ΓΔ: 892.07 -0.19% Τζίρος: 27.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:27:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διχάζει το υπουργείο Ενέργειας το νέο «χαράτσι» στις ΑΠΕ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Δεν συμφωνεί η γ.γ. του υπουργείου με τον Κωστή Χατζηδάκη για την επίσπευση της επιβολής χρεώσεων, ενώ το Μαξίμου δεν έχει αποφασίσει. Αντιδρούν οι ξένοι όμιλοι και προειδοποιούν για «πάγωμα» επενδύσεων.

Σενάρια επί σενάριων, υπολογισμοί στα κομπιουτεράκια και προσπάθεια να δυσαρεστηθούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι «παλαιοί» παραγωγοί, δηλαδή αυτοί που θα πληρώσουν το χαράτσι για να κλείσει το έλλειμμα των 278 εκατ ευρώ στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ: Έτσι περιγράφονται οι διεργασίες των τελευταίων ημερών στο υπουργείο Ενέργειας, όπου οι πληροφορίες μιλούν για διχογνωμία της πολιτικής ηγεσίας ως προς τι πρέπει τελικά να γίνει.

Σε αντίθεση με τον Κωστή Χατζηδάκη που πρώτος άνοιξε το θέμα, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου δεν φαίνεται να επίγεται προκειμένου να βρεθεί εδώ και τώρα λύση. Εξάλλου, το έλλειμμα είαι ακόμη λογιστικό, δεν επηρεάζει τις αμοιβές των παραγωγών. Η ΔΕΗ, που κατά το παρελθόν πλήρωνε με το σταγονόμετρο τον ΕΛΑΠΕ, τον ειδικό λογαριασμό από τον οποίο πληρώνονται οι ΑΠΕ, μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, εδώ και πολλούς μήνες καταβάλει και με το παραπάνω τις οφειλές της. Οι παραγωγοί ΑΠΕ λοιπόν πληρώνονται στην ώρα τους, ωστόσο το ερώτημα είναι για πόσο καιρό ακόμη.

Καθώς, λοιπόν, ο Κ. Χατζηδάκης συγκεντρώνει πάνω του τα βέλη των παραγωγών και ενώ μαίνεται η διαμάχη για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό, το ερώτημα είναι κατά πόσο το θέμα έχει φτάσει στο Μαξιμου. Προς το παρόν εκείνο δεν έχει πάρει θέση.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, λένε ότι ξένοι παίκτες των ΑΠΕ έχουν εκφράσει σε υψηλό επίπεδο την δυσαρέσκειά τους. Και έχουν διαμηνύσει ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτή καθ’ εαυτή η χρέωση την οποία θα κληθούν να πληρώσουν, όσο η αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού. Η ενόχληση από τις μητρικές τους εταιρείες λέγεται ότι είναι έντονη, στη λογική ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για έναν επενδυτή από την αθέτηση συμφωνιών του παρελθόντος.

Από εβδομάδα οι συναντήσεις

Οι πληροφορίες λένε ότι από εβδομάδα ο Κ. Χατζηδάκης θα αρχίσει να συναντά κατά μόνας τους φορείς της αγοράς, ενδεχομένως και εκπροσώπους ξένων επενδυτικών ομίλων. Μάλιστα, κάποια σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά για το χαράτσι μιλούν για ποσοστά 4% - 5%, χωρίς τίποτα να έχει κλειδώσει.

Το θέμα είναι ότι ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πάρει σαφή θέση, αυτό αφήνει ανοικτά τα περιθώρια για κόντρες και αντιπαλότητες. Στο άκουσμα για παράδειγμα ότι οι τέσσερις πολυεθνικές που έχουν παρουσία στην Ελλάδα ετοιμάζουν κοινή επιστολή – παρέμβαση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Μέγαρο Μαξίμου, η ΕΒΙΚΕΝ εξαπέλυσε εναντίον τους επίθεση, ζητώντας να καταργηθούν εδώ και τώρα οι επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ.

«Δεν υπάρχει περιθώριο να συνεχίσουν οι επιδοτήσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αν.Κοντολέων και προσθέτει πως «αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση στη δοκιμαζόμενη βιομηχανία και τους χιλιάδες εργαζόμενούς της η παρέμβαση, που μπορεί να εκληφθεί και ως εκβιασμός, πολυεθνικών εταιρειών ΑΠΕ για να μην χάσουν τις εγγυημένες αποδόσεις τους, που προφανώς η φτωχή Ελλάδα τους δίνει από χρήματα που δεν έχει». Σε αυτή την φάση βρίσκεται σήμερα η ενεργειακή αγορά  και όσο η κυβέρνηση θα καθυστερεί να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με την επιβολή του έκτακτου χαρατσιού, ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης θα μεγαλώνει.

Σε αυτή πάντως την φάση, αυτοί που φαίνεται να έχουν βγει πιο μπροστά από άλλους παίκτες, είναι οι ENEL, IBERDROLA, EDF, TOTAL EREN. Οι επικεφαλής τους λέγεται ότι πρόκειται εντός των αμέσως επομένων ημερών να ενημερώσουν την κυβέρνηση για την ανησυχία που τους έχουν δημιουργήσει οι δηλώσεις Χατζηδάκη και για τον κίνδυνο να επενεξατάσουν επενδυτικά σχέδια στη χώρα μας, ως συνέπεια της ανασφάλειας που δημιουργεί η όποια εκ των υστέρων αλλαγή όρων σε υπογεγραμένες συμβάσεις ΑΠΕ. Θυμίζουν ότι η προηγούμενη αντίστοιχη κίνηση με τις έκτακτες εισφορές και το new deal του 2014 οδήγησε σε μακρά επενδυτική άπνοια που κράτησε αρκετά χρόνια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβρασμός και... απειλές σε βουλευτές από μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ

Η δύναμη της... ψήφου χιλιάδων μικρών παραγωγών ΑΠΕ μπαίνει στην εξίσωση των υπολογισμών για την κάλυψη του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό, που μπορεί να πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίθεση παραγωγών ΑΠΕ σε Χατζηδάκη για το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό

Μελέτη του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά αποδεικνύει ότι δεν έφταιξε η πανδημία για το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ, αλλά η μείωση του ειδικού τέλους (ΕΤΜΕΑΡ) στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσης της ΔΕΗ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι business της απολιγνιτοποίησης: Ποιοι ετοιμάζουν μεγάλες επενδύσεις

Τα ισχυρά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν που μπαίνουν στον τομέα των πράσινων επενδύσεων: από τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ, ως τον Π. Γερμανό και τον Σπ. Θεοδωρόπουλο. Γενναίες επιδοτήσεις 40% έως 80% από την κυβέρνηση.