ΓΔ: 876.35 0.74% Τζίρος: 44.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υπό αμφισβήτηση οι προβλέψεις της κυβέρνησης για τον τουρισμό

Επαναφορά το 2021 στο 60% των εσόδων του 2019 προβλέπει ο προϋπολογισμός, αλλά τα στελέχη του τουριστικού τομέα θεωρούν την εκτίμηση υπερβολικά αισιόδοξη.

«Συντηρητικό» χαρακτηρίζει το οικονομικό επιτελείο τον προϋπολογισμό του 2021, αλλά ως προς το σκέλος του τουρισμού κύκλοι της αγοράς έχουν άλλη άποψη. Εν μέσω γενικότερης αβεβαιότητας που συνεχίζει να προκαλεί σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία, εντοπίζονται μεγάλες διακυμάνσεις στις προβλέψεις για τον τουρισμό φέτος, καθώς υπάρχουν φόβοι για ένα νέο «αλαλούμ» στον χώρο των ταξιδιών.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι τα έσοδα από την «βαριά βιομηχανία» της χώρας θα φθάσουν το 60% των εσόδων που σημειώθηκαν το 2019, ενώ την ίδια στιγμή στελέχη από τον τουρισμό κάνουν εκτίμηση για 50% «και βλέπουμε».

Η επιτυχής εκτέλεση του προϋπολογισμού στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόβλεψη για τον τουρισμό, λόγω του μεγάλου βάρους που έχει στην οικονομία και την αγορά εργασίας. Παρά την ευφορία που προκαλούν τα νέα για την έλευση των εμβολίων, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το 2021 θα είναι μια ακόμα δύσκολη χρονιά.

Κορυφαία στελέχη του χώρου υποστηρίζουν ότι γίνεται μια αξιολόγηση της κατάστασης «από μέρα σε μέρα», τονίζοντας ότι δεν αναμένεται γρήγορη επιστροφή στα μεγέθη του πρόσφατου παρελθόντος. «Έχουμε χάσει το πρώτο τρίμηνο και μάλλον χάνουμε το δεύτερο», τονίζουν στελέχη της αγοράς στο Business Daily. «Είναι πολύ σημαντική η παρούσα φάση που διανύουμε, καθώς τώρα ετοιμάζουν το πρόγραμμα για το 2021 οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operator», προσθέτουν οι ίδιοι.

Η σύγχυση που προκαλείται από την πανδημία απασχολεί έντονα τις εταιρείες τουρισμού, καθώς η κάθε χώρα εφαρμόζει δική της πολιτική σχετικά με τους ταξιδιώτες –και το τι απαιτείται από αυτούς– συχνά προχωρώντας σε διάφορες αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σε μια προσπάθεια να εφαρμοστεί μια ενιαία «COVID-normal» πολιτική σε όλη την Ευρώπη, ο ΣΕΤΕ έστειλε, την περασμένη εβδομάδα, κοινή επιστολή μαζί με άλλες τρεις τουριστικές ενώσεις από Γερμανία, Ιταλία και Νορβηγία, προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και τον Επίτροπο Thierry Breton, αρμόδιο για την εσωτερική αγορά και Πρόεδρο της επιτροπής τουρισμού.

Η επιστολή, που υπογράφεται από τους Dr. Michael Frenzel (BTW), Gianfranco Battisti (Federturismo Confindustria), Γιάννη Ρέτσο (ΣΕΤΕ) και Thomas Reinsborg (Norsk Reiseliv), ζητά ενιαίους κανόνες στην Ευρώπη, ώστε να αποφευχθούν μονομερείς πράξεις από κράτη-μέλη που προκαλούν σύγχυση.

Επίσης, ζητάει, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση προγραμμάτων για το reskilling και το upskilling του εργατικού δυναμικού στον τουριστικό τομέα και την βελτίωση της ψηφιοποίησης στο χώρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), αναμένεται να περιοριστεί κατά 740 δισ. έως 1 τρισ. ευρώ (60%- 80%) η διεθνής τουριστική δραστηριότητα φέτος, σε σύγκριση με το 2019.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει γραμμή το υπ. Οικονομικών: Δεν αποκλείει μέτρα στήριξης

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου παρακολουθούν στενά την επίδραση της πανδημίας στον τουρισμό και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Χάρης Θεοχάρης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλωματικό θρίλερ στον τουρισμό για την πράσινη λίστα της Βρετανίας

Εντείνει τις πιέσεις στο Λονδίνο η κυβέρνηση για να επιτραπούν τα ταξίδια στην Ελλάδα χωρίς μοριακά τεστ και καραντίνα. Δεν θα γίνουν αλλαγές για Ελλάδα και Ισπανία, γράφει ο βρετανικός Τύπος.
Mykonos, Cyclades
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύκονος: Αβεβαιότητα στον τουρισμό, λιτός προϋπολογισμός στο δήμο

Με μειωμένα βασικά έσοδα, αλλά με περιορισμένες περικοπές στις λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες υποδέχεται ο δήμος Μυκόνου ένα ακόμη δύσκολο έτος για τον τουρισμό. Επένδυση σε τεχνολογία virtual reality.