Φωτο: Shutterstock

Αυξημένη η ζήτηση για δάνεια επιχειρήσεων και στεγαστικά

Αμετάβλητα παρέμειναν το τρίτο τρίμηνο τα κριτήρια χορήγησης δανείων των τραπεζών, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αυξημένη ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις, αλλά και για στεγαστικά, καταγράφει η έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια κίνησης, ενώ τα νοικοκυριά φαίνεται ότι, παρά την πανδημία, δείχνουν αυξημένη εμπιστοσύνη στην οικονομία και κινούνται για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών. Πάντως, τα κριτήρια των τραπεζών για τη χορήγηση δανείων δεν έχουν μεταβληθεί.

Ειδικότερα, σχετικά με τα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, η ΤτΕ επισημαίνει ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγουμένου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν γενικά αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2020.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020, παρόλο που το περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια παρουσίασε μικρή κάμψη.

Η συνολική ζήτηση δανείων προς τις ΜΧΕ παρουσίασε αύξηση ως ένα βαθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω κυρίως της αύξησης των χρηματοδοτικών αναγκών των ΜΧΕ για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης, αλλά και λόγω της ανάγκης αναχρηματοδότησης υφιστάμενου χρέους. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση τόσο των μακροπρόθεσμων όσο και βραχυπρόθεσμων δανείων από τις ΜΧΕ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ως ένα βαθμό.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η ζήτηση δανείων: Αύξηση για επιχειρηματικά, στεγαστικά

zitisi_daneion

Δάνεια προς νοικοκυριά

Το γ΄ τρίμηνο του 2020, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν κατά βάση αμετάβλητοι σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η ζήτηση τόσο για τα στεγαστικά δάνεια όσο και για τα καταναλωτικά αυξήθηκε σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020, λόγω της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Όσον αφορά την ζήτηση για το δ΄ τρίμηνο του 2020, αναμένεται μικρή αύξηση στη ζήτηση των στεγαστικών δανείων. Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2020.

Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Αυξήθηκε τον Οκτώβριο το επιτόκιο των νέων δανείων

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, ενώ το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε και διαμορφώνεται στο 4,1%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γκάζια» τον Σεπτέμβριο στα δάνεια, αυξήθηκαν κατά 82%

Ρευστότητα πάνω από 2,5 δισ. ευρώ απελευθέρωσαν οι τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία. Οι περισσότερες ροές χρηματοδότησης κατευθύνονται στο Δημόσιο, σημαντική αύξηση και προς τις επιχειρήσεις.