ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Από αύριο οι αιτήσεις για δωρεάν χρήμα σε μικρές επιχειρήσεις της Αττικής

Στην πλατφόρμα www.ependyseis.gr θα μπορούν από αύριο οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αττικής να ζητούν επιδότηση 5.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τις δαπάνες που δήλωσαν το 2019.

Ξεκινούν από αύριο οι αιτήσεις προκειμένου πολύ μικρές επιχειρήσεις με έδρα την Περιφέρεια Αττικής που επλήγησαν οι δραστηριότητες τους λόγω covid, να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, το συνολικό ύψος της οποίας φθάνει στα 200 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από την Κομισιόν θα εφαρμοστεί συνολικά σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας. 

Μέσω του νέου προγράμματος για την Αττική, με υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα www.ependyseis.gr, μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να πάρουν δωρεάν χρήμα, 5.000 έως 50.000 ευρώ, με βάση τις δαπάνες που έχουν δηλώσει για τη χρήση του 2019.

Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει ήδη ενεργοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας η Κομισιόν έχει επιτρέψει να επεκταθεί στην Αττική και σε άλλες 11 περιφέρειες της χώρας (Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Ιόνιων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας). Για την Κεντρική Μακεδονία θα δοθούν επιδοτήσεις 150 εκατ. ευρώ και ήδη υποβάλλονται αιτήσεις (από 10 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου). Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί από το ΕΣΠΑ σε όλες τις περιφέρειες θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος,

Δικαιούχοι είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, δικαιούχοι είναι μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση θα καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό (50%) προκύπτουν από το άθροισμα: των αγορών εμπορευμάτων χρήσης, των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών, του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές βιολογικές δραστηριότητες), διάφορα λειτουργικά έξοδα.

Πρόκειται για το άθροισμα των δηλωθέντων ποσών των πεδίων του έντυπου Ε3 του προηγούμενου έτους στους κωδικούς 102, 202, 181, 281, 481, 185, 285, 485 πολλαπλασιαζόμενο με 50%.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εστίαση, Εστιατόριο, Καφέ, Restaurant, Bar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για την εστίαση, τι ποσά θα λάβουν οι επιχειρήσεις

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος της ενίσχυσης ρευστότητας για την επανεκκίνηση του κλάδου. Μέχρι τις 30 Ιουλίου θα παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί καθυστέρησε να ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση της εστίασης

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι εκταμιεύσεις των ποσών προς τους επιχειρηματίες θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα που θα υποβάλλουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με χρηματοδοτήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ στήριξαν το εμπόριο οι τράπεζες

Αξιοποιώντας τα προγράμματα της πολιτείας, οι τράπεζες χρηματοδότησαν περισσότερες από 30.000 κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ποιοι κλάδοι έλαβαν στηρίχθηκαν από τα δανειακά προγράμματα των τραπεζών.