Euros
Shutterstock

Σε ποιους σχεδιάζεται να δοθεί έκτακτο βοήθημα Χριστουγέννων

Μακροχρόνια άνεργοι και νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα λάβουν το επίδομα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Ποια είναι τα μέτρα στήριξης σε περίπτωση παράτασης του lockdown.

Τις ταμειακές αντοχές του Δημοσίου άρχισε να μετράει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εξειδικεύσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα αδύναμα νοικοκυριά που εξήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός και αναμένεται να δοθεί ως εφάπαξ βοήθημα πριν τα Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε ετοιμότητα για επέκταση των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο, που θα επιβαρύνουν επιπλέον τον προϋπολογισμό με πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, καθώς λόγω της έξαρσης της πανδημίας ενισχύεται το σενάριο για παράταση του lockdown.

Οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την έξτρα ενίσχυση στα ευάλωτα νοικοκυριά αναφέρουν ότι το επίδομα θα δοθεί με βάση οικογενειακά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, κατά το πρότυπο της περυσινού μερίσματος, αλλά οι τελικές αποφάσεις για το ακριβές ποσό, τα κριτήρια και τους δικαιούχους θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό κόστος. Πάντως στο στόχαστρο των ενισχύσεων θα είναι οι μακροχρόνιοι άνεργοι που έχουν μείνει εκτός επιδότησης και τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και αξία περιουσίας που έχουν πληγεί από την κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 κοινωνικό μέρισμα ύψους 700 ευρώ δόθηκε σε:

  • Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.
  • Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα περιληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
  • Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και σ' αυτή την κατηγορία θα περιληφθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
  • Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ).

Στο τραπέζι έχει τεθεί και το σενάριο χορήγησης Δώρου Χριστουγέννων σε νοσηλευτές και γιατρούς που δίνουν υπό αντίξοες συνθήκες τη μάχη κατά της πανδημίας.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου καταρτίζουν ήδη το σχέδιο δράσης καθώς λόγω της έξαρσης της πανδημίας ενισχύεται το σενάριο παράτασης του lockdown.  Όπως τονίζουν, θα υπάρξει παράταση όλων των μέτρων που ισχύουν για τη τωρινή καραντίνα ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής του Δεκεμβρίου κατά περίπου 300 εκ. ευρώ έτσι ώστε τα συνολικά δάνεια που θα διατεθούν σε πληττόμενες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ από 700 εκ. ευρώ.

Η ατζέντα περιλαμβάνει:

  • Χορήγηση του αναλογικού μηνιαίου επιδόματος των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους σε αναστολή και κάλυψη από το Δημόσιο του μέρους του Δώρου των Χριστουγέννων που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής. Επισημαίνεται ότι για τις τρεις εβδομάδες καραντίνας του Νοεμβρίου το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 890 εκ. ευρώ
  • Αναστολή της πληρωμής του ΦΠΑ μέχρι της 30 Απριλίου 2021 για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές. Η οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από το Μάιο του 2021. Επίσης θα παγώσουν οι ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες θα μεταφερθούν στις αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης των 12 η 24 δόσεων. Η απώλεια εσόδων για το δημόσιο εκτιμάται σε 300 εκ. ευρώ.
  • Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή θα έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώσουν ρυθμίσεις χρεών και να τις καταβάλλουν στο τέλος της ρύθμισης, πράγμα που θα στερήσει από τα ταμεία του κράτους περίπου 30 εκ. ευρώ.
  • Υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αναστολή με πίστωση του 50% των απωλειών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκμισθωτών. Το μέτρο θα ισχύσει για τα επαγγελματικά ακίνητα, τη πρώτη κατοικία και τη φοιτητική στέγη με επιβάρυνση για το δημόσιο της τάξης των 30 εκ. ευρώ     
  • Επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Βαθύτερη η ύφεση

Πέραν όμως των ενισχύσεων και των ρυθμίσεων που ανεβάζουν υψηλότερα το πήχη για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα που κινείται ήδη στο 7% του ΑΕΠ, η παράταση της καραντίνας θα επιφέρει νέο πλήγμα στο ΑΕΠ βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την ύφεση. Σημειώνεται ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος αναμένεται να ξεπεράσει το 10% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης της κυβέρνησης για 8,2%. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις οδηγούν αυτόματα σε επί τα χείρω αναθεώρηση των βασικών στόχων στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή 21 Νοεμβρίου.

Το νέο σκηνικό υποχρεώνει τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξουν τα σενάρια του προσχεδίου και να προτάξουν ως βασικό το δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο ρυθμός ανάπτυξης προσγειώνεται στο 4,5% - 5% έναντι 7,5% και το πρωτογενές έλλειμμα τοποθετείται στο 3% του ΑΕΠ από 1,01%.

Παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τονίζουν ότι η ρευστότητα και η αβεβαιότητα καθιστούν τη σύνταξη του προϋπολογισμού σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, σημειώνοντας με νόημα ότι τα μεγέθη θα γράφονται και θα σβήνονται έως το «παρά ένα» της κατάθεσης στη Βουλή και ότι, σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις και ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής για το 2021 θα τελούν υπό την αίρεση της επιδημιολογικής κρίσης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Νέα κονδύλια 600 - 700 εκατ. ευρώ

Εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα τα κονδύλια που είχε δεσμεύσει το υπ. Οικονομικών και αναμένεται να τα αυξήσει σημαντικά για να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες.