ΓΔ: 875.44 -0.15% Τζίρος: 107.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έτσι θα εξοικονομηθούν έως και 400 εκ. για τα φάρμακα

Η διοίκηση του PhRMA Innovation Forum παρουσίασε έναν οδηγό που μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου μεταξύ πολιτείας και φαρμακευτικών για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Έως και 400 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να εξοικονομηθούν στον προϋπολογισμό σε βάθος τριετίας εάν προχωρήσουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο μέτωπο του φαρμάκου.

Αυτό τόνισε, χτες, η διοίκηση του PhRMA Innovation Forum (PIF) κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, όπου παρουσίασε έναν «οδηγό για βιώσιμη και αποτελεσματική φαρμακευτική φροντίδα στην Ελλάδα». Ο οδηγός αυτός αποτελεί μία πρόταση του PIF για διάλογο που θα οδηγήσει στην υπογραφή μνημονίου, τριετούς διάρκειας (2021-2023) μεταξύ της Κυβέρνησης και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Ουσιαστικά όπως αναφέρθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και των φαρμακευτικών εταιρειών αποτελεί τον οδικό χάρτη για βιώσιμη και αποδοτική φαρμακευτική περίθαλψη χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς για όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα για τα επόμενα 3 έτη .

Στόχος, σύμφωνα με το PIF, της εφαρμογής του μνημονίου είναι να επιτευχθεί:

  • Σταθερό και προβλέψιμο σύστημα Τιμολόγησης και Αποζημίωσης
  • Διάφανο και αποδοτικό σύστημα και διαδικασία Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ)
  • Ενδυνάμωση κλινικής και βιοϊατρικής έρευνας & πόρους για καινοτομία
  • Διαφάνεια και Έλεγχος συνταγογράφησης και κλινικών πρωτοκόλλων. Εφαρμογή Μητρώων Ασθενειών
  • Προβλέψιμη και διατηρήσιμη χρηματοδότηση φαρμακευτικής φροντίδας, ελαχιστοποίηση δημοσιονομικού κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας εισάγει την έννοια της συνυπευθυνότητας στην υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης προκειμένου να γίνει εξορθολογισμός και εξάλειψή της στα επόμενα τρία χρόνια, καθώς ορίζει μηχανισμό παρακολούθησης της οικονομικής υπέρβασης της δαπάνης-στόχου και εισάγει νέους μηχανισμούς διακυβέρνησης του συστήματος, βασισμένους στην καινοτομία και την  Έρευνα και Ανάπτυξη. 

Ενδεικτικό της υπέρβασης: Το 2019, οι φαρμακευτικές εταιρείες κάλυψαν το 60% της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ (νοσοκομειακά φάρμακα 1Α), σε σχέση με το υπόλοιπο 40% που χρηματοδοτήθηκε από το Κράτος. Αναφέρθηκε, δε, ότι παράλληλα με την υλοποίηση των προτάσεων, μια αύξηση της κρατικής συνεισφοράς κατά 150 εκ σε βάθος τριετίας μπορεί να αποτραπεί ο δημοσιονομικός κίνδυνος και να διασφαλιστούν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων έως και 400 εκ σε βάθος τριετίας.

Το Μνημόνιο συνεργασίας θα επιταχύνει την κρίσιμη διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε η πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική. Τέλος, η σύναψη μνημονίου εκτιμάται ότι θέτει το πλαίσιο αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και της ευρύτερης ψηφιακής μεταρρυθμιστικής δυναμικής της χώρας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα «σκαριά» επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

«Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία συμψηφισμού αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης

Το ποσό που αιτήθηκαν προς συμψηφισμό οι φαρμακευτικές εταιρείες/δικαιούχοι ανήλθε σε 26.153.807,40 ευρώ για δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης και 55.642.072,85 ευρώ για δαπάνες Επενδυτικών Σχεδίων.