ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Ρυθμίζονται έως και σε 24 δόσεις τα χρέη από εισφορές

Νέο καθεστώς με νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή. Μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχασαν προηγούμενη ρύθμιση.

Μία δεύτερη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους που προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το υπ. Εργασίας. 

Πέραν της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, στο νομοσχέδιο καθορίζονται και οι όροι αποπληρωμής των οφειλών οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρύθμιση καταβολής τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. 

Παράλληλα στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η δυνατότητα να ενταχθούν εκ νέου στην παραπάνω ευνοϊκή ρύθμιση και οφειλέτες που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής των δόσεων κατά 3 μήνες, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού, αλλά απώλεσαν τη ρύθμιση κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Ιουνίου 2020 έως και Οκτωβρίου 2020.

Μία ακόμη ρύθμιση αφορά την επέκταση έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2021 του προσωρινού διακανονισμού ασφαλιστικών οφειλών και αναστέλλεται η λήψη των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, εφόσον οι οφειλέτες έχουν μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 ενεργό προσωρινό διακανονισμό και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τους όρους αυτού.

Επίσης υπολογίζονται οριστικά οι ασφαλιστικές εισφορές, ετών 2017 έως και 2019 των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και αγροτών σύμφωνα με τις υποβληθείσες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.), οι οποίες έχουν υποβληθεί έως την τελευταία μέρα του μήνα της δημοσίευσης του υπόψη σχεδίου νόμου, χωρίς να ληφθεί υπόψη το οριστικό φορολογητέο εισόδημα σε περίπτωση επανελέγχου των φορολογικών δηλώσεων από τη Φορολογική Διοίκηση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς καθορίζονται οι εισφορές των ασφαλισμένων με παράλληλη απασχόληση

Σε περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας απασχολείται ταυτόχρονα και ως μισθωτός, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή του απασχόληση, βάσει των ασφαλιστέων του αποδοχών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 5 δόσεις η ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από την εκκαθάριση του 2019

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας θα κατατεθεί τροπολογία εντός της εβδομάδας, βάσει της οποίας οι δύο δόσεις γίνονται πέντε, για να διευκολυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, με το χρεωστικό υπόλοιπο.