Φωτο: Shutterstock

Στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός, επιφυλάξεις από τις τράπεζες

Την κατάθεση του νομοσχεδίου την επόμενη εβδομάδα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Τι είπαν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών στο Athens Investment Forum.

Στη Βουλή καταθέτει η κυβέρνηση, την επόμενη εβδομάδα, το σχέδιο του νέου πτωχευτικού νόμου, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών παραμένουν επιφυλακτικές έναντι του νέου πλαισίου, τονίζοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών.

«Από την επόμενη βδομάδα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το νέο πλαίσιο το οποίο αποτελεί μια ώριμη νομοθετική πρωτοβουλία», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σήμερα σε πάνελ στο 3ο Athens Investment Forum, όπου συμμετείχαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

«Είναι σημαντικό», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, «ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε συνολικά το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και παρέχουμε μια δεύτερη ευκαιρία με σημαντικό κοινωνικό πρόσημο και κοινωνική δικαιοσύνη. Θετικά έχουν εκφραστεί επ’ αυτού ο επόπτης, δηλαδή η ΤτΕ, οι θεσμοί, το Eurogroup, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι φορείς».

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σε απόσταση από τις θέσεις που έχουν διατυπώσει οι τράπεζες για το νέο θεσμικό πλαίσιο. «Ενσωματώσαμε πολλές παρατηρήσεις που έθεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν ταυτιζόμαστε με όλες, η Ελληνική Πολιτεία νομοθετεί και θα επιδιώξουμε το βέλτιστο», πρόσθεσε. Και επισήμανε ότι «οι ανησυχίες των τραπεζών, όπως τις εξέφρασαν οι συνάδελφοι από το τραπεζικό σύστημα, καταρρίπτουν το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι νομοθετούμε υπέρ των τραπεζών».

Από την πλευρά των επικεφαλής των τραπεζών διατυπώθηκε προβληματισμός για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και τονίστηκε ο η ανάγκη να προστατευθεί η κουλτούρα πληρωμών:

  • Αναφερόμενος στη νέο πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο χρειαζόταν αλλαγές και επισήμανε ότι «ο νέος νόμος πάει προς τη σωστή κατεύθυνση για να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος». Έσπευσε να προσθέσει, όμως, ότι «η εμπειρία δείχνει ότι πάσχουμε στην υλοποίηση».
  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα γενναίο βήμα, αλλά θα πρέπει να εστιάσουμε στο θέμα της υλοποίησης. Όπως είπε, χρειάζεται να γίνει σοβαρή προεργασία για να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά.
  • Έχουν γίνει αρκετά καλές συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών στο στάδιο της προετοιμασίας του νόμου, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, και σε αυτό το πλαίσιο «έχουμε διατυπώσει κάποιες ανησυχίες», κυρίως σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα και κατά πόσο το νέο πλαίσιο προάγει την κουλτούρα πληρωμών. Ο κ. Καραβίας εξέφρασε την ελπίδα να υλοποιηθεί αποτελεσματικά ο νέος νόμος.
  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, συμφώνησε ότι «υπάρχουν ορισμένες πτυχές και λεπτομέρειες του νόμου που θα μπορούσαν όλοι δουν με διαφορετικό μάτι». Υπογράμμισε πάντως ότι το νέο πτωχευτικό πλαίσιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, ειδικά σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Βασικός στόχος ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης

Ο υπ. Οικονομικών υπογράμμισε ότι με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή αντιμετωπίζεται, ολιστικά και συστηματικά, το ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φ. Καραβίας: Σε ένα με δύο χρόνια στα επίπεδα του 2019 η οικονομία

Στο 10% η ύφεση φέτος, άνω του 5% το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κάνοντας λόγο σημαντική ανάκαμψη το 2021. Υπάρχει πάντοτε ένας συντελεστής αβεβαιότητας, τόνισε.
online emporio, plastiko xrima, ilektronikes plirwmes, kartes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 48 τρισ. δολάρια θα εκτοξευτούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές το 2030

Σύμφωνα με την μελέτη της Accenture, περίπου 420 δισ. συναλλαγές αξίας 7 τρισ. δολαρίων θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μέχρι το 2023, καθώς η πανδημία επιταχύνει την μετάβαση στις ηλεκτρονικές πληρωμές.