ΓΔ: 907.08 0.85% Τζίρος: 81.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός, επιφυλάξεις από τις τράπεζες

Την κατάθεση του νομοσχεδίου την επόμενη εβδομάδα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Τι είπαν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών στο Athens Investment Forum.

Στη Βουλή καταθέτει η κυβέρνηση, την επόμενη εβδομάδα, το σχέδιο του νέου πτωχευτικού νόμου, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών παραμένουν επιφυλακτικές έναντι του νέου πλαισίου, τονίζοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών.

«Από την επόμενη βδομάδα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το νέο πλαίσιο το οποίο αποτελεί μια ώριμη νομοθετική πρωτοβουλία», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σήμερα σε πάνελ στο 3ο Athens Investment Forum, όπου συμμετείχαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

«Είναι σημαντικό», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, «ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε συνολικά το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και παρέχουμε μια δεύτερη ευκαιρία με σημαντικό κοινωνικό πρόσημο και κοινωνική δικαιοσύνη. Θετικά έχουν εκφραστεί επ’ αυτού ο επόπτης, δηλαδή η ΤτΕ, οι θεσμοί, το Eurogroup, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι φορείς».

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σε απόσταση από τις θέσεις που έχουν διατυπώσει οι τράπεζες για το νέο θεσμικό πλαίσιο. «Ενσωματώσαμε πολλές παρατηρήσεις που έθεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν ταυτιζόμαστε με όλες, η Ελληνική Πολιτεία νομοθετεί και θα επιδιώξουμε το βέλτιστο», πρόσθεσε. Και επισήμανε ότι «οι ανησυχίες των τραπεζών, όπως τις εξέφρασαν οι συνάδελφοι από το τραπεζικό σύστημα, καταρρίπτουν το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι νομοθετούμε υπέρ των τραπεζών».

Από την πλευρά των επικεφαλής των τραπεζών διατυπώθηκε προβληματισμός για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και τονίστηκε ο η ανάγκη να προστατευθεί η κουλτούρα πληρωμών:

  • Αναφερόμενος στη νέο πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο χρειαζόταν αλλαγές και επισήμανε ότι «ο νέος νόμος πάει προς τη σωστή κατεύθυνση για να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος». Έσπευσε να προσθέσει, όμως, ότι «η εμπειρία δείχνει ότι πάσχουμε στην υλοποίηση».
  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα γενναίο βήμα, αλλά θα πρέπει να εστιάσουμε στο θέμα της υλοποίησης. Όπως είπε, χρειάζεται να γίνει σοβαρή προεργασία για να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά.
  • Έχουν γίνει αρκετά καλές συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών στο στάδιο της προετοιμασίας του νόμου, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, και σε αυτό το πλαίσιο «έχουμε διατυπώσει κάποιες ανησυχίες», κυρίως σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα και κατά πόσο το νέο πλαίσιο προάγει την κουλτούρα πληρωμών. Ο κ. Καραβίας εξέφρασε την ελπίδα να υλοποιηθεί αποτελεσματικά ο νέος νόμος.
  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, συμφώνησε ότι «υπάρχουν ορισμένες πτυχές και λεπτομέρειες του νόμου που θα μπορούσαν όλοι δουν με διαφορετικό μάτι». Υπογράμμισε πάντως ότι το νέο πτωχευτικό πλαίσιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, ειδικά σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Απόλυτα αναγκαία η ΑΜΚ για την Τράπεζα Πειραιώς

Αν δεν είχαν μετατραπεί τα Cocos δεν θα συμμετείχαν ιδιώτες στην αύξηση κεφαλαίου. Θα γίνει κατανομή νέων μετοχών για τους υφιστάμενους μετόχους με προτιμησιακή διαχείριση, τονίζει ο υπ. Οικονομικών.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Σε κάθε βασικό, υπάρχει κι ένα δυσμενές σενάριο

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα εκμηδενιστεί, τονίζοντας ότι τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και ο Τουρισμός είναι σε καλύτερα των περσινών επιπέδων ενώ υπάρχει και η εκροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οίκοι αξιολόγησης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην προοπτική των τραπεζών

Οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εκτιμούν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει γυρίζει σελίδα και είναι σε θέση να κοιτάζει το μέλλον και να στρέφει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη και όχι πια στην επιβίωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία Ρέγκλινγκ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την Ελλάδα και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι φυσικά δε θα έχουν τις δυσκολίες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.