ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: shutterstock

EY: Ισχυρή ανάκαμψη για τις δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως το γ' τρίμηνο

Οι κλάδοι τεχνολογίας, βιομηχανίας, υγείας κυριάρχησαν, με 537 δημόσιες εγγραφές. Το τρίτο τρίμηνο του 2020 ήταν το πιο ενεργό τρίτο τρίμηνο των τελευταίων 20 ετών, βάσει εσόδων.

Σε αντίθεση με τις διαχρονικά χαμηλές επιδόσεις των τρίτων τριμήνων κατά τα προηγούμενα χρόνια, η υψηλή ρευστότητα φέτος, οδήγησε στο πιο ενεργό τρίτο τρίμηνο των τελευταίων 20 ετών από άποψη εσόδων, και το δεύτερο ισχυρότερο τρίτο τρίμηνο σε αριθμό συναλλαγών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών, από την αρχή του έτους έως και σήμερα, επιταχύνθηκε, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 14% των συνολικών δημοσίων εγγραφών σε 872, και την εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων κατά 43%, αγγίζοντας τα 165,3 δισ. δολάρια. 

Στην αμερικανική ήπειρο ολοκληρώθηκαν 188 συμφωνίες, οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια 62,4 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 18% και 33% αντίστοιχα, ενώ στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού πραγματοποιήθηκαν 554 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 85,3 δισ. δολάρια, με αύξηση 29% και 88% αντίστοιχα. Και οι δύο αγορές έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Ενώ η δραστηριότητα στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA) αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξακολουθεί να εμφανίζεται μειωμένη κατά 27% ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών (130), και 24% ως προς τα έσοδα (17,6 δισ. δολάρια), από την αρχή του έτους έως και σήμερα. Τα επίπεδα διασυνοριακής δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών διατηρήθηκαν σταθερά ως προς τον συνολικό αριθμό και τα έσοδα, αντιπροσωπεύοντας το 8% και το 10% της παγκόσμιας δραστηριότητας, αντίστοιχα.

Οι κλάδοι της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της υγείας, για ακόμη μία φορά κατέλαβαν την πρώτη θέση. Στον κλάδο της τεχνολογίας πραγματοποιήθηκαν 210 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 53,9 δισ. δολάρια, στη βιομηχανία 168 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας 23,3 δισ. δολάρια, ενώ η υγεία συγκέντρωσε 33,3 δισ. δολάρια, με 159 δημόσιες εγγραφές. Αυτά, καθώς και άλλα ευρήματα, περιλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, EY Global IPO Trends: Q3 2020.

Η αμερικανική ήπειρος αύξησε τη δυναμική της κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020

Η δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών στην αμερικανική ήπειρο εμφάνισε ανοδικές τάσεις, καταγράφοντας αύξηση 18% ως προς τον συνολικό αριθμό των συναλλαγών (188) και 33% ως προς τα έσοδα (62,4 δισ. δολάρια), από την αρχή του έτους έως και σήμερα, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος το 2019. Ενώ ο κλάδος της υγείας κυριαρχεί στον αριθμό δημοσίων εγγραφών (71) από την αρχή του έτους έως και σήμερα, ο κλάδος της τεχνολογίας προηγείται ως προς τα έσοδα, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 22,3 δισ. δολάρια κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020. Η αμερικανική ήπειρος συνεχίζει την παράδοσή της ως «γενέτειρα» των δημοσίων εγγραφών εταιρειών “unicorns” (νεοφυών επιχειρήσεων με αποτίμηση μεγαλύτερη του ενός δισ. δολαρίων), με 12 από τις 18 αντίστοιχες δημόσιες εγγραφές του 2020, να πραγματοποιούνται μόνο στο τρίτο τρίμηνο.​

Το τοπίο συναλλαγών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού ισχυροποιείται, ενώ το παράθυρο ευκαιριών για νέες συμφωνίες παραμένει ανοιχτό

Από την αρχή του 2020 έως και σήμερα, οι δημόσιες εγγραφές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχουν ξεπεράσει τη δραστηριότητα του ίδιου χρονικού διαστήματος έναν χρόνο πριν, τόσο σε συναλλαγές (29%), όσο και σε έσοδα (88%). Η δραστηριότητα στην περιοχή ενισχύθηκε, εν μέρει λόγω των κυβερνητικών πολιτικών ενίσχυσης των τοπικών εθνικών οικονομιών, στην προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.

