ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:10:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στηρίζει τη μεταποίηση η Εθνική Τράπεζα με δάνεια 3 δισ. ευρώ

Όπως ανέφερε ο Βασ. Καραμούζης, διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, αν και το περιβάλλον είναι ρευστό, η ΕΤΕ προβλέπει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για τη μεταποίηση την επόμενη τριετία.

Πιο δυνατή από την ευρωπαϊκή μεταποίηση εμφανίστηκε μέσα στην πανδημία η ελληνική, που κατάφερε να αντέξει τις αναταράξεις έχοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά την Ιρλανδία. Αρωγό της ελληνικής μεταποίησης αποτελεί η Εθνική Τράπεζα με τον γενικό διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλη Καραμούζη να υπενθυμίζει πως «αν και το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ρευστό», ο προγραμματισμός της Τράπεζας προβλέπει επιπλέον χρηματοδοτήσεις 3 δισ. ευρώ για τη μεταποίηση (συνολικά στην Ελλάδα) την επόμενη τριετία.

Τα 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να ξεπεράσουν οι εκταμιεύσεις της Εθνικής Τράπεζας για τις μεσαίες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας φέτος, ακόμα και στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το σύνολο των επιχειρήσεων της μεταποίησης πανελλαδικά ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, όπως επισήμανε απόψε, από το βήμα του Thessaloniki Summit 2020, ο κ. Βασίλης Καραμούζης.

«H τράπεζά μας ήταν, είναι και θα είναι παρούσα στη Βόρεια Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης και πρόσθεσε πως «το corporate (εταιρικό) χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα αριθμεί περίπου 8.000 σχέσεις, με υπόλοιπα πιστοδοτήσεων κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ και διευρύνεται διαρκώς με νέους πελάτες».

Ο κ. Καραμούζης επισήμανε ακόμη ότι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, η Τράπεζα στήριξε τις επιχειρήσεις με άμεσα μέτρα, όπως η μετάθεση δόσεων, επιδότηση τόκων και προώθηση του πρώτου πακέτου κεφαλαίων υπό την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, συμπληρώνοντας: «ενόψει του δεύτερου πακέτου εγγυημένων δανείων, αλλά και μιας ευρείας γκάμας ευνοϊκών χρηματοδοτικών λύσεων με ευνοϊκούς όρους για τους πελάτες μας, είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας, ενισχύοντας τις πληττόμενες επιχειρήσεις».

Άντεξε η ελληνική μεταποίηση στις δυσκολίες της πανδημίας

Μεγαλύτερες αντοχές, σε σχέση με την ευρωπαϊκή μεταποίηση, φαίνεται ότι επιδεικνύει η ελληνική, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Τζέση Βουμβάκη, αναπληρώτρια διευθύντρια στην διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Όπως είπε, στο αποκορύφωμα, μέχρι στιγμής, της πανδημικής κρίσης, ήτοι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, η πτώση της μεταποίησης στην Ελλάδα περιορίστηκε στο 14%, έναντι 18% για την Ευρώπη.

«Η ελληνική μεταποίηση "κράτησε" περισσότερο, έδειξε πιο πολλές αντοχές (...) όταν σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία πήγε χειρότερα από την υπόλοιπη οικονομία. Η ελληνική μεταποίηση είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά την Ιρλανδία, η οποία όμως έχει την ιδιαιτερότητα των μεγάλων πολυεθνικών στον τομέα του φαρμάκου, οπότε (η πρωτιά της) εξηγείται έτσι» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι όλοι οι πρόδρομοι δείκτες, αυτοί που δείχνουν πώς θα πάνε οι υπόλοιποι μήνες από εδώ και πέρα, δείχνουν ότι αυτή η τάση, για καλύτερη επίδοση (της μεταποίησης) στην Ελλάδα, σε σχέση με την Ευρώπη, φαίνεται να συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς. «Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και οι εξαγωγικές παραγγελίες αυτό ακριβώς μας επιβεβαιώνουν» εκτίμησε, επισημαίνοντας ότι η ελληνική μεταποίηση πήγε καλά όχι μόνο συνολικά, αλλά και κλάδο-κλάδο, ενώ υπήρξαν προϊόντα-πρωταθλητές, που κέρδισαν μερίδια αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά κύριο λόγο τρόφιμα, αλλά και το αλουμίνιο.

Αναφερόμενη στο Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι η καθαρή βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα σε επίπεδο επιδοτήσεων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, ενώ οι ευρωπαϊκοί πόροι που λαμβάνει η Ελλάδα την επόμενη εξαετία διπλασιάζονται χάρη σε αυτό. Πρότεινε δε τέσσερις ομάδες επενδυτικών προγραμμάτων, στις οποίες μπορεί να επενδύσει επωφελώς η Ελλάδα: βιομηχανική ρομποτική, κυκλική οικονομία, καινοτομία και συμμετοχή σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Πρόσθεσε ότι το 50% της ελληνικής μεταποίησης αποτελείται από αυτό που αποκάλεσε «πυρήνες ανάκαμψης» δηλαδή τομείς οι οποίοι μπορεί να βοηθήσουν την επαναφορά της οικονομίας σε θετικό έδαφος, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στην υπόλοιπη οικονομία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 25%.

Χαρακτήρισε ως βασική προτεραιότητα για να γεφυρωθεί το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη τη συνεργασία και το clustering ανάμεσα στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων ("να πάμε από το χύμα στο τυποποιημένο"), των φαρμάκων, των κατασκευών και των ναυπηγείων (το 12% των πλοίων διεθνώς ανήκει σε Ελληνες, ένα εύλογο ποσοστό αυτών να έρθει για επισκευή και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις σε ελληνικά ναυπηγεία το όφελος είναι μεγάλο), ώστε να αυξηθεί το μέγεθος και η ανταγωνιστικότητά τους. «Μαζεύοντας μαζί όλα αυτά που είπαμε, αν καταφέρουμε να προσεγγίσουμε θεσμικά το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορούσαμε να "ξεκλειδώσουμε" 40 δισ. ευρώ ανάπτυξης του ΑΕΠ για την επόμενη δεκαετία. Πάνω από το μισό του ποσού αυτού μπορεί να ξεκλειδώσει και μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης» κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ώριμα επενδυτικά σχέδια 3,7 δισ. από ΜμΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως σημειώνεται στην έρευνα που διεξήγαγε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης βοηθούν, μέσα σε ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον, να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπεύδουν για πράσινες επενδύσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής το 56% των μικρομεσαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων έχουν ήδη λάβει μέτρα προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση. Σε ετοιμότητα για φυσικές καταστροφές το 64% των επιχειρήσεων.
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντέχουν στις πιέσεις οι μικρομεσαίες και ετοιμάζονται για προσλήψεις

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής, μία στις τέσσερις μικρομεσαίες προγραμματίζει αύξηση του προσωπικού, ενώ έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό το ποσοστό των επιχειρήσεων με έντονα προβλήματα ρευστότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕ: Πάνω από 1 δισ. σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα εγγυηθούν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να ανταπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις που θέτει η πανδημία και να επενδύσουν στο μέλλον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕ: Ιστορική ευκαιρία για τις ΜμΕ αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα εξετάζει τα σημεία στα οποία υστερούν οι ελληνικές ΜμΕ και πώς μέσω των ευρωπαΪκώ κονδυλίων μπορούν να καταστούν πιο ανταγωνιστικές αλλά και παραγωγικές.