει τα 770 εκατ. ευρώ, αφού το χαράτσι σήμερα επιβάλλεται σε εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ οπότε οι άμεσα ευνοημένοι είναι οι υψηλόμισθοι και φυσικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 28 μικρότερα νησιά της χώρας (Φούρνοι, Αη Στράτης, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσος, Καστελόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί κ.α.) με το κόστος να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
  • Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες έως τον Απρίλιο του 2021 με κόστος 150 εκατ. ευρώ.
  • Υπεραποσβέσεις 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Το μέτρο θα ισχύσει για 3 έτη από το 2021 έως το 2023. Θα υπάρξει μικρή απώλεια εσόδων, η οποία εξαρτάται από το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν.
  • Αναστολή είσπραξης των φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πανδημία ανατρέπει τις προβλέψεις, φόβοι για αδύναμη ανάκαμψη

Η παράταση των περιοριστικών μέτρων και ο «πόλεμος» για τα εμβόλια φέρνουν στο προσκήνιο το δεύτερο σενάριο του προϋπολογισμού για ανάπτυξη μόλις 3,3% και νέες βαριές απώλειες στον τουρισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο φέρνει η παράταση του lockdown

Για παράταση περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό έως και για 12 μήνες ακόμη προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ. Αυξάνονται συνεχώς τα βάρη στον προϋπολογισμό για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.