ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Νέο σκηνικό στις ρυθμίσεις χρεών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

Ανοίγει πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να «διασώσουν» φορολογούμενοι τη ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων. Διακανονισμός σε έως και 24 δόσεις για οφειλές από εισφορές που «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας.

Νέες δυνατότητες ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε όσους πλήττονται από την πανδημία δίνει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ δίνει ευκαιρία επαναφοράς ευνοϊκών ρυθμίσεων σε όσους δεν μπόρεσαν να τις εξυπηρετήσουν, ενώ το υπουργείο Εργασίας, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, επιτρέπει το διακανονισμό οφειλών από εισφορές σε έως και 24 δόσεις.

Η ΑΑΔΕ δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες φορολογούμενους να «διασώσουν» την ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων για την εξόφληση των χρεών στην εφορία, με το άνοιγμα της ειδικής ηλεκτρονικής πύλης για την υποβολή των αιτήσεων, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για φορολογούμενους που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και λόγω μη πληρωμής των δόσεων έχασαν τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών στο διάστημα Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020

Όταν τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να καταβάλλουν τη δόση του Νοεμβρίου ενώ οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης ως υπεράριθμες.

Το μέτρο ισχύει για όσους έχασαν τη ρύθμισή τους από το Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έως και τον Οκτώβριο 2020 αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης της πληρωμής της δόσης του Νοεμβρίου  για τους πληττόμενους λόγω του δεύτερου γενικού lockdown από τις 7 Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις της ρύθμισής τους, ενώ όσες δόσεις έμειναν απλήρωτες θα καταβληθούν στο τέλος του κάθε προγράμματος διακανονισμού.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έτσι έχασε τη ρύθμιση. Μόλις ανοίξει η πύλη των 120 δόσεων, θα μπορεί να ξαναμπεί στη παλαιά ρύθμιση και οι δυο δόσεις που δεν κατέβαλε θα προστεθούν στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης ως υπεράριθμες.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει και την εφαρμογή της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων για τους φορολογούμενους που απώλεσαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, στους οποίους σήμερα απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους.

Έτσι φορολογούμενος ο οποίος δεν έχει πληγεί από την πανδημία και είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε στη συνέχεια, σήμερα δεν μπορεί να ξαναρυθμίσει τις συγκεκριμένες οφειλές του. Μετά τις αλλαγές που έγιναν θα μπορεί να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, αλλά δεν θα μπορεί να ενταχθεί ξανά στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων.

Επισημαίνεται ότι σε έως 24 δόσεις ρυθμίζονται τακτικές οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ενώ σε έως 48 δόσεις εξοφλούνται οι έκτακτες οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό έλεγχο καθώς και μη φορολογικές οφειλές. Για την ένταξη στις 48 δόσεις εφαρμόζονται εισοδηματικά κριτήρια.

Οι φόροι και οι δόσεις ρυθμίσεων της πρώτης καραντίνας και συγκεκριμένα την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου αλλά και ο ΦΠΑ και οι δόσεις ρυθμίσεων της δεύτερης καραντίνας που θα πρέπει να πληρωθούν εντός του Νοεμβρίου έχουν παγώσει μέχρι και τον Απρίλιο του 2021.  

Οι οφειλές αυτές μπορεί να αποπληρωθούν από τον Μάιο του επόμενου έτους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% με τη πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Μαΐου 2021. Για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τα χρέη σε 12 άτοκες δόσεις η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου του 2022 ενώ όσοι επιλέξουν το σχήμα των 24 χαμηλότοκων δόσεων θα εξοφλήσουν τα χρέη που γεννήθηκαν την περίοδο της καραντίνας τον Απρίλιο του 2023.

Πώς θα ρυθμίζονται τα χρέη από εισφορές

Την ίδια ώρα, στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα επιτρέψει σε εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες να διακανονίσουν με ευνοϊκό τρόπο οφειλές από εισφορές που έχουν «παγώσει» μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, με το άρθρο 32 του νομοσχεδίου παρέχεται ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ για τις οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι την 30η Απριλίου 2021, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Κατ' εξαίρεση, όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ. Οι οφειλέτες που θα τηρούν τη ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας με διάρκεια δύο μηνών.

Επιπλέον, με το άρθρο 33 του νομοσχεδίου, παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης σε φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με ασφαλιστικές εισφορές που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης τμηματικής καταβολής, την οποία απώλεσαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Ιουνίου - Οκτωβρίου 2020. Η επανένταξη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου.

Επίσης, με το άρθρο 34 του νομοσχεδίου, παρέχεται παράταση του προσωρινού διακανονισμού έως την 31η.12.2023 στους οφειλέτες των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που έχουν σε ισχύ ενεργό προσωρινό διακανονισμό και τηρούν τους όρους αυτού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έμφραγμα» στις φορολογικές δηλώσεις, ποια παράταση εξετάζεται

Έχουν υποβληθεί λιγότερες από τις μισές δηλώσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Καθυστερούν οι βεβαιώσεις αποδοχών σε εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή. Παράταση τουλάχιστον ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δεν θα σας... δαγκώσουν τα τεκμήρια: Ποιες αλλαγές ισχύουν φέτος

Ποια είναι τα εισοδήματα που προέρχονται από κυβερνητικά μέτρα στήριξης και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Ποιες είναι οι 17 κατηγορίες εισοδημάτων που καλύπτουν τεκμήρια.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι απαντήσεις για να αποφύγετε παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις

Άρχισε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ έχουν προστεθεί αρκετοί νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε1. Τα βασικά ερωτήματα και οι απαντήσεις τους από την ΑΑΔΕ.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εντεκάδα των αλλαγών στο φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης

Οι μεταβολές για αποδείξεις, τεκμήρια, τα ενοίκια, κρατικές ενισχύσεις, δαπάνες για ανακαινίσεις κατοικιών, νεοφυείς επιχειρήσεις, φορολογική κατοικία, δωρεές, μετοχές και ηλεκτρικά οχήματα.