ΓΔ: 915.4 0.56% Τζίρος: 54.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pension
Πηγή: Shutterstock

Νομικό «κουβάρι» η πληρωμή αναδρομικών σε συνταξιούχους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πρέπει να διευκρινιστεί αν θα πληρωθούν αναδρομικά και για το δεκάμηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016. Βέβαιη η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες.

Ούτε η καθαρογραφή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφορικά με το νόμο Κατρούγκαλου και τη συνταγματικότητα ή την αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεών του, ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με τα αναδρομικά που ενδεχομένως να μπορούν να λάβουν οι συνταξιούχοι.

Το γεγονός ότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου, δηλαδή εκείνες που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, αλλά και το γεγονός ότι στη γενική του εφαρμογή ο νόμος 4387 κρίθηκε συνταγματικός ως προς τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και ως προς τη λειτουργία του ΕΦΚΑ μάλλον μπερδεύει και άλλο την υπόθεση.

Το βέβαιο είναι ότι οι αποφάσεις δίνουν αναδρομικότητα μόνο από την έναρξη ισχύος τους, δηλαδή από την 4η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους και μετά.

Όμως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορούν να αναζητηθούν αναδρομικά ποσά για την περίοδο πριν από την έναρξη ισχύος του ίδιου του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από την 13η Μαϊου 2016.

Ουσιαστικά, με δεδομένο ότι η πρώτη σχετική απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2015, υπάρχει ακόμα και με τις νεότερες πέντε αποφάσεις, ένα κενό διάστημα 10 μηνών (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), για το οποίο μένει να κριθεί αν απαιτεί η καταβολή αναδρομικών ποσών.

Σε αυτό το μήκος κύματος, πάντως, δείχνει να κινείται το υπουργείο Εργασίας, αφού ετοιμάζεται η διαδικασία χορήγησης αναδρομικών σε δόσεις. Μια διαδικασία, που ήδη εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει την Κοινωνική Ασφάλιση, με ένα ποσό στα επίπεδα των 3,8 – 4 δισ. ευρώ και το οποίο μένει να αποσαφηνιστεί πώς θα επιμεριστεί κατά τα επόμενα έτη.

Επίσης βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Ο υπολογισμός ως ποσοστό του εισοδήματος, μπαίνει στο χρονοντούλαπο και επιστρέφει η διαδικασία των ασφαλιστικών κλάσεων. Μόνο  που η συγκεκριμένη διαδικασία θα έχει και κατώτατη (βασική) εισφορά, που εκτιμάται ότι θα είναι πολύ χαμηλή, έτσι ώστε να μπορεί να προσελκύσει όσο γίνεται περισσότερους ασφαλισμένους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» 251 εκατ. στην έκδοση συντάξεων, σε ιδιώτες μάνατζερ περνά ο ΕΦΚΑ

Μεγάλη υστέρηση διαπιστώνουν οι Θεσμοί στις δεσμεύσεις για έκδοση συντάξεων, με στασιμότητα στους αριθμούς. Φέρνει μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα και 600 άτομα προσωπικό το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τις εκκρεμείς συντάξεις: 100 άτομα πρέπει να εκδώσουν 48.000

Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ καλείται να «ξεβαλτώσει» την απονομή συντάξεων με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και γεννούν αμφιβολίες για την επιτυχία της προσπάθειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νάρκη» η αύξηση σχεδόν κατά 50% των καθυστερούμενων συντάξεων

Η μαζική υποβολή αιτήσεων από αυτοαπασχολούμενους αυξάνει απειλητικά τις απλήρωτες συντάξεις και προκαλεί ανησυχίες των Θεσμών. Επανέρχονται στην υπηρεσία συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι επαγγελματίες θα πληρώσουν 20% αυξημένες εισφορές

Οι μη μισθωτοί που δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία θα επιβαρυνθούν από τη μεταρρύθμιση που έρχεται, ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι δήλωναν μεγαλύτερα εισοδήματα και επιβαρύνονταν με μεγάλες εισφορές.