ΓΔ: 1406.4 -0.40% Τζίρος: 60.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:38:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στα 1,727 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η αποφυγή δημιουργίας νέων με την θέσπιση και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Στα 1,727 δισ. ευρώ έφτασαν τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες με το ποσό να έχει αυξηθεί από τον Ιούνιο που ήταν 1,706 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να εκκαθαρίσει οφειλές προς τρίτους και εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ενώ η πανδημία έχει καθυστερήσει την διαδικασία.

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τον Αύγουστο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 897 εκατ. ευρώ έναντι 746 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών όπως αναφέρεται και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού αποτελεί και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και η αποφυγή δημιουργίας νέων, καθώς και η θέσπιση και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δομικά αίτια δημιουργίας τους.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, η υλοποίηση του σχεδίου έχει καθυστερήσει «λόγω της ενσκήψασας υγειονομικής κρίσης και των μέτρων που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας. Ειδικότερα, τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας (lockdown) κατά το β΄ κυρίως τρίμηνο του 2020 είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στις διαδικασίες εκκαθάρισης και πληρωμής των υποχρεώσεων των ΦΓΚ, μεταξύ άλλων και λόγω του μειωμένου αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα» και προσθέτει πως γι αυτό τον σκοπό οι φορείς έχουν υιοθετήσει κατά περίπτωση μέτρα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απομείωση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ προς τρίτους ανήλθαν τον μήνα Ιούλιο στο ποσό των 255 εκατ. ευρώ και αφαιρουμένων των προσαρμογών σε 218 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους προέρχεται από παλαιές οφειλές του κλάδου υγείας των τέως ΟΚΑ που εντάχθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Για την αποτελεσματική εκκαθάριση και αποπληρωμή τους, ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) έθεσε σε πλήρη λειτουργία, από 25 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα-μηχανισμό εκκαθάρισης και εξόφλησης των εν λόγω ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτική αιτιολόγηση για απόρριψη ρύθμισης χρεών με τον Εξωδικαστικό

Στη Βουλή η τροπολογία του υπ. Οικονομικών. Πιστωτές και οφειλέτες θα αιτιολογούν την άρνηση ρύθμισης. Επιτρέπεται αίτηση για ρύθμιση χρέους ακόμη και από ένα μόνο πιστωτή. Υπάγονται και τα χρέη προς τους δήμους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Πιθανή και η παράταση στην έναρξη εφαρμογής των νέων διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα, καθώς απαιτείται η έκδοση περίπου 50 εξειδικευμένων υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες θα τεθούν και υπόψη των θεσμών.