ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Χρ. Σταϊκούρας: Έτοιμη η κυβέρνηση για λήψη νέων μέτρων στήριξης

Ο υπ. Οικονομικών σε δηλώσεις του τόνισε ότι τα νέα μέτρα στήριξης θα ληφθούν «γρήγορα αλλά όχι βεβιασμένα και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας».

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου να στηρίξει όλους τους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία αλλά και τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν, εξέφρασε ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Ο κ. Σταϊκούρας, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης δημιούργησε ένα επαρκές “δίχτυ προστασίας” πάνω από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, λαμβάνοντας έγκαιρα, τολμηρά και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας, που επεκτείνονται και το 2022, συνολικού ύψους 43,3 δισ. ευρώ» και προσέθεσε ότι «μέτρα που, αποδεδειγμένα, κράτησαν όρθιο τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας, έδωσαν τη δυνατότητα στην αγορά να επανεκκινήσει δυναμικά, προστάτευσαν τις θέσεις εργασίας, ενίσχυσαν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».

«Σε αυτές τις παρεμβάσεις», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, «πρόσφατα προστέθηκαν η μετάθεση πληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής, η επέκταση του προγράμματος των παγίων δαπανών, η επέκταση του προγράμματος “Συν-Εργασία”, με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους». 

Για τη νέα φάση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να λάβει πρόσθετα μέτρα. «Και είμαστε έτοιμοι, παρακολουθώντας τη δυναμική της οικονομίας και με γνώμονα τις εξελίξεις και τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας, με ψυχραιμία και σύνεση, με γρήγορα αντανακλαστικά αλλά όχι βεβιασμένα, να ενεργήσουμε και πάλι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε χθεσινές του δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης είτε από μέσα από τα μέτρα που ήδη υπάρχουν είτε από νέες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν. «Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά και νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τον βέλτιστο τρόπο το 2022 με αυτά ή και άλλα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσουμε» είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να λάβει ένα πακέτο τριών μέτρων στα οποία θα περιλαμβάνονται: 

  • Χορήγηση του ειδικού επιδόματος των 535 ευρώ σε εργαζομένους επιχειρήσεων που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα και οι συμβάσεις τους θα τεθούν σε αναστολή,
  • Ανάσες ρευστότητας στις επιχειρήσεις με επίκεντρο την επιστρεπτέα προκαταβολή, τις πάγιες δαπάνες και τα κορονοχρέη καθώς και
  • Ενεργοποίηση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα για χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης και επιδότηση του κόστους εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα βασικά εργαλεία είναι η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τον Μάρτιο του 2022 που δίνει τη δυνατότητα συμπίεσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστος σε επιχειρήσεις με σημαντική μείωση τζίρου, μέσω της κάλυψης από το κράτος μέρους των ασφαλιστικών εισφορών και των αποδοχών των εργαζομένων.  
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ο δημοσιονομικός χώρος θα κρίνει τα μέτρα στήριξης

Ο υπ. Οικονομικών σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι «δεν θα καλύψουν όλες τις απώλειες, αλλά πάντα ενεργούμε με βάση το δημοσιονομικό χώρο το ότι θα πρέπει το κάθε μέτρο να πηγαίνει στον πολίτη και για να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Yψηλό το δημοσιονομικό κόστος για μείωση ΦΠΑ σε κάποια αγαθά

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος σε ενδεχόμενα μέτρα στήριξης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο εφόσον οι συνθήκες το επιτάσσουν.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στόχος η διαχείριση της πανδημίας χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Ο υπ. Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών των όρων αποπληρωμής για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ενώ τόνισε ότι τα νέα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα στοχευμένα.