ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Πάγωμα» ασφαλιστικών εισφορών το 2023 ζητούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Με επιστολή της που έστειλε στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει πως οι συνεχόμενες ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων που αναζητούν εναγωνίως ρευστότητα.

Το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων για το 2023  ζητάει η η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας  (ΓΣΕΒΕΕ) ώστε να διασφαλιστεί  η δυνατότητα καταβολής τους ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, μετά και την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών των μη μισθωτών που καταβάλλονται για τον κλάδο της σύναξης, από την 1.1.2023 έως την 31.12.2024 προσαυξάνονται κατ' έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους  όπως και τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικής περίθαλψης .

Αυτό όπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ «σημαίνει ότι οι συνολικές τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών ( ελευθέρων και αυτοαπασχολούμενων), θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν προς τα πάνω από 1/1/2023 με βάση την μέση ετήσια αύξηση του πληθωρισμού, που εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 10%».

Ωστόσο, επισημαίνει η συνομοσπονδία, οι συνεχόμενες ανατιμήσεις, κυρίως λόγω της υπέρμετρης αύξησης των τιμών ενέργειας, έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά τόσο τα εισοδήματα των νοικοκυριών όσο και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ο εντεινόμενος συνδυασμός μειωμένης ζήτησης και αύξησης των λειτουργικών εξόδων έχει πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Μάλιστα υπενθυμίζεται πως, με βάση την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, 4 στις 10 επιχειρήσεις δεν είχαν σχεδόν καθόλου ρευστά διαθέσιμα οδηγώντας το 40% των επιχειρήσεων στο να έχουν τουλάχιστον μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ή τους Ιδιώτες, με τις οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ να αποτελούν την κατηγορία με το μεγαλύτερο ποσοστό.

«Με βάση τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε ότι μια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών στην παρούσα συγκυρία θα επιτείνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Τονίζουμε ότι οι επιπτώσεις της ακρίβειας είναι εξίσου σοβαρές με εκείνες της υγειονομικής κρίσης, όπου όπως φαίνεται δεν έγινε καμία αναπροσαρμογή - και ορθώς - στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικής περίθαλψης.

Η ΓΣΕΒΕΕ  ζητά στην τρέχουσα συγκυρία να διασφαλιστεί κατά το μέτρο του δυνατού η δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών καθώς μια σοβαρή αύξηση τους μπορεί να οδηγήσει και το 25% περίπου των ασφαλισμένων που έχουν ήδη επιλέξει ανώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες να επιλέξουν τελικά χαμηλότερες ή/και την χαμηλότερη, ώστε να μην αυξηθεί και το κόστος ασφάλισης. Αυτό όπως είναι επόμενο θα εξουδετερώσει και τις όποιες προσδοκίες αύξησης των ασφαλιστικών εσόδων υπάρχουν» τονίζει η συνομοσπονδία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 5 δόσεις η ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από την εκκαθάριση του 2019

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας θα κατατεθεί τροπολογία εντός της εβδομάδας, βάσει της οποίας οι δύο δόσεις γίνονται πέντε, για να διευκολυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, με το χρεωστικό υπόλοιπο.
EURO, EVRO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Τον Μάρτιο η έκτακτη ενίσχυση σε όσους είχαν προσωπική διαφορά

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, αφορά τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα και είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα είτε έλαβαν ποσοστό λιγότερο από αυτό.