Η αγορά δημοσίων εγγραφών της περιοχής ΕΜΕΙΑ κερδίζει έδαφος, ανακάμπτοντας σταδιακά

Μετά από ένα αδύναμο πρώτο εξάμηνο, οι αγορές δημοσίων εγγραφών της περιοχής EMEIA σημείωσαν ανοδικές τάσεις το τρίτο τρίμηνο του 2020, με τις συναλλαγές να αυξάνονται κατά 34% και τα έσοδα κατά 49%, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, εν μέρει λόγω των πολλών μεγάλων δημοσίων εγγραφών που σημειώθηκαν στην περιοχή. Οι κλάδοι της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της υγείας αναδεικνύονται ως οι μεγάλοι νικητές, εκμεταλλευόμενοι το κύμα ψηφιοποίησης.

Στην Ευρώπη, οι αγορές δημοσίων εγγραφών αρχίζουν να ισχυροποιούνται, με τις συναλλαγές να αυξάνονται κατά 48% και τα έσοδα κατά 51%, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στο Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε την περιοχή EMEIA να ανακάμψει, με μία κολοσσιαία δημόσια εγγραφή να επιβεβαιώνει τη διαθέσιμη ρευστότητα της αγοράς και το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για κατάλληλες ευκαιρίες. 

Προοπτικές του 4ου τριμήνου του 2020: Εν αναμονή του απροσδόκητου

Η χρονιά αυτή ήταν σίγουρα απρόβλεπτη. Καθώς διανύουμε το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οι επενδυτές ενδέχεται να επιδιώξουν να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους, μόλις εμφανιστούν οι πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις στην αγορά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η απόκλιση μεταξύ οικονομικής ευημερίας και ΑΕΠ, και οι αποτιμήσεις των χρηματαγορών, προκαλούν, επίσης, νευρικότητα σε ορισμένους επενδυτές. Παρά τα ερωτηματικά γύρω από τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας και τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να περιβάλλουν το Brexit, οι προοπτικές για το 4ο τρίμηνο παραμένουν θετικές, με ένα υγιές εύρος συναλλαγών να βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές αγορές. Όσο το παράθυρο των ευκαιριών παραμένει ανοιχτό, αναμένεται ότι οι συμφωνίες θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο κος Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Η πανδημία προκάλεσε πολλές αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές, συμπαρασύροντας τις δημόσιες εγγραφές. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2020, οι επενδυτές, σε ένα περιβάλλον υψηλής ρευστότητας και χαμηλών επιτοκίων, επανακάμπτουν, στις περισσότερες αγορές. Το οικοσύστημα των δημοσίων εγγραφών έχει μάθει να ζει μαζί με την πανδημία, αν και εξακολουθεί να επηρεάζεται από την πρωτοφανή αβεβαιότητα – όπως καταδεικνύουν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη, και στη χώρα μας – ενώ ορισμένοι κλάδοι, όπως της υγείας, της βιομηχανίας και της τεχνολογίας, καταγράφουν ισχυρές επιδόσεις εν μέσω της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η πρόσφατη ανακοίνωση για την πρόθεση εισαγωγής εταιρείας τεχνολογίας, που έχει ιδρυθεί στην Ελλάδα, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, είναι ενδεικτική της δυναμικής του ελληνικού οικοσυστήματος και μας δημιουργεί αισιοδοξία για ανάλογες κινήσεις στην εγχώρια χρηματαγορά μελλοντικά».

Δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών 3ου τριμήνου 2020

Μήνας / τρίμηνο

Αριθμός δημοσίων εγγραφών

Έσοδα (σε δισ. δολ.)

Ιούλιος 2018

162

$20,9

Αύγουστος 2018

 78

$13,2

Σεπτέμβριος 2018

97

$18,8

Τρίτο τρίμηνο 2018

337

$52,9

Ιούλιος 2019

134

$15,4

Αύγουστος 2019

 55

$6,3

Σεπτέμβριος 2019

62

$18,2

Τρίτο τρίμηνο 2019

251

$39,9

Ιούλιος 2020

146

$33,2

Αύγουστος 2020

122

$22,5

Σεπτέμβριος 2020

177

$39,3

Τρίτο τρίμηνο 2020

445

$95,0

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογιστική αβεβαιότητα στις εισηγμένες για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Σε σχετική ερώτηση, σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (47%) απάντησαν ότι ο οργανισμός τους δεν έχει αποφασίσει ακόμη τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Καταλύτης η κρίση της πανδημίας, επιταχύνονται 8 μέγα-τάσεις

Ετήσια έκθεση της EY παρουσιάζει τις οκτώ μέγα-τάσεις (megatrends) που θα διαμορφώσουν το μέλλον. Παγκοσμιοποίηση, τεχνολογία, δημογραφικές αλλαγές και περιβάλλον, θέτουν σε κίνηση μετασχηματιστικές αλλαγές.
robot-texniti noimosini-mathites
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινητήρια δύναμη για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες την επόμενη διετία η Τεχνητή Νοημοσύνη

Tο 77% των ανώτερων στελεχών αναμένουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποκτήσει μεγάλη σημασία για τις επιχειρηματικές λειτουργίες, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σύμφωνα με έρευνα της EY.