ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γιατί πέφτουν σε... χειμερία νάρκη οι ιδιοκτήτες του Airbnb

Τα νέα περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη εξανεμίζουν τις ελπίδες για κίνηση το χειμώνα. Τι αλλάζει με τα νέα και υποχρεωτικά υγειονομικά πρωτόκολλα της Airbnb.

Έτοιμοι για να περάσουν σε λειτουργία «χειμερίας νάρκης» εμφανίζονται αρκετοί ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση. Τα νέα μέτρα τύπου lockdown που εγκαινιάζονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης τις τελευταίες ημέρες και ασφαλώς και στα καθ’ ημάς, αναμένεται να αποτελέσουν την «ταφόπλακα» για πολλούς, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2021, με αποτέλεσμα να αναζητούν ήδη εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης του ακινήτου τους, κυρίως μέσω μεσοπρόθεσμης (μέχρι έξι μήνες), ή ακόμα και μακροχρόνιας μίσθωσης, ανάλογα βέβαια και με τον μισθωτή.

Μάλιστα, ακόμα και η ίδια η Airbnb έχει αρχίσει να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να περάσουν σε άλλα μοντέλα λειτουργίας, με έμφαση σε διαμονές μεγαλύτερης διάρκειας. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να βελτιωθούν και τα έσοδα του κάθε οικοδεσπότη, αλλά και να επιτευχθούν οι απαιτούμενες οικονομίες κλίμακας, που είναι εκ των ων ουκ άνευ στη σημερινή συγκυρία. Ο λόγος δεν είναι μόνο οι εξαιρετικά πεσμένες πληρότητες, αλλά και το αυξημένο διαχειριστικό κόστος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας. Από τις 7 Οκτωβρίου, η Airbnb έχει ανακοινώσει ότι θα υποχρεώσει όλους τους οικοδεσπότες παγκοσμίως, να τηρούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα καθαριότητας και υγιεινής. Μέχρι πρότινος, τα εν λόγω υγειονομικά πρωτόκολλα αποτελούσαν αυστηρή σύσταση (για να δανειστούμε και την ορολογία των λοιμωξιολόγων) προς τους διαχειριστές των ακινήτων.

Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας τους αναμένεται να προσθέσει κόστος και χρόνο στους οικοδεσπότες. Η αλλαγή αυτή θα λάβει χώρα σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα από τις 20 Νοεμβρίου και μετά. Μάλιστα, υποχρεώσεις θα έχουν και οι ίδιοι οι επισκέπτες.

Ειδικότερα, ιδιοκτήτες και επισκέπτες θα πρέπει πλέον, υποχρεωτικά, να φορούν μάσκα και να τηρούν αποστάσεις, πέραν των ενισχυμένων πρωτοκόλλων καθαριότητας. Οι ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώνονται στα παραπάνω θα διακινδυνεύουν την αναστολή χρήσης της πλατφόρμας του Airbnb, ή ακόμα και την πλήρη αποβολή τους από αυτήν. Αντίστοιχα, οι επισκέπτες θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες αυτούς, όταν προχωρούν σε κρατήσεις.

Οι νέες αυτές κατευθυντήριες γραμμές, έρχονται ως συνέχεια ανάλογων πρωτοβουλιών της Airbnb πρόσφατα, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της διοργάνωσης πάρτι (σε όλες τις χώρες, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία) και το μπλοκάρισμα ανθρώπων από τις ΗΠΑ, Καναδά και την Αυστραλία, από το να πραγματοποιούν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής στις πόλεις, όπου διαμένουν. Για παράδειγμα, ένας μόνιμος κάτοικος Νέας Υόρκης δεν μπορεί να κάνει κράτηση σε ένα ακίνητο Airbnb στην πόλη του, π.χ. μια ή δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη διαμονή του.

Στόχος είναι ακριβώς να περιοριστεί το φαινόμενο των συναθροίσεων με σκοπό την διασκέδαση.

Η πρόσφατη κίνηση για τα αυξημένα πρωτόκολλα καθαριότητας περιλαμβάνει συγκεκριμένες οδηγίες, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας και γαντιών για τα συνεργεία καθαριότητας, η απολύμανση επιφανειών, όπως τα πόμολα, οι διακόπτες για τα φώτα και τα τηλεχειριστήρια. Πρόκειται για στοιχεία που μέχρι σήμερα συστήνονταν, αλλά δεν ήταν υποχρεωτικά.

Πάντως, στο διάστημα από τον Απρίλιο, όταν πρωτοεκδόθηκαν οι οδηγίες αυτές και μέχρι σήμερα, πάνω από 1,5 εκατ. ακίνητα έχουν λάβει την σχετική πιστοποίηση από την Airbnb, με αποτέλεσμα να καταγράφουν τριπλάσιο αριθμό κρατήσεων, σε σχέση με τα υπόλοιπα ακίνητα, καθώς οι επισκέπτες τα προτιμούν για προφανείς λόγους.

Η κίνηση αυτή της Airbnb αποτελεί και ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων πλατφορμών, όπως η Booking και η Homeaway, οι οποίες πάντως εκτιμάται ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και θα εφαρμόσουν τα δικά τους πρωτόκολλα καθαριότητας.

Παράλληλα βέβαια, οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα λειτουργίας για το ακίνητό τους, τα οποία δεν είναι πάντα εύκολο να μετακυλίονται στην αγορά, ιδίως στο σημερινό εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου η προσφορά ακινήτων υπερτερεί της ζήτησης. Αυτός είναι και ο λόγος που εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες, θα πολλαπλασιαστούν οι αποχωρήσεις ακινήτων από τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μπαίνουν σε μικροσκόπιο της εφορίας όλες οι μισθώσεις τύπου Airbnb

Σφίγγει κι άλλο ο ελεγκτικός κλοιός στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω συμφωνίας της ΑΑΔΕ με Airbnb, Booking και VRBO. Έλεγχοι και βαριά πρόστιμα για τις αδήλωτες συναλλαγές. Τι προβλέπει πρόσφατη απόφαση.
Airbnb-Enoikiaseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα Airbnb: «Μαγνήτης» οι Κυκλάδες για τους Αμερικανούς τουρίστες

Τα σπίτια σε μοναδικές τοποθεσίες ή με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, όπως αυτά των Κυκλάδων, προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αλλάζει για πάντα τα ταξίδια η πανδημία, περιορίζεται ο τουρισμός σε μακρινούς προορισμούς